Светило от Силиконовата долина: историята на „бащата“ на ChatGPT Сам Алтман

Най-добрият инвеститор под 30 години в сравнение с основателите на Apple и Google. Как Сам Алтман победи Илон Мъск в надпреварата за изкуствен интелект?

Разработката на компанията OpenAI – чатботът ChatGPT – вече направи революция в изследванията на изкуствения интелект. По-малко от два месеца след официалното стартиране броят на потребителите мина границата от 100 милиона и компанията вече започва да пуска платени абонаменти.

Ръководителят на OpenAI и кураторът на развитието на ChatGPT е 37-годишен ИТ предприемач, бивш президент на известния бизнес инкубатор за стартиращи фирми Y Combinator Сам Алтман.

Как „чудото Алтман“ успя да спечели 5 милиона долара от провален проект, защо го сравняват със Стив Джобс и в какво инвестира?

Първи стъпки в програмирането и „бягство“ от Станфорд

  • Бъдещият президент на Y Combinator и съосновател на OpenAI Сам Алтман е роден през 1985 г. в Сейнт Луис (Мисури) в еврейско семейство: баща му е предприемач на недвижими имоти, а майка му е дерматолог. По-късно, след като Сам придоби известност, родителите му казаха , че синът му е бил любознателен и изключително приказлив като дете.

Самият предприемач си спомня , че детството му се е променило на 8-годишна възраст, когато родителите му са му дали първия компютър. „Преди почти 22 години моите родители ми подариха това (компютър – EP ). И това промени всичко. Обичам ви, мамо и татко!“, написа Алтман през 2015 г. в Twitter.

На първия си персонален компютър (PC) младият Сам се научава да програмира на BASIC (лесен за използване език за програмиране за начинаещи) и се интересува от математика.

Студентският вестник на училището Джон Бъроуз, където учи „бъдещият революционер в областта на ИИ“, пише , че той е учил добре, но според него не е направил нищо особено.

„Както всички останали, извън училище, се занимавах с типични неща за тийнейджъри по онова време, просто „мотаех“ в компютърни игри. Що се отнася до мен, не съм направил нищо извънредно.

Всъщност съжалявам, че не започнах да се занимавам с бизнес, докато бях в училище, като много мои съученици. Какво ми помогна да успея? Сигурно това, че малко по малко знаех много неща“, каза възпитаникът на училището на среща с ученици през 2017 г.

Учителите му припомнят, че дори в училище лидерските умения на Сам започват да се проявяват. „Той беше както официален, така и неофициален лидер. Беше капитан на отбора по водна топка, редактор на училищното списание, а по-късно, след като излезе, основа Гей и хетеросексуален алианс в училището, защитавайки правата на сексуални малцинства“, казаха те .

След като завършва гимназия, Сам влиза в Станфордския университет, за да учи компютърни науки. Той, подобно на приятелите си, се подготвяше да работи в сферата на инвестициите, убеждавайки се, че работата като инвестиционен банкер е престижна.

По-късно Алтман разбира, че класическата кариера на „белите якички“ не му подхожда. В същото време той мислеше за „бягство“ от Станфорд.

В крайна сметка 19-годишният Сам напуска университета през 2005 г., за да разработи първия си стартъп, Loopt, мобилно приложение за социални мрежи, където потребителите могат да виждат местоположението на приятелите си.

Стартирането на Loopt е провал, който се превърна в трамплин

Сам си спомня , че идеята за Loopt възниква, когато излиза от час в Станфорд и си помисля: „Къде са всичките ми приятели?“.

Алтман се запали с план да създаде карта на смартфон, на която да бъдат отбелязани приятели и други интересни потребители, готови да общуват, без дори да мислят за рентабилността на стартъпа. Така се появи приложението Radiate, което по-късно беше преименувано на Loopt.

Както пише New Yorker, Алтман успява да получи среща с американски мобилни оператори, което му позволява да започне работа с тях, за да поддържа услугата си. По същото време, през 2005 г., Сам впечатлява рисковия капиталист Пол Греъм, който току-що стартира бизнес инкубатор за подпомагане на микростартъпи – Y Combinator.

Именно от Y Combinator Loopt получи първото си сериозно финансиране и Греъм беше толкова впечатлен от амбициите и таланта на Алтман, че през 2009 г. го включи в топ 5 на най-интересните си стартиращи компании, заедно с основателя на Apple Стив Джобс и съоснователите на Google Лари Пейдж, Сергей Брин и Пол Бъкхайт.

„Честно казано, Сам е, заедно със Стив Джобс, основателят, за когото се позовавам най-често, когато съветвам стартиращи фирми. Когато става дума за дизайн, питам „Какво би направил Стив?“, но когато става дума за стратегия или амбиция, питам : „Какво би направил Сам?“.

Той е един от онези хора със силна воля, които получават това, което искат“, пише Греъм . През 2011 г. той покани Сам в Y Combinator като партньор на непълен работен ден.

След като си осигури подкрепата на Y Combinator, Loopt привлече повече от 30 милиона долара рисково финансиране и стойността му се увеличи до 175 милиона долара.

Обикновено инвеститорите, инвестиращи много пари във все още „сурови“, но много обещаващи проекти, очакват техния бърз растеж. Въпреки това Loopt така и не успя да привлече такъв брой потребители, които да могат да възвърнат инвестицията и да генерират средства за по-нататъшно развитие.

„Бяхме твърде оптимисти, че местоположението може да стане изключително важно. Вместо това, песимистичният възглед беше, че хората ще лъжат за това къде се намират и просто ще консумират съдържанието – което точно се случи“, по-късно Сам обясни причината за провала.

В крайна сметка той нямаше друг избор, освен да приеме офертата на Green Dot Corporation, която купи Loopt през 2012 г. за 43 милиона долара.

След като спечели близо 5 милиона долара от сделката, Алтман инвестира част от парите в редица новосъздадени фирми на Y Combinator и си взе една година почивка, за да пътува по света и да научи нови технологии, преди да започне нов бизнес. В същото време стартира собствен блог със съвети за стартиращи компании.

Y Combinator: амбициозни цели и титлата най-добър млад инвеститор

Когато Пол Греъм, който навърши 50 години през 2014 г., си помисли да предаде нещата на „някой по-енергичен“, той веднага си спомни „чудото Алтман“, който го впечатли със способността си да преговаря, да сключва сделки и да мисли стратегически. Освен това Сам беше единственият кандидат за поста.

„Ако има архетип на Y Combinator, това е Altman: млад програмист пич, който е напуснал Станфорд, за да започне стартъп, наречен Loopt. Не спечели много пари, но в крайна сметка беше продаден за над $40 милиона.

Резюмето на Сам може да не е толкова обширно, но колегите и менторите му го смятат за чудо. Той е естествено спокоен, уверен и убедителен във всеки разговор“, написа Vox тогава.

Преди пристигането на Алтман, Y Combinator е завършил 630 компании от своята двугодишна програма за финансиране, включително три, които се оценяват на милиарди долари: Dropbox, Airbnb и Stripe.

След като оглави бизнес инкубатора през февруари 2014 г., Сам веднага постави пред себе си и своите подчинени амбициозна цел – да финансира 1000 стартиращи фирми годишно.

Той увеличи финансирането на компании до 120 000 долара в замяна на 7% от акциите. В същото време той създаде 700-милионния фонд YC Continuity, за да инвестира в успешни стартиращи фирми на следващите етапи от тяхното развитие, и стартира програмата YC Fellowship, за да предостави на най-ранните стартиращи фирми само идея или прототип, „минимум“ 20 хиляди парични помощи и обучение.

Помагайки на стартъпите да се разрастват, Сам инвестира в тях сам. По-специално той инвестира в Airbnb, Stripe, Reddit, Asana и Pinterest на различни етапи от тяхното развитие. Освен това през октомври 2015 г. той обяви създаването на изследователска лаборатория с нестопанска цел Y Combinator Research и й дари 10 милиона долара.

Бързият старт в Y Combinator не остана незабелязан: според резултатите от 2015 г. американският Forbes обяви Сам за най-добрия рисков инвеститор на възраст под 30 години.

„Решителността е това, което търсим най-много. Оказва се, че тя е дори по-важна от това да бъдеш умен“, Форбс поставя цитата на Алтман на корицата на специалното си издание.

Впоследствие Алтман разширява областите на инвестициите на Y Combinator, като се фокусира по-специално върху ядрената енергия и биотехнологиите. Сред значителните лични инвестиции са 375 милиона долара в стартъпа за ядрен синтез Helion.

Като цяло за 4 години Сам увеличи мащаба на „бизнес инкубатора“ с 2,5 пъти. През 2018 г. Y Combinator финансира 250 стартиращи компании, а общата пазарна стойност на 1867 компании, на които е помогнал, премина границата от 100 милиарда долара.

Олтман е наричан „светилото на Силициевата долина“, а самият той започва да изнася все по-често лекции , в които дава съвети на млади стартиращи компании.

„Защо една стартираща компания побеждава корпорация? В една корпорация едно „Не“ от един от ръководителите убива идеята. Но в една стартираща компания не е така. Те не се интересуват от вашето „Не“. Те могат да запазят докато някой не каже „Да“, каза Сам .

В крайна сметка през 2019 г. той напусна ръководната си позиция в Y Combinator, за да разработи нова „играчка“ – вече световноизвестната компания OpenAI.

Успех в OpenAI и отхвърляне на Илон Мъск

Сам стана главен изпълнителен директор на OpenAI, след като напусна Y Combinator, но се заинтересува от изкуствения интелект (AI) по-рано – през 2012 г. Самата OpenAI се появи през 2015 г. като организация с нестопанска цел за наблюдение на развитието на AI, тъй като Алтман, подобно на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, се притесняваше, че скоро може да се появи технология, която може да възпроизведе работата на човешкия мозък.

„В резултат на това хората могат да се окажат в пълно подчинение на корпорация, която притежава „супермозък“ или на правителството, или дори да се превърнат в ненужна връзка – „любимец“ на изкуствения интелект“, каза предприемачът .

Зад твърденията за „добри намерения“ обаче се крие и бизнес интерес. По това време големи корпорации – Amazon, Google, Facebook, Microsoft и IBM – обединиха усилията си , за да ускорят изследванията в областта на изкуствения интелект. Така Мъск и Алтман усетиха потенциалната рентабилност на новата разработка и подходящия момент за навлизане в сектора на изкуствения интелект, а твърденията за „супер мозък“, според техните критици, само подхраниха интереса към новата област.

Освен Сам и Мъск, сред основателите на организацията са и други известни личности от Силиконовата долина – Грег Брокман, Рийд Хофман, Питър Тийл и др.

Както беше разкрито наскоро през 2018 г., Мъск искаше да получи директен контрол върху разработчика на ChatGPT, но предложението му беше отхвърлено от други съоснователи, включително Алтман и Хофман. След това Мъск подаде оставка от борда на директорите на OpenAI, както се твърди, поради конфликт на интереси с работата му в Tesla.

В същото време, според изданието Semafor, главният изпълнителен директор на Tesla е отказал обещанието да предостави 1 милиард долара финансиране на OpenAI, отделяйки само 100 милиона долара.

Това решение на Мъск създаде сериозен проблем по онова време, тъй като разработването на широкомащабни AI модели, като генератора на изображения DALL-E и генериращия текст AI GPT, изискваше огромни средства.

Поради това OpenAI беше принудена да обяви създаването на нова организация, която да финансира своите изследвания и много бързо получи милиарди инвестиции и ресурси от Microsoft, която също така си осигури ексклузивни лицензи за използване на OpenAI технологиите в своите продукти.

В същото време, според Мъск , той е позволил на системата да се учи от данните на Twitter, но след успеха на чатбота той е спрял достъпа „засега“.

В същото време, през 2019 г., OpenAI обяви пускането на текстовия генератор на GPT, достъпът до който беше отворен година по-късно. И още в началото на 2023 г. чатботът ChatGPT стана широко популярен, който актуализира дискусиите за AI и стартира така наречената „надпревара за чатботове“.

„Влязох в този бизнес, защото мислех, че ще има успех. Честно казано, бях впечатлен от мащаба на нашия успех. Но се надявах, че хората ще харесат нашия проект“, каза Сам .

Неговият образ на „чудо“ и „революционно развитие“ донякъде опетнява разследване на Time за това как, в стремежа си да направи ChatGPT по-малко токсичен, OpenAI използва кенийски работници, които правят по-малко от $2 на час, за да филтрират десетки хиляди редове текст .

OpenAI взе примера на Facebook, че е възможно да се създаде AI, способен да открива токсични изрази, за да ги премахне впоследствие от своите платформи. Според Time, OpenAI изпраща фрагменти от текст до кенийски фрийлансъри от ноември 2021 г. чрез Sama.

„Значителна част от този текст е извлечена от „най-тъмните кътчета на интернет“. Някои от тях подробно описват сексуално насилие над деца, зоофилия, убийства, самоубийства, изтезания, самонараняване“, се казва в разследването.

Четирима служители от Кения, които се съгласиха да отговорят на въпросите на журналистите, казаха, че тази работа ги е травмирала морално. Въпреки че имаха право да посещават уроци със „здравни консултанти“, и четиримата казаха, че тези сесии са безполезни и редки поради високите изисквания към производителността на труда.

Травматичният характер на работата в крайна сметка доведе до това, че Sama прекрати партньорството си с OpenAI през февруари 2022 г. – осем месеца по-рано от планираното.

Обяснявайки целта на своето разследване, Time писа, че въпреки цялата си привлекателност OpenAI често разчита на скрит човешки труд, който може да се превърне в експлоатация. И всички тези невидими работници остават настрани, въпреки че работата им допринася за индустрия за милиарди долари.

Както и да е, шумът около ChatGPT само набира скорост и Сам и Open AI изглежда не планират да спрат: Microsoft наскоро потвърди „инвестиция за много милиарди долари“, тъй като вижда системите с изкуствен интелект като възможност за трансформира своя бизнес модел и технологични продукти.

Вместо това Мъск, който изглежда е бил обиден от отказа на Алтман, започна да събира екип, който да изгради конкурент на ChatGPT. А последните му призиви за шестмесечна пауза в разработването на системи, по-мощни от наскоро пуснатия GPT-4 от OpenAI, бяха възприети от някои експерти като опит за печелене на време и като поредна информационна кампания за популяризиране на продукти, които все още не са били създадено.

В същото време Business Insider отбелязва, че Алтман, който далеч не беше беден дори преди да се присъедини към OpenAI (състоянието му, според различни оценки , надхвърля 1 милиард долара), не е имал никакъв дял в компанията, когато тя стана комерсиална.

Според него OpenAI няма за цел да прави пари, въпреки че трябва да се превърне в печеливш бизнес, за да продължи изследванията си. Сам уверява, че липсата на собствен капитал в компанията ще му позволи да се придържа към нейната мисия, убеждавайки, че изкуственият интелект „ще бъде от полза за човечеството като цяло“.

В същото време Алтман продължава да инвестира в, според него, обещаващи стартиращи компании, като обръща внимание не само на финансовия компонент, но и на социалната мисия.

Един от последните проекти, подкрепени от Сам, е стартъпът Retro Biosciences, който планира да увеличи продължителността на човешкия живот с 10 години. Retro Biosciences разработва начини за подмладяване на Т-клетките на тялото, които се борят с рака и инфекциите – предприемачът отпусна 180 милиона долара на компанията.

Превод от Мрежата

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert