Точката, която лекува сто болести

.

fb_4d04f542d8b98ac5ec76be4f4161f108В една древна японска легенда се разказва за човек, който бил сред най-големите щастливци на света, тъй като бил научил от баща си едно специално умение – да разпознава точката на стоте болести. Момчето масажирало точката всеки ден под напътствията на баща си и живяло толкова дълго, че видяло възхода и падението на не един и двама японски владетели.

Според японските представи в човешкото тяло се намират 265 точки и 12 меридиана.

Натискът, който оказваме върху тях, действа пряко на органите, с които се свързват те. Една от най-важните и почитани точки в източната медицина е точката цзу-сан-ли. Тя е позната в Япония като “точката на стоте болести”, а в Китай като “точката на дълголетието”.

Според източната медицина активирането й оказва мощен подмладяващ и изцелителен ефект върху нас. Тя регулира дейността на всеки орган в човешкото тяло, нормализира функциите им и възстановява организма след всякакви сериозни заболявания, в това число след инсулт. Може да ви избави от един куп заболявания и да предотврати последващи такива. Масажът на тази точка ще ви помогне също така да придобиете увереност, да се справяте по-лесно със стреса и да постигнете вътрешен покой и стабилност.

Още за точката цзу-сан-ли:

– Контролира дейността на органите, разположени в долната част на тялото

– Контролира дейността на гръбначния стълб в частите, които са отговорни за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, храносмилателния тракт, бъбреците и надбъбречните жлези.

Чрез масажиране на цзу-сан-ли можем да повишим активността на надбъбречните жлези, които са един от най-важните защитници на нашето здраве. Те освобождават в кръвта ни безценни хормони като адреналина и хидрокортизона.

Ако всеки ден масажирате „точката на дълголетието“, ще нормализирате дейността на надбъбречните жлези, а последствията от това никак не са незначителни. Нормално функциониращите надбъбречни жлези са равнозначни на подобряване на кръвното налягане, подсилване на имунната система, нормализиране на инсулина и глюкозата, възспиране на възплаителните процеси в организма

За какво още е полезна точката цзу-сан-ли?

– Да се подобри храносмилането

– Да излекуваме болести на храносмилателния тракт

– Да преодолеем последствията от инсулт

Къде се намира тази точка цзу-сан-ли?

”Точката на дълголетието” се намира точно под чашката на коляното. За да я намерите, покрийте коляното с длан. Насочете вниманието си към края на малкия и безименния пръст. Там между костите ще напипате малка вдлъбнатина, в която се намира точката цзу-сан-ли.

Как можете да използвате точката на дълголетието?

Най-доброто време за масаж е сутрин, преди обед. Масажирайте точката 9 пъти с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, както на единия, така и на другия крак. Масажът не бива да продължава повече от 10 минути. Преди началото на масажа заемете удобна позиция в седнало положение. Нормализирайте дишането си и насочете вниманието си към своите чувства. Опитайте се да навлезете в състояние на хармония и осъзнаване, за да почувствате ефекта от това, че сте започнали своята лечителска практика.

За масажа може да използвате пръстите си или зърната на овес, елда или ориз. Някои препоръчват поставянето на половин скилидка чесън върху точката за около час след масажа. Ако искате да изпитате пълния ефект от нейния потенциал източната медицина съветва да започнете лечението с нея по новолуние.

Тези, които търсят начин да намалят килограмите си, могат да масажират точката цзу-сан-ли вечерно време. С този метод може да сваляте по половин килограм на седмица-две. Имайте предвид обаче, че точката не бива да се стимулира непосредствено преди лягане, тъй като тонизира и активизира тялото и ума и няма да ви остави да заспите.

zajenata.bg

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert