Самоковски командир на контрабандата

.

В-к Капитал Брой 47, Ноември 2001 г.

(с други думи, още когато всички събития са били пресни, пресни…)

Константин Димитров, или Косьо Самоковеца, е млад мъж, на когото се приписват митични корупционни контакти и възможности и който успя да се опази в сянка през целия мандат на ОДС и първите дни на управлението на НДСВ.
Неговата поява или по-точно заздравяването на контактите му с политическия елит се свързват с две ключови кадрови промени през есента на 1999 и лятото на 2000 г., които довеждат до засилване на политическия натиск и централизирана експлоатация на веригата “контрабандисти – силови групи – митници – спецслужби – политици”.
По времето на социализма контрабандата е била държавна политика, в основата на която била фирма “Кинтекс”. Наричали я Предприятието. В ония години други “предприятия” нямало. В “Кинтекс” търгували основно с оръжие, но и с цигари. Били разработени дори специални бързоходни баржи, с които контрабандното “Марлборо” стигало до Истанбул. С парите се финансирали революционното движение на кюрдите, както и други братски народоосвободителни фронтове. Всичко това е история. На базата на старите канали обаче съществува мрежа от политици, митничари и бивши шефове в тайните служби, която успява да оцелее при всички политически промени досега. Смята се, че генерали от бившата ДС контролират инфраструктурата на тази мрежа, като в различните етапи преминават към различни политически покровители. Всеки нов управленски екип само пренастройва системата към собствената си партийна каса. И това в България се приема за нормално. Всички политици роптаят срещу каналите, докато са опозиция, в момента, в който дойдат на власт, започват да ги ползват. Контрабандните канали процъфтяха при югоембаргото по времето на Беров, не успя да ги унищожи и ортодоксалният социалист Виденов. Най-голямото разочарование беше първото правителство на Иван Костов, което имаше първата реална възможност да ги спре. Но както всички вече знаят, моралът не беше стихията на бившите управляващи…
Героят на тази история –

Косьо Самоковеца, излиза по-сериозно на сцената

след ремонтите в правителството на Иван Костов.
През август миналата година е сменен главният секретар на МВР ген. Божидар Попов и на негово място е назначен ген. Славчо Босилков. Като мотив за отстраняването на Попов беше посочено откриването на подслушвателни устройства в дома на главния прокурор. Босилков, който през 1998 г. беше освободен от Богомил Бонев като директор на Национална служба “Полиция”, до връщането му в МВР беше съветник на Иван Костов по въпросите на националната сигурност. През октомври предишната година пък беше отстранен и тогавашният шеф на митниците Пламен Минев, който беше “издигнат” за зам.-министър на финансите. Той беше сменен от шефа на свиленградската митница Захари Захариев. Захариев станал митничар №1 след елиминирането на две други кандидатури на хора от централното управление в София – на Асен Асенов и бившият зам.-директор на Агенция “Митници” Ангел Дончев. Вторият дори бил одобрен от Муравей Радев. Според бивши шефове от митниците лично тогавашният премиер Иван Костов е взел решението за назначаването на Захариев.
Именно по негово време се завърта схемата на Косьо Самоковеца, която беше описана в миналия брой на “Капитал”. Според бивш шеф от МВР Самоковеца се познава със Захариев отпреди – от митницата в Свиленград. След това той за известно време работи с ВИС и за кратко време е съдружник с шефа на групата Георги Илиев.
“Косьо Самоковеца се опита да завладее и свърже каналите от Кулата и Свиленград и до голяма степен успя да го направи”, обясни източник от МВР. Според него това са част от каналите, които някога са експлоатирани като държавни. “В тях определени сегменти държат хора от почти всички местни структури на партиите. Основен фактор през периода 1994-1999 г. беше известен политик и бизнесмен от твърдото крило на БСП, но бяха намесени и политици от много други партии, включително много популярни фигури от СДС като Христо Бисеров и други. Някои от тези хора работеха за своя сметка, но понякога и за финансиране на партиите си”, твърди бивш шеф в МВР.
Според различни източници от МВР една от групите политици от СДС, който са имали допирателни точки с Косьо Самоковеца, са лидерите на софийската организация. Текли ли са пари от контрабандата към него или към касата на софийската организация на СДС знаят най-добре отстранените служители от НСБОП, водили фиктивната разработка-чадър на Самоковеца, но те едва ли биха проговорили някога. Шефът на столичното СДС Евгений Бакърджиев не пожела да разговаря по тези въпроси.
Публично известен факт са добрите отношения между Бакърджиев и шефа на НСБОП Румен Миланов. Източници от “Шести септември” дори твърдят, че Бакърджиев е правил опит да ходатайства пред новото ръководство на МВР Миланов да запази поста си директор на НСБОП.
Известно е, че ръководството на МВР не е доволно от службата, а

Главният секретар е в хладни отношения с антимафиот №1

Факт е, че първото нещо, което новият главен секретар на МВР Бойко Борисов направи, е да изчисти хората на Самоковеца точно в НСБОП.
“Не е само Самоковеца, който държи всички контрабандни канали. Във Варна този бизнес си го поделиха ВИС и ТИМ, схемата е приблизително същата, само не е известен докрай пътят на парите. В Бургас ситуацията е по-сложна – там каналът се държи от Митьо Очите, но СИК и ВИС имат огромни апетити и там най-вероятно още ще се стрелят. Всичко това става с подкрепата на политици и лица, близки до властта”, коментира същият източник. Едно връщане назад във времето ще припомни, че ексдепутатът Йордан Цонев също беше свързван с кадруването и с битките за бургаската митница.
Според хора от МВР Косьо Димитров е стигнал до каналите покрай работата си с ВИС, но след като се е замогнал, стартира собствен бизнес и започва да купува митничари. Когато Захариев идва в София, той знае за тези канали от Свиленград.
При договорената схема групата на Самоковеца прибирала 40% от рекета върху контрабандата, а 60% отивали нагоре по веригата в шефовете на митници и политиците. Според запознати приносът на Захариев бил в стягането на дисциплината по митниците, но и в централизирането на схемата за разпределяне на приходите от контрабандата и политическия рекет и насочването на част от тях към СДС.
“Достатъчно беше Захари да каже искам повишение на приходите с 12% например и това веднага ставаше – нямаше мърдане. Така той един вид регулираше контрабандата и влияеше върху разпределянето и на печалбите от нея”, коментира източник, близък до Агенция “Митници”.
След назначаването на новия митнически шеф скандалният бизнесмен, който преди това контролирал контрабандата през Свиленград и канала до Пловдив, след това поел контрола на контрабандните канали от Кулата и Капитан Андреево до столичната митница в Горубляне. Същият източник твърди, че парите са предавани всяка седмица от хората на Самоковеца директно на Захариев. Тази информация не е потвърдена. Бившият митнически шеф не се отзова на поканата да коментира тези обвинения, която “Капитал” отправи чрез приближено до него лице.
В справка на службите се сочи, че през първата половина на тази година “основните постъпления от наркотрафика и контрабандните канали, контролирани от Косьо Димитров-Самоковеца, се насочват към централата на СДС за финансово осигуряване на предизборната кампания и заплащане на задгранични разходи”, сред които се сочат публикации в чуждия печат.
В документа се твърди, че голяма част от средствата се предават на шефа на митниците, било лично или чрез трето лице от Косьо Самоковеца или жена му. В справки на МВР пък се твърди, че едно от лицата, което е “затваряло” веригата за предаване на парите “нагоре”, е бил близкият до Иван Костов бизнесмен Славчо Христов. Според източник от МВР Славчо Христов в този случай е бил маргинална фигура. Той вземал по “едва” 50 хил. долара седмично, за да “осигури” подкрепата и да “подсигури” най-високото място, твърдят от службите. Не е ясно дали експремиерът наистина е бил в течение на тази схема, или просто се спекулира с името му.
В справка на спецслужбите се сочи, че сумите, които “доставял” Самоковеца, са били около 500 хил. долара седмично. Срещу тази заслуга на Захариев е обещано да остане шеф на митниците и в бъдеще, след като СДС спечели изборите. За услугите си Самоковеца пък получава съдействие да изнася през контролно-граничните пунктове (основно Кулата) към Германия и Кипър големи суми пари. Както и гаранции, че ще запази контрола над каналите и съответно огромните си доходи от тях. И което е не по-малко важното, че ще бъде защитен от вниманието на МВР и службите.
Въпросът за тази конспирация и подпомагането й от службите под протекциите на управляващите от най-високо ниво беше повдигнат и от парламентарната трибуна, макар и не така конкретно и с подробности.

Чадърът на МВР и службите

МВР и службите също имат свои механизми, с които осигуряват заслон на някои от трафикантите, за които е подсказано, че са специални случаи. Едната техника е, ако се прави разработка, тя да се вземе от едната служба, например НСС, и да се даде на друга, например НСБОП. При друга техника съответното високопоставено лице от НСБОП например изисква всеки ден да му се докладва по определената разработка и я взема под личен контрол. След това, активно управлявайки я, не я довежда доникъде. А същевременно разполага с цялата информация, включително за това кой и за какво се интересува по въпроса. Третата техника е директното предупреждение срещу съответното заплащане. Често техниките се смесват. В случая с Косьо Димитров той уж е разработван от НСБОП, но разработката не е доведена доникъде. Версията е, че чрез тази фиктивна разработка той на практика е бил защитен от разработване от други служби, където няма свои хора.
“Босилков беше лансиран за главен секретар на МВР направо от кабинета на Иван Костов, оттам дойде и политическата протекция за Захариев и Самоковеца”, твърди бивш шеф от спецслужбите. Босилков е в близки отношения с Димитър Москов, който беше негов заместник в ДНСП и наблюдаваше работата на икономическата полиция. След това Босилков го назначи за зам.-директор на НСБОП. Именно чрез него се твърди, че е извършвал контрола върху работата на редовите служители в НСБОП. “Схемата на контрабандата не може да стане и без обезпечаването й на границата от Гранична полиция. Те покриват оперативно района край границата, те са правозащитният орган на границата и трябва да се борят с престъпленията там, включително от митничари. Но не изпълняват тези свои правомощия, които са им дадени със закон. Затварят си очите заедно с НСБОП. Не може да мине камион, а ти да кажеш, че е минала лека кола, или изобщо да не отразиш, че е минало нещо. Сега се парадира, че са подписали споразумение за съвместна работа на митниците. Каква е ползата от това споразумение, ако пак заедно си затварят очите”, коментира източник от службите. Според него директорът на служба “Гранична полиция” полк. Валери Григоров е бил изолиран при назначаването на възлови хора на граничните контролно-пропускателни пунктове и не е бил в състояние да контролира какво се прави там.
“Това, което публикувахте в “Капитал” и в “Дневник” за Косьо Самоковеца, е 99% вярно”, заяви източник от МВР. За тези неща хора от службите са сигнализирали всички държавни нива, сигнали са изпращани и до президента Петър Стоянов. Докладите обаче останали без последствия. Единственият пробив е, когато през февруари тази година депутатът от БСП Татяна Дончева препоръча на политиците да питат за митниците Косьо Самоковеца. В НСБОП са имали отговора или по-точно са можели да го имат, ако са се постарали наистина да го научат. Но това не е направено. Единственото засичане на информация за каналите на контрабандния бос е станало в НСС. В тази служба установили, че със Самоковеца са свързани няколко служители в НСБОП. Те го разработвали само фиктивно, а в действителност са изпълнявали ролята на чадър за него и сделките му. В полицейските справки ръководството на НСБОП се свързва също със силни доскоро политици, един от които, е ексвицепремиерът Евгений Бакърджиев. Той беше освободен от правителството през зимата на 1999 г., но запази влиянието си в СДС и особено в софийската организация.
След като разбрал за прихващането на информация от НСС, Славчо Босилков изискал оперативните дела по случая от НСБОП и работата по тях в НСС била стопирана. Славчо Босилков не беше открит, за да коментира това твърдение на свой бивш колега.
“Самоковеца вече загуби покровителите си в МВР”, твърди източник, пожелал анонимност. Едва ли е случайно, че едно от първите неща, които направи новият главен секретар на вътрешното министерство, е да свали доверието от петима служители в НСБОП именно от сектора “Стокова контрабанда”. Според някои източници един от отстранените е точно човекът, който е водил разработката за Самоковеца.

Скандалът в Русе

Скандалът в Русе, независимо от това дали ще има развитие, или, което е най-вероятно, ще бъде замъглен, свърши добра работа. Той оголи технологията на корупцията по митниците, в която основно място заемат назначенията. Вече едва ли някой може да отрича, че политическата корупция у нас функционира като откуп за запазване на мястото или такса за назначаване на нов човек. Показателни са и назначенията на митнически шефове в последно време. Как така се случи, че голяма част от хората, които заеха тези постове, са сред героите в книгата на ревизор №1 “Митници”, уличени в сериозни нарушения и отстранени поради подозрения за участие в контрабанда? Наистина няма преки доказателства, че за реставрацията на компрометирани ексшефове се плаща, но слуховете за това в митническите среди и сред политиците са все по-упорити и твърде конкретни, когато става въпрос за тарифите на откупа.
Решаването на проблема с митниците е въпрос преди всичко на ясни правила и технология на работата. В тази технология вече могат да се включат всички модерни антикорупционни практики.Тези правила още ги няма. Никак не е сигурно, че при този състав на ръководството на агенцията някой ще се сети за тях, след като вече месеци наред вниманието е насочено изключително към подмяната на митнически шефове и връщане назад към отживели времето си техники като 100-процентов контрол на митницата. Резултатът от всичко това може да бъде единствено задръстване на границите и проблеми при преговорите с ЕС. За евросъюза първостепенен приоритет е свободното преминаване на стоките през границата. Изглежда, че у нас няма вътрешна воля обществото да се пребори с контрабандата и корупцията. Затова, изглежда, е по-добре да дойдат англичаните от “Краун ейджънтс”. Дано те успеят да направят с митниците същото, което сториха МВФ и валутният борд с кражбите от финансовата система.

По темата работи екип на Капитал и Дневник



От тук

Ein Gedanke zu „Самоковски командир на контрабандата

  1. Нито дума за Филип Димитров .
    Той е жив, но за него няма нито добра, нито лоша Дума .

    По времето на Иван Костов в Министерство на икономиката, до портиера, имаше голяма и грозна пощенска кутия …

    няма да повярвате, но ще го напиша …
    В ТАЗИ пощенска кутия се пускаха Писма за намерения за покупка на предприятия !!!
    Когато
    разбрах, че не мога да получа входящ номер направих шумен СКАНДАЛ и ме
    пуснаха да го предам на служителка … и ми дадоха входящ номер.
    Предполагам, че от други Адвокатски кантори са пускали Писмата за намерение* в Пощенската кутия .

    Престъпност и корупция има във всяка държава.
    В България няма правила от 60 години.
    И НАЙ-страшното е, че научиха населението да уважава престъпници.
    Няма
    как да не уважавате престъпници, които до вчера са вдигали Флага и са
    PRедставяли България на Олимпийски игри, Световни първенства, Европейски
    и …
    Косьо Самоковеца какъв чин е имал ?
    Офицерите от МВР имат ли карта с указание всички да им съдействат ?
    Колко от престъпните босове са били офицери ?

    *Писмо
    за намерение се изпраща, когато искате да купите държавно предприятие и
    в писмото декларирате, че имате интерес да участвате в Процедурата.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert