Седемте неща, които обединяват най-добрите сред добрите

.
Чудили ли сте се някога какво е общото между Спилбърг и Спрингстийн например? Какво сближава Джон Ф. Кенеди и Мартин Лутър Кинг?

Как са успели да повлияят върху толкова много хора по такъв дълбок и емоционален начин?

Какво отличава Тед Търнър и Тина Търнър от масите? Ами Пит Рос и Роналд Рейгън? Всички те непрекъснато са предприемали ефективни действия, насочени към постигането на мечтите си.

Кое е това, което ги кара да продължават ден след ден да влагат всичко, което имат, в онова, което правят?

Съществуват, разбира се, много фактори.

Ние обаче смятаме, че всички те са развили в себе си седем основни черти на характера, седем характеристики, които поддържат ентусиазма им да направят необходимото, за да успеят.

Ето седемте основни задействащи механизми, които могат да осигурят и вашия успех /евентуално/:

Първо Страст:

Щем не щем страстта винаги ще бъде неотменна част от всичко, което се свързва с някакъв успех!

Тези хора, които ви изброих по-горе са открили всепоглъщаща, събуждаща енергията причина, някаква почти натрапчива цел, която ги кара да действат, да израстват, да станат нещо повече!

Тя им дава „горивото”, което захранва двигателя на техния успех и ги кара да реализират истинския си потенциал!

Именно страстта кара Пит Рос да се хвърля с главата напред към втора база във всеки мач като младеж, излизащ за първи път на терена.

Именно страстта отличава действията на Лий Йакока от тези на толкова много други хора.

Страстта кара компютърните специалисти да се посветят на работата си години наред, за да направят откритията, които изведоха мъже и жени в космоса и ги върнаха обратно на Земята.

Страстта кара хората да си лягат късно и да стават рано.

Именно страст търсят хората в своите взаимоотношения. Страстта дава на живота сила, енергия и смисъл.

Не можеш да постигнеш величие, без страстното желание да станеш велик и това се отнася за всички, независимо дали са спортисти, художници, учени, родители или бизнесмени.

.
Второ: Вяра!

Във всяка религиозна книга на планетата се говори за властта и влиянието на убежденията и вярата върху човечеството. Хората, които преуспяват, имат коренно различни убеждения от тези, които се провалят.

Нашата вяра, нашите убеждения за това какво сме и какво можем точно определят какво ще станем.

Ако вярваме във вълшебството, животът ни ще бъде вълшебен. Ако вярваме, че животът ни е определен в тесни граници, тези граници веднага ще се превърнат в реалност.

Това, което смятаме за вярно, за което вярваме че е възможно, става вярно, става възможно.

Много хора изпитват страстни желания, но поради ограничената вяра в себе си и във възможностите си, никога не предприемат действията, които могат да превърнат мечтите им в реалност.

Хората, които преуспяват, знаят какво искат и вярват, че могат да го получат.

Страстта и вярата спомагат да осигурим горивото, тласъка към съвършенството.

Тласъкът обаче не е достатъчен.

Ако беше така, щеше да бъде достатъчно да заредим с гориво една ракета и да я изпратим да полети сляпо към небесата.

Освен от енергия, ние се нуждаем от посока, от интелигентно чувство за логическо и последователно движение. За да успеем да постигнем целта, си имаме нужда от:

Стратегия!

Стратегията е начин за организиране на ресурсите.

Когато Стивън Спилбърг е решил да стане кинорежисьор, той е начертал пътя към света, който иска да покори. Той е осъзнал какво иска да научи, с кого иска да се запознае и какво трябва да направи.

Той е имал страст, имал е вяра, но също така е имал и стратегията, която да накара тези неща да работят с максимален потенциал.

Всеки голям артист, политик, родител или работодател знае, че за да се постигне успех не е достатъчно само да се разполага с ресурси.

Тези ресурси трябва да се използват по най-резултатния начин.

Стратегията е осъзнаването, че дори най-добрите таланти и амбиции трябва да намерят правилния път.

Можете да отворите врата, като я разбиете, а можете да намерите ключа, който да я отвори, без да я повреди – вие решавате кое да изберете…

.
Четвърто: Ясно осъзнаване на ценностите!

Патриотизъм и гордост, за чувство на толерантност, любов към свободата.

Това са ценностите – основните етични, морални и практически преценки, които правим за това, кое е важно, кое наистина има значение.

Ценностите са специфични системи от убеждения, които имаме за правилното и неправилното в нашия живот. Те са преценките, които правим за смисъла на живота.

Много хора нямат ясна представа за това кое е важно за тях.

Често пъти те правят неща, за които после съжаляват, просто защото не им е ясно какво подсъзнателно преценяват като правилно за самите тях и за другите.

Когато гледаме хората, постигнали големи успехи, виждаме, че те почти винаги имат ясно изразено чувство за това, какво е наистина важно.

Помислете за Роналд Рейгън, Джон Ф. Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Джон Уейн, Джейн Фонда.

Всички те са имали различни мечти, но общото между тях е дълбоката морална основа, съзнанието за това, кои са и защо правят това, което правят.

Разбирането на ценностите е един от най-полезните и предизвикателни ключове към постигането на съвършенство.

Както вероятно сте забелязали, всички тези характеристики се подсилват и си взаимодействат една с друга.

Страстта влияе ли се от вярата? Да, разбира се. Колкото повече вярваме, че можем да постигнем нещо, толкова повече сме готови да инвестираме в постигането му.

Достатъчна ли е вярата сама по себе си за постигане на съвършенство?

Това е добро начало, но ако вярвате, че ще видите изгрева на слънцето, а стратегията ви за постигане на тази цел ви кара да бягате на запад, сигурно ще срещнете известни трудности.

Влияят ли се стратегиите ни за успех от нашите ценности? Несъмнено.

Ако стратегията ви за успех изисква от вас да правите неща, които не се вписват в подсъзнателните ви убеждения за правилно и неправилно във вашия живот, дори най-добрата стратегия няма да има ефект.

Това често се среща при хора, които започват успешно, но накрая сами се провалят. Проблемът е, че е налице вътрешен конфликт между стойностите на човека и стратегията му за реализация.

По същия начин всичките четири характеристики, които вече разгледахме, са неделима част от:

Пето: Енергия!

Енергията е великолепното, пълно с радост, изпълнение на Брус Спрингстийн или на Тина Тьрнър.

Тя е предприемчивият динамизъм на Доналд Тръмп или на Стив Джобс, жизнеността на Роналд Рейгън или на Кетрин Хепбърн.

Почти е невъзможно да се влачиш отнесено към съвършенството.

Хората, постигнали съвършенство, поемат рискове и ги реализират. Те живеят завладени от чудесните възможности, които им предоставя всеки ден и от съзнанието, че единственото нещо, което никога не стига на човек, е времето.

Много са хората по света, завладени от страст, в която вярват.

Те знаят коя стратегия ще им осигури успех, техните ценности са подредени, но те просто нямат физическата жизненост, за да предприемат необходимото действие.

Големият успех е неделим от физическата, интелектуалната и духовната енергия, помагаща ни да постигнем най-добрите резултати от това, с което разполагаме.

.
Способността да се създават връзки!

Почти всички преуспели хора притежават невероятната способност да се свързват с другите, способността да развиват връзки с хора от различни среди и убеждения.

Разбира се, среща се от време на време някой гений, който измисля нещо, преобразяващо света. Ако обаче той прекарва времето си в изолирана градинка, вероятно ще успее в едно отношение, но ще се провали в много други.

Великите личности като Кенеди, Кинг, Рейгън, Ганди имат способността да създават връзки, които ги обединяват с милиони други хора.

Най-големият успех не се постига на сцената на света. Той се намира в най-съкровените дълбини на вашето сърце.

Дълбоко в себе си всеки има нужда да създаде дълготрайни връзки на обич с другите. Без тях всеки успех, всяко съвършенство са лишени от съдържание.

.
И последно: Изкуството на общуването!

Това е същността на почти всичко. Начинът, по който общуваме с другите и със самите себе си, в крайна сметка определя качеството на нашия живот.

Преуспяват хората, които са се научили да приемат всяко предизвикателство на живота като полезен опит. Те съумяват да го използват така, че да могат успешно да променят нещата.

Хората, които се провалят, възприемат бедите в живота като непреодолими препятствия. Хората, които променят живота и обществото ни, са майстори в общуването с другите.

Общото между тях е способността им да предават своите представи, мечти, радости или цели.

Именно овладяването на методите за общуване прави истински добър родителя, художника, политика или учителя.

И накрая нещо много важно!

По-малко от 3 процента от населението са финансово независими, по-малко от 10 процента имат написани цели, изключително малък процент от българските мъже и жени чувстват, че са в добра физическа форма, а разводите са в своя апогей.

Само малък процент от хората наистина живеят живота, за който са мечтали. Защо? Нужни са усилия. Нужно е непрекъснато действие – не просто четене на подобни статии – сериозно!

Попитали веднъж Бънкър Хънт, петролния милиардер от Тексас, дали може да посъветва хората как да успеят в живота.

Той казал, че успехът е нещо просто.

Първо, решаваш какво точно искаш; второ – решаваш, че си готов да заплатиш цената, която е необходима, за да го получиш и след това наистина я заплащаш.

Ако не предприемете тази втора стъпка, в крайна сметка никога няма да имате това, което искате.

Отправям ви предизвикателството да помислите над този материал, да го прочетете още веднъж, да споделите какво сте научили и да се възползвате от него – ако сте готови да заплатите цената на моментния си комфорт разбира се.

http://www.lifehack.bg/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert