С вкусни трикове срещу настинките

.

Правилното хранене може да окаже много солидна подкрепа на защитните сили на тялото в ежедневната им битка с бацилите. Здравословното хранене е изключително важно в периода, в който настинките са особено нападателни.

 

.

Важно значение имат следните хранителни вещества – витамините, микроелементите, белтъчините и пълноценните мазнини. „Става дума най-вече за качеството на храната. Ако принципно мазното хранене вреди на имунната система, то определени мазнини, съдържащи мастните киселини Омега 3, я укрепват, казва д-р Михаел Фелд, специалист по обща медицина. Тези мазнини се съдържат в по-мазните риби – сьомгата, херингата и скумрията. Докторът отбелязва още, че тогава, когато заразата вече е факт, е важно да се приемат повече белтъчини – например чрез консумацията на риба или по-постно месо.

Рискът при недохранените е по-голям

Мнозина подценяват влиянието на приеманата ежедневно храна върху устойчивостта на тялото към инфекции. Така например рязката смяна на хранителния режим в името на бленуваното отслабване може да доведе до увеличаване на уязвимостта от настинки. При недохранените хора рискът от зарази е по-висок, предупреждава д-р Виктор Ярош, ръководител на клиника в Олсберг. Диетите, които се състоят от по-малко от 1 200 калории на ден, могат да отслабят много защитните сили на тялото, тъй като не му се предоставя достатъчно енергия.

Не по-добро е наднорменото тегло, тъй като и то е свързано с повишаване на уязвимостта към заразни болести, отбелязва експертът. Затова препоръката му е дневната доза енергия, която получава тялото, да е балансирана, особено в сезона на настинките, и то така, че хората с нормално и наднормено тегло да не наддават. А тези, които биха желали да отслабнат, трябва да го правят бавно и да не гладуват прекалено при диетите, насочени към намаляване на теглото. Този е единственият начин да се осигури на тялото достатъчно енергия за поддържане на имунната система.

Най-малко пет порции плодове

Излезлите на мода в последните години напитки на основата на киселото мляко на свой ред могат да допринесат за силата на защитната система. Така наречените пробиотични храни наистина могат да помогнат, тъй като съдържат микроорганизми, които в активна форма достигат до червата и там оказват здравословно въздействие. Действително – тези бактерии не биха могли да предотвратят настинките, но пък могат да съкратят продължителността и да намалят оплакванията. Не е нужно непременно да се консумират напитки на базата на киселото мляко, подчертава д-р Виктор Ярош, тъй като лактобацилите се съдържат и в обикновеното кисело мляко, в кефира или в киселото зеле. Неподсладеното кисело мляко например допринася за калорийния баланс.

Класическо средство за борба с настинката е горещият лимонов сок. Който се препоръчва от лекарите, понеже осигурява на тялото предостатъчно витамин С, а и укрепва защитните сили. Препоръчителна е и консумацията на най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно, наред със съдържащите кисело мляко продукти, постното месо, мазната риба и пълнозърнестите храни.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert