Ето кой ни кара да ядем чипс и семки

.

Защо не можем да се спрем, когато чоплим семки или ядем фъстъци, пуканки и чипс? Какво ни кара да се пристрастяваме към мазните храни? Учените смятат, че са открили виновника. Името му е „ендоканабиноид“.

.

Учени установиха, че човешкото тяло произвежда дрога, която стои в основата на пристрастяването ни към мазните храни. Според американски изследователи от университета в Калифорния, в човешката храносмилателна система се произвежда вещество, подобно на канабиса, наречено ендоканабиноид, което ни кара до посягаме често към чипса и пържените картофки. Тази човешка дрога стимулира производството на стомашни сокове и така „отваря“ усещането за глад.

Наследено от еволюцията

Всъщност удоволствието от яденето на мазна храна не е продукт на модерната цивилизация, а е по-скоро наследено от еволюцията. Ръководителят на изследването Даниеле Пиомели припомня, че за прадедите ни е било абсолютно наложително да консумират мазнини – именно те са гарантирали оцеляването им в суровите условия на живот. В днешно време обаче мазнините са в изобилие и прекаляването с тях води до сериозни заболявания като рак, диабет и наднормено тегло.

Спирачка в червата

Американските изследователи се надяват, че откривайки ендоканабиноидите, те са открили и начин да контролират пристрастяването към чипс и сие. Преди това обаче те ще трябва да докажат, че спадът в нивото на ендоканабиноидите води и до по-бързо настъпване на усещането за засищане. От голямо значение е фактът, че веществото се образува в специални рецептори в червата. А това, според учените, е много важно, тъй като въздействието на медикаментите ще бъде насочено към червата, а не към мозъка. По този начин ще бъдат избегнати опасните странични ефекти, типични за медикаментите, „атакуващи“ мозъка.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Ето кой ни кара да ядем чипс и семки

  1. Храненето е самодисциплина.
    Който е предразположен към пълнеене да не консумира по-горе посочените ‚занимавки‘.
     Последно хранене около 18.00 h, да се пие само и единствено негазирана вода,
    сокове , алкохол, газирана вода и др.подобни- АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО, със всичко да се храни човек, дори мазнините в определени количества са полезни, но често и по- малки количества.
    Шоколад също може да се консумира, но само сутрин, междинно хранене…така да го нарека и чист млечен без никакви прибавки.
    Има си таблици, но задължително …  никакво хранене след около 18.00h  привечер и следващият ден до 12.00h на обяд, може сутрината само някакъв плод или част шоколад , казах вече.
    Tова не е диета , а здравословно хранене.
    Не се изключва чаша , но много сухо и качествено червено вино…  всеки знае защо и какво пречиства то!
    Да Ви е сладко…
     и след време ще се чувсtвате съвсем приятно!:)

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert