Юрген Рот: „Шефът на БНБ се опитал да изнуди ирландска банка“

.
.

Шефът на БНБ И. Искров опитал да изнуди ирландска банка да отстъпи 50% от дяловете си на Централна Кооперативна Банка срещу сумата от 1 лев, твърди германският разследващ журналист Юрген Рот. Верни ли са твърденията му?

„Преди няколко дни получих мейл от банкер на БНБ. В него той пише, че е имало скандален случай, който доста подробно ми описва“, пише германският журналист Юрген Рот. Информацията той публикува в блога си mafialand.de. Според анонимния източник в началото на годината българският инвестиционен фонд Expat Capital Sofia решил да закупи 50 процента от дяловете на Bulgarian-American Credit Bank.

1 лев вместо 7 милиона евро?

„Дяловете на Bulgarian-American Credit Bank принадлежат на ирландската финансова институция Allied Irish Bank (AIB), която искала да ги продаде заради тежката си финансова ситуация вследствие на кризата в Ирландия“, разказва Рот. Така според процедурата инвестиционният фонд Expat Capital Sofia потърсил разрешение за покупката от БНБ. След като получил зелена светлина, фондът направил оценка на потенциалната сделка и решил да я сключи. Expat Capital Sofia предложил на ирландската банка 7 милиона евро за дяловете й на Bulgarian-American Credit Bank.

„Следващата стъпка няколко седмици по-късно била да се поканят представители на ирландската банка в София, за да получат окончателното разрешение за продажбата от БНБ. Приел ги лично Иван Искров, шефът на БНБ, който – и това е скандалното в случая според информацията на анонимния източник – казал на ирландците да забравят за сделката. За тях щяло да бъде най-добре, ако се откажат от седемте милиона евро и отстъпят дяловете си на Централна Кооперативна Банка за един лев“, добавя Рот, който си обяснява случая така:

„Това, първо, си е чиста проба изнудване в размер на седем милиона евро, от които инвеститорите трябва да се откажат. Освен това по този начин се спъват инвестиции в страната. Но което е най-важното в случая, управителят на БНБ сервилничи на групировката ТИМ“, коментира германският разследващ журналист.

Във финансовите среди на София е обществена тайна, че Иван Искров бил преизбран като управител на БНБ със съдействието на групировката ТИМ, пише Юрген Рот в блога си. Пак там четем, че Централна Кооперативна Банка е собственост на групировката ТИМ, която пък била защитавана от премиера Бойко Борисов.

БНБ и AIB опровергават твърденията на Рот

Самият Рот твърди, че случаят с Иван Искров е бил потвърден както от България, така и от ирландската банка. От БНБ коментират твърденията така: „Такава среща с управителя на БНБ, г-н Иван Искров, никога не е имало. БНБ по никакъв начин не може да се намесва в договорни отношения между частни инвеститори“, казва Александър Урумов, ръководител на дирекция „Връзки с обществеността“ на БНБ.

В писмено становище ирландската банка Allied Irish Bank опровергава твърдението, че се е състояла среща с управителя на БНБ Иван Искров заради продажбата на дяловете на BACB. Освен това финансовата институция не е била обект на изнудване от трета страна по отношение на дяловете й, пише Кетрин Бърк, директорка на отдел „Връзки с обществеността“ на AIB.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert