Доуточнение

.

Днес разбрах (приятел през скайпа ми каза), че моя приятел от емигрантските години, а и от преди това, Наско Панайотов, е споменал* ресторанта, който имах допреди повече от 20-тина години във Виена, а също така и името ми, в едно негово интервю.

Принципно нямам нищо против, а и е право на всеки да пише и описва спомените си.

Само за да не се получи изкривяване на оптиката, относно клиентелата ми, се почувствах длъжен да допълня някои съществени неща, а те са, че все пак гостите ми бяха около 90-95% австрийци или туристи, защото локейшъна на заведението беше удобен (ресторанта се намираше на около 400 метра от Виенската опера, директно на главна улица) за тях.

Постоянни гости ми бяха Карл Блеха (мой личен приятел, бивш вътрешен министър на Австрия и почетен председател на Българо-австрийското дружество), Майкъл Палмерс (бившият собственик на едноименната марка за дамско бельо), Ники Лауда, както и много други от известните виенчани.
Излишно е да споменавам, че познанството ми с Ники Лауда, не ме направи автомобилен състезател, нито пък Карл (Чарли) Блеха, ме вкара в правителството на Австрия…
Единствено покрай Майк Палмерс, чат-пат се наслаждавах на компанията от световно известни манекенки.
Та така.
Между другото там се запознаха баща ми (по това време работеше, като лекар в частната клиника на зет ми, проф. д-р Хорст Кьон) и бъдещата му втора съпруга (с майка ми бяха разведени), която беше шеф на представителството на Мишлен (Michelin) за  Австрия и брака им беше щастлив до последния му ден (10.01.2011), въпреки разликата от 26 год. във възрастта.

.

*)

Атанас Панайотов: Царят „забрави“ да си плати сметката

… Безспорно хитова е кръчмата на Стефчо Краев. Емо Френски и Румен Шведски подкокоросват Стефчо да купи кръчма във Виена и тя става „Щефанс гастхаус”, като Румен му казва, че е готвач и ще върти кухнята. Но като става сделката, си вдигат партакешите и изчезват. Между другото Румен Шведски имаше пицария в Малмьо, Швеция. И безмалко да пострада от една бразилка, която току-що излязла от пандиза, заклала мъжа си. Била хубава! Румен тръгнал да я закача да я чука! Бразилката побесняла, изскочила навън и разбила с камък витрината на пицарията… Той нямал застраховка и да видиш как бяга човек от собственото си заведение, защото иначе няма да му изплатят нищо…

В кръчмата на Стефчо, която беше в 4-ти бецирк, съвсем близо до българското търговско представителство, най-редовният посетител беше Митко Бретона. Той първи организира борците и ги поведе на рекет. Още преди да има и СИК, и ВИС. Това малко хора го помнят… При Стефчо ходеха още Карамански, Васко Илиев, Жоро Виенски, Джопето, Мони Курилеца, а Румен Каратиста водеше всичките борци от Чехия, където „бръмчат” по това време. Иван – Малката Жаба, пък довежда цялата бригада на Боян Петракиев – Барона…

Между другото от борците тези, които се запазиха и не се занимаваха с рекет, бяха братя Щереви, Коко и Гената, Вальо Бореца, Веско Бореца, който по едно време беше охрана на Маджо. На Симо Щерев трябва да му дадат орден „Стара планина”!

Джопето е човекът, отворил кратуните /българските емигранти – б.р/ на дрога. През 1991 г. се върна в България с 10 000 000 марки. Но се продруса и хероинът го унищожи.
При Стефчо ходеха и много другари от българското посолство. След промените пък бяха

емисари на СДС, за да събират пари.

Братът на Сашо Инженера обаче открадна всичко събрано от българските емигранти и в България си построи огромна къща с тях. След погребението на Зита Бурбон-Парма – последната австрийска императрица, в кръчмата на Стефчо отива Бай Симо Ментата – Царо́, който е познат на българските читатели и като Симеон фон Саксен Кобург-Готта или Симеон Борисов Фердинандов, герой от моята книга „Заговорът”. И „забравил” да си плати сметката. После пък пратил при Стефан и Иван Крадлеков, собственик на вестник „Корона”, че и той „забравил” да си плати сметката…

http://www.blitz.bg/article/22628

25 Gedanken zu „Доуточнение

  1. – Още имаш да прибираш верисии, Стефане… Добре, че си се отказал от този занаят, че можеше и да фалираш…:-)))) Прочетох нещо интересно: „…Братът на Сашо Инженера обаче открадна всичко събрано от българските емигранти и в България си построи огромна къща с тях…“ Този Сашо Инженера да не е Алекс? Беше те обвинил, че ти си ги присвоил.

    • Сашо Инженера е инж. Александър Ваясилов, ама в случая той няма никаква вина, а брат му, който доколкото знам и него май нещо е прекарал. Оня беше от основателите на СДС или поне за такъв се представяше. Той не беше емигрант, а идваше на гости на брат си – Сашо.
      Колкото до Алекс дето за канадец се представя, а мишкува в София, то той е само психично болен кретен, който никога нито лично ме е познавал, нито дори виждал. Виртуално ме намрази, по ДСБ линия… Абе комплексиран психар, друго не мога да ти кажа.

      ПП. Какво мога аз да присвоя, като бях един от най-щедрите дарители. Освен да присвоя мойте си пари… Оня психопат „стреля“ на посоки, та ако някъде уцели.

      • Мисля си за „лошите момчета“, много от които отдавна не са между живите. Наистина ли те бяха „лошите“? Ами да вземем законноизбраните управляващи. Кой от тях не е замесен в някоя далавера? На моя позната мъжът й стана депутат и още първият месец вдигна 3-ри етажна къща… И нещо хубаво от доброто старо време : http://www.youtube.com/watch?v=DMisYoLrTiU

        • На времето „лошите момчета“ бяха ‚мъжки лоши момчета‘, а сегашните политици са лоши пухльовци, само…
          А да, и сегашните са по-алчни и подли…

  2. От година и половина ми липсваше една съществена част за да си попълня ‚Пъзела‘
    а тя се оказа… толкова позната

    ха, няма лошо , само не мога да си представя и Мъзъкът ми отказва да го приеме, че си бил толкова наивен , та Румен така нареченият ‚шведски‘ нямаше кой да му вярва – та Ти ли

    знам го ‚ горе долу сме набори‘,откакто се биеше преди ‚найсе‘ години за да влезе в Ялта,та… и до сега срещам го като си ходя, живее в къщата на родилите си в Суха река и седи и пие по цяла вечер с местните пияници в кварталните навеси…
    И тази пицария едва ли била негова , или на бившата му жена, или на синът му или на Жени…
    не съм се интересувала…

    Но така е било , може би , аз съм си била в София, сега се сещам че ти си бил този чичко ‚паричко‘
    , та си и спомних , 3 дни се мъчех , та ти беше много пиян , виждала съм те в една ‚подобна‘ компания… освен в Института, и за това ти споделих като се видяхме , че първоначално даже и мъжът ми питах , не се сещах коя е тази позната физиономия.
    Пак няма лошо… младини, само дето тогава аз самата грам не близвах и се плашех, та и до сега съм си страхлива.

    Интересно… е , може би Ресторанта е бил на Ниво, не зная… но като че ли точно от него тогава от един приятел получих една“музика‘
    , е, няма случайностти!
    Вече зная, много ми станаха!

    Ужас, той теб излъгал , аз ще го питам… той е ‚изпостник сега, и ще си каже

    • Чух за Румен, че доста е пропаднал. Отдавна не съм го виждал, а и никога не сме били прекалено близки с него.
      Последен път го видях, още когато Симо Ментата беше на власт (началото на мандата му, веднага след като спечели с разгромяващо другите конкуренти, мнозинство) и се правеше на много важен. Както другите юпита и той го раздаваше личен съветник на Титулувания крадец и дори ми предложи да ме включи в икономическия екип на НДСВ.
      Теглих му една майна и му обясних, че никога не съм се продавал.
      А и за какъв дявол ми е бил нужен той, като аз познавах лично Симо Ментата, както и най-близките около него, още от емигрантските години. Ако съм искал, специално с НДСВ съм могъл доста бизнес проекти да осъществя, ама това не е в стила ми. Не се обвързвам с никой, за да не бъда после зависим.
      До сега не съм го правил и едва ли за в бъдеще тепърва ще се променя. В това отношение не приличам на повечето ми сънародници…

      ПП. Пицарията в Швеция си беше на Румен. По това време той вече се беше развел с шведката и гаджето му беше една много хубава зъболекарка. Доколкото разбрах, го е напуснала, защото я счупвал от бой, поради ревност. Дали е вярно, не знам.

      • Жени се казва и много добре я познавам , и не беше много по-хубава от мен ,
        ако искаш да знаеш
        та и самият Румен се ‚трепеше‘ десетина ‚години -хахах!

        • Румен имаше много приятелки и не си в състояние да ги познаваш всички. Престани с твоята всезнайковщина, защото отначало ми беше комична, ама започва да не дразни.

          • Доста хора познавам именно защото съм си била в София през това време, и няма лошо
            предполагам , че и ти доста също.
            А при мен идваше и от това , че около 20 години съм работила там и то работата ми е била свързана иЗключително и само с Контакт с хора, там съм и учила и така.
            Както и да е !

      • Глупостти,
        много преди това ходеше и при Чаво и при Божо и при кой ли не да се моли за пари…
        ама , той не ми е в Ресора да го обсъждам, просто се Изненадах, ама и не много , де

        Чао!

        • Юлия, ти си чула-недочула*, ама винаги компетентна по всички въпроси. Но тъй като нямам намерение да бъда въвлечен в безполезни спорово, още повече за мои познати от младежките ми години, които отдавна не представляват някакъв особен интерес за мен, за напред просто постингите ти, които не отговарят на истината, ще ги блокирам, за да не е необходимо да ги оборвам.

          *) На това аз му казвам, ‚врящ се навсякъде, отворен балък‘.

        • Ако под ‚Божо‘ имаш предвид Божо Дупето, то ще се скъсам от смях. Та той самия се чудеше кой да завлече за пари и затова се подвизаваше под дузина различни имена…

          Колкото до ‚ресора‘ ти, не знам кой е той и не ме интересува, ама ако обичаш спри да се влачиш подире ми и да ме ръфаш за крачола…, защото аз със сигурност НЕ СЪМ ТИ РЕСОРА… поради приятния ми ангажимент с друга жена.

          • Имах предвид , че поне аз смятам такива като него неподходящи за компанията ми-нищо друго.
            Излишно е винаги и за всичко да се караш с мен, всеки си има недостатъци, и в нИкакъв случай не съм искала да те обидя, а колкото до ангажимента ти , многократно и най-възпитано съм ти пожелавала -всичко добро.
            Бях решила да не коментирам и почти го бях направила, просто бях иЗненадана и то-много.
            Няма да правя тази гРешка повече да коментирам , въпреки , яе винаги е било ДОБРОНАМЕРЕНО!
            Всичко добро още веднъж!!!

          • Имаше времена (края на 70-те), когато доста жени се натискаха да кажат, че го познават и са близки с него…
            Разбери, веднъж за винаги Юлия – аз тези хора ги познавам наистина много добре, още преди да избягат и знам, кой, кога е бил на върха и кога затънал в тинята.
            Прекалено реалист съм, член на Менса клуба в Австрия съм и съм неутрален в оценките си, ама не съм склонен да дамгосам някой* и да му се присмивам, само защото в момента е изпаднал, а на времето е бил добре.

            Като заключение на този безсмислен диалог (спор), ще ти кажа само, че когато Румен беше добре финансово, сегашните олигарси** чоплеха семки и цъкаха с език, по такива, като него.

            *) Казах ти, че не ми е близък, ама се познаваме от 35 години.

            **) Като изключа Васко Черепа и Цеката (Стефан Найденов от Еврофутбол)

          • Ок
            приключваме, ние с теб така и не се научихме да разговаряме възпитано, винаги ‚цял свят‘ трябва да разбере, тОчно като малките деЦа се ‚джавкаме‘

            предлагам ти да се изслушваме и без да се нападаме, аКо изобщо контактуваме,
            явно имаме някой еднакви черти в харктерите си.
            Още веднъж всичко дОбро!

          • Така е по-добре…

            между другото Днес твоя бивша приятелка роди момченце ,
            да им е живо и здраво!!!

          • Да ѝ е живо и здраво момиченцето и да е добричко и с чувство за отговорност, като майка си.
            Руснака не го познавам лично, а и не го уважавам, въпреки, че навремето я посъветвах да го вземе за партньор.
            Тогава таман беше се разделила с българския си партньор, защото онзи станал сервитьор… По онези години от спорт нищо не се печелеше…, а момчето е трябвало да яде…

          • А,
            Не зная, не познавам лично нито единия , нито другият,
            а и не са ми били интересни-не зная защо Никога!

            Само знам , че ти си бил добър Човек към бивши и настоящи приятели, и от … теБ самият – към бившите ти сЪпруги,

            но има и такива към , които си бил иЗлкючително нестраведлив…

            Както и да е, вече едва ли е от знАчение

  3. в същност, музиката ми беше подарък от Чаво
    аз не знаех … и той ме пазеше от това , което се случва, нищо не разбирах, Нищо…………….. и той ми беше прекалено добър приятел за да ме занимава с глупостти, аз тогава бях на …’друга’вълна

    да , та така…

  4. Минало свършено време. По-интересно ще е да кажеш, дали би минал пак по същия път и по същия начин? 🙂

    • Да. Не съжалявам за почти нищо в живота ми, а ако имам възможност отново да почна (като млад), пак бих го повторил, като разбира се, този път ще е всичко още по-интелигентно изпипано.
      Все пак не без гордост трябва да спомена, че съм един от съвсем малкото, които този начин на живот почти от детска възраст са започнали…, и е излязъл сух от водата… Освен късмет, трябва и порядъчно количество, бързо функциониращо сиво вещество да съм имал…

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert