Шкембето е безценно за нашето здраве!

.

shkembe_chorba_1Шкембе чорбата, киселото зеле и туршията освен любима храна на българите са и помощник в борбата с редица болести. Шкембе чорбата е сред най-ефикасните методи за лечение на настинки, заради високото съдържание на протеини и подправките от чесън и оцет.

Цинкът в телешко или свинско шкембе помага за подсилване на имунната система, което още една причина да посегнем към чудодейната чорба веднага щом усетим запушен нос. Гозбата с турски произход е сред храните, които предпазват от разпространението на ракови клетки. Похапвайки горещата супа си набавяме антиоксиданти, които разрушават структурата на раковите клетки.

Оказва се, че любимата на мнозина чорба понижава лошия холестерол.  

В шкембето се съдържат и над 220 мг холин, който помага на тялото да метаболизира по-бързо поетите мазнини. Сред любимите на нашенците гозби са тези с кисело зеле. Оказва се, че тази задължителна за всяка българска трапеза съставка се използва успешно в борбата с излишните килограми. Тартроновата киселина в киселото зеле възпрепятства образуването на излишно тегло, защото пречи на натрупването на захарта и въглехидратите. Дамите, които искат бляскава коса и здрави нокти задължително да включат в менюто си киселото зеле, което е богато на никотинова киселина. Независимо дали е сурово или сготвено, зелето има антитуморна профилактика.

Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени, предава Пик.

Друга любима българско гозба – боб чорбата помага за регулирането на кръвната захар. Фасулът е полезен при диети, защото съдържа фибри, които създават усещането за ситост. Фибрите намаляват нивата на лошия холестерол, причинител на сърдечни заболявания. Боб чорбата и лютите чушки са неразделни. Чушлетата са богати на витамин А, спечелил прозвището си еликсир на младостта поради чудотворното си влияние върху кожата. Витамин К пък помага за съсирване на кръвта, укрепва костите и предпазва клетките от увреждания.

bgnow.eu

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert