Хомо Балканикус – или мъж да си на Балканите!

.

Супермъжествен, мускулест новобогаташ – това е балканският идеал за мъж. Златен ланец на врата, ключове за „Мерцедес“ и поне два смартфона: с това „Хомо Балканикус“ показва на дамата с кого си има работа.

В някои страни се водят почти философски спорове за това дали мъжете в наше време не са прекалено срамежливи, нерешителни и мекушави. При така наречения „Хомо Балканикус“ този проблем не съществува. „Балканският тип мъж“ е описан от изследователката Габриела Шуберт, която е по произход унгарка и професор по славистика в Йена.

Запазена марка на „Хомо Балканикус“ са мачовските нагласи и интересният му социален произход: „Хомо Балканикус“ е типът мъж, родил се по време на демократичните промени – отчасти при твърде съмнителни условия. Това са мъже, които са се възползвали от хаоса по време на промените и по различни начини са натрупали богатство, пише Шуберт, като пояснява, че тези начини не винаги са легални.

Здрави момчета и секс-бомби

Много от тези мъже произлизат от средите на гангстерите, бодигардовете и борците, твърди още изследователката и добавя: „От една страна те ползват най-модерна техника – тоест електроника и автомобили. От друга страна се държат като мачовци и се ориентират към жени, отговарящи на техния сексистки вкус.“

А това са жените, които се правят на секс-бомби и за радост на „Хомо Балканикус“ подчертават сочната си гръдна обиколка с минималистично облекло. Подобни примери има и в западните държави, но в Югоизточна Европа жените са много по-склонни да се нагаждат към очакванията на мъжете, независимо дали се отнася до стила на обличане или до задълженията в кухнята, пояснява Габриела Шуберт.

От времената на патриархата

Това разпределение на ролите между половете се дължи на дълговековната и здраво вкоренена традиция на балканския патриархат. Габриела Шуберт го описва като строго регламентиран социален ред: семействата са се сливали, за да могат да оцелеят в трудни икономически времена.

И до днес в Албания и Косово съществуват така наречените „Големи кланове“, функциониращи на стария патриархален принцип. При него жената се дефинира преди всичко като майка, а в идеалния случай като „мъжка“ майка. „Голям недостатък е, когато главата на семейството няма син, защото това означава, че родът не може да бъде продължен“, казва Габриела Шуберт.

С изряден грим на детската площадка

Изследователката от Йена твърди, че и социализмът не е променил класическата роля на жената като майка и домакиня. И след осемчасов работен ден във фабриките или учрежденията, жените въртяха цялото домакинство сами. Възпитанието на децата също се усеща като изцяло женска работа, защото „Хомо Балканикус“ се чувства призван за по-висши дейности. И се наслаждава на бирата си пред телевизора, докато неговата любима мие чиниите.

В представите на „Хомо Балканикус“ жената трябва да печели пари, да бъде изрядна домакиня и майка и същевременно да изглежда секси. Габриела Шуберт обаче наблюдава и промяна в традиционното разпределение на ролите. Жените от Югоизточна Европа все по-често пътуват в чужбина и сами виждат, че има и други модели на поведение. При тях жените осъществяват собствените си представи за живот, семейство и кариера. Може би в бъдеще „Хомо Балканикус“ все по-трудно ще успява да си намери партньорка, която да е по вкуса му.

http://www.dw.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert