ФБР нанася тежък удар на американската мафия

.

Престъпният бизнес – изнудване, нелегален хазарт, проституция – в Ню Йорк и околностите е под контрола на пет мафиотски клана. При една огромна акция в мрежата на ФБР влязоха близо 130 топ-бандити.

Дженовезе, Коломбо, Гамбино, Лукезе, Бонано. Това са имената на петте клана на нюйоркската мафия. С един удар зад решетките се оказаха 127 гангстери, включително цялото ръководство на фамилията Коломбо. „Това беше най-голямата операция срещу организираната престъпност в историята на Федералното бюро за разследване“, заяви заместник-шефът на ФБР в Ню Йорк, Джанис Федарсик. В акцията са участвали над 800 агенти и полицаи.

Обвиненията срещу мафиотите засягат 16 вида престъпления, включително убийства, мокри поръчки, търговия с наркотици, пране на пари, подпалвачество. Най-възрастният обвиняем е един 83-годишен предполагаем мафиотски „кръстник“. Другите са корумпирани чиновници, подкупени синдикалисти, извършители на убийства.

Убийство заради несръчност

Министърът на правосъдието Ерик Холдър отиде лично от Вашингтон в нюйоркския квартал Бруклин, основния терен на огромната операция. Според него извършените арести представляват огромна стъпка в борбата срещу мафията, но битката срещу организираната престъпност далеч не е приключила. „Постоянно се появяват разкрития, че има хора, които са готови да убиват, да ликвидират свидетели или съперници.“, каза Ерик Холдър.

Едно от престъпленията, фиксирани в обвинителния акт, се е случило още през 1981 в един бар в нюйоркския квартал Куийнс. Според министър Холдър това е само един от многото примери за безумните убийства, дело на гангстерите. Тогава двама души са били убити в бар „Шамрок“, само защото се стигнало до караница заради едно разлято питие.

Топене по мафиотски

Представителката на ФБР Джанис Федарсик заяви, че подготовката за операцията е продължила няколко месеца, и в нея са участвали ФБР, тайната служба, различни регионални и местни полицейски части. По време на aкцията са били използвани всички средства – подслушване на телефони, скрити микрофони, както и други източници.

Както се разбира, от голямо значение е била и информацията, получена от арестувани още преди това мафиоти; включително от бандита Салваторе Витале, извършител на 11 убийства, който натопил фамилията Бонано.

Явно поради съображения за сигурност арестуваните близо 130 мафиоти са държани на борда на специален затворнически кораб край Ню Йорк, в очакване на официалното обвинение.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert