Стефанов ден

.

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него – също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община-църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Традиции и Обичаи на Стефанов ден

Стефанов ден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефанов ден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

404138_3698661992655_505567753_nMанастир „Свети Стефан“
През 5 в. мъж на име Лусиан сънува, че мощите на Св. Стефан се намират в „Бейт Джамал“. Действително на въпросното място се откриват кости и се построява визнантийска църква. През 1930 г. върху руините на византийската църква е построена църквата „Св. Стефан“. Счита се, че там се пазят тленните останки на Св. Стефан, с позволение от Рабан Гамлиел II (1-2 в., учител на Раби Акива), председател на Синедриона, който поддържал Стефан по време на съденето му от Синедриона, защото споделял принципите му. Построен е и католически манастир, управляван от салезиански монаси. Имотът е закупен през 1878 г. от отец Антонио Белони, който създава в Бейт Джемал гимназия по селско стопанство в полза на бедните младите хора, особено за сираците.
(Дора Дабаш/Фейсбук)

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Ein Gedanke zu „Стефанов ден

  1. Честит Имен Ден на журналистката Стефка Маймарева позната ни от предаванията на БНР и радио Свободна Европа,актрисата Стефания Колева,Стоянка Мутафова,Стефан Тафров,Стефан Вълдобрев,Стефка Костадинова …!За много години!

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert