Циганският проблем през вековете, погледнат в общо европейски план.*

.

Циганите са „безбожни и лоши хора“. Дали?

В днешно време ромите са трън в очите на много европейци – най-вече на Изток, в България, Румъния, Унгария, където живеят най-много роми. В исторически план обаче отношението към тях не винаги е било изцяло негативно.

 

.

Ромите в Европа за пръв път се споменават във Византия през 11 век. Дълго време не се знае откъде произхождат. В началото ги наричали египтяни, което е и коренът на наименованието им в редица модерни езици: на английски „джипси“, на испански „житанос“, на френски „житан“. Немското наименование е „цигойнер“, подобно на това в някои славянски езици – „цигани“, което идва от гръцкото „атсинагонас“, наименование на секта в Мала Азия, практикуваща черна магия.

Крадат всичко, което им попадне?

В Западна Европа ромите се споменават за пръв път през 1414 година в Южна Германия. Където и да се появявали, с неортодоксалния си начин на живот те будели почуда у местните жители. Заради тъмния си тен на лицето били смятани понякога за татари или сарацини. Необичаен за местното население бил и номадският им живот.

Приемани първоначално с известна симпатия, впоследствие те предизвикват гнева на църквата, тъй като не спазват Божиите закони и не ходят на църква. В енциклопедия от 1735 г. Йохан Цедлер описва ромите като „вечно безбожни, лоши хора“. Враждебността към ромите нерядко е била вкоренена в законите.

Най-лошите форми на дискриминация – тези, които днес наричаме етнически чистки, – са практикувани в Западна Европа. Ромите са бивали прокуждани под заплаха от смъртно наказание, мъчения и затвор. В Германия и Холандия преследванията срещу тях продължават до 19 век. Една от главните причини за прокужданията е, че ромите са били смятани за непоправими крадци.

Изтокът – по-толерантен от Запада

В по-ранни издания на енциклопедия „Британика“ се твърди, че ромите крадяли всичко, което им попадне под ръка. Смята се, че причина за това е материалното им положение – бедността ги принуждавала да посягат на чуждата собственост.

Предубеждения към ромите е имало и в Източна Европа. Само че тук хората са съзнавали икономическото значение на тази малцинствена група. Точно по тази причина в източната част на континента не се появяват закони, които налагат прокуждане на ромите.

http://www.dw-world.de/,
като заглавието* е добавено от мен

2 Gedanken zu „Циганският проблем през вековете, погледнат в общо европейски план.*

  1. Циганите произхождат от щатите Бенгал и Раджастан в Индия отпреди 2200 години. Кастата им е създадена от изоставени и нежелани за обществто индивиди – деца родени при кръвосмешение или изнасилване, всевъзможни психичноболни случаи. Цялата тази пасмина по онова време е наброявала по- малко от 5000 души и тъй като не е искала да работи като лайногребци – гребат с шепи човешки и нечовешки лайна, товарят ги в кошници и ги изхвърлят, е изгонена от Индия. Затова никой порок не е чужд на циганите, но и нищо човешко не им е присъщо. Циганите са възможно най – противните и деградирали уроди на Земята.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert