Несправедливото заплащане води до инфаркт

.

Усещането за несправедливо отношение може да ви разболее, доказват учени. Хората, които смятат, че не получават достатъчно заплащане, са подложени на стрес, предизвикващ депресии и атакуващ с течение на времето сърцето.

 

Бонският икономист Армин Фалк и дюселдорфският социолог Йоханес Зигрист провеждат преди време експеримент, в който разделят 80 студенти в 12 членни екипи. Във всяка група има шеф и подчинени. Подчинените получават листове с нули и единици и трябва за 25 минути да преброят нулите, докато през това време началниците си почиват. Колкото повече нули бъдат преброени, толкова повече пари печели екипът. По-късно шефовете трябвало да поделят печалбата по свое усмотрение. В крайна сметка в повечето случаи подчинените получили по-малко, отколкото са предполагали.

Когато тялото изнемогва…

Субективното усещане за несправедливост подлага участниците в експеримента на стрес. Това се доказва и от измерванията на жизнените им функции. Колкото по-малко пари получава даденият подчинен, толкова по-силно се променя честотата на пулса му. Промяната на пулса отразява колебанията на продължителността на интервалите между ударите на сърцето. Физическото и психическото натоварване води до ускоряване на пулса. Изчезне ли натоварването, пулсът по принцип се нормализира.

Организмът на онези, които страдат от хроничен стрес, трябва постоянно да се напасва на ситуацията. По този начин се нарушава вегетативна регулираща способност на организма – сърдечната честота намалява. „Щом чувството за несправедливо отношение се отразява трайно на варирането на пулса, това може да повлияе отрицателно на здравето. Намалената сърдечна честота, например, е един от ранните индикатори за сърдечни заболявания“, обяснява бонският икономист Армин Фалк.

Несправедливостта – отрова за организма

Резултатите от проведения експеримент се потвърждават от оценката на данните по линия на така наречения „Социо-икономически панел“ – едно от най-големите и най-продължителни мултидисциплинарни проучвания в Германия. Заради него ежегодно се правят допитвания сред над 20 хиляди души в 11 хиляди домакинства по теми като доходи, работно място, образование и здраве. Именно от това проучване става ясно, че анкетираните, които определят заплащането си като несправедливо, са принципно в по-лошо здравословно състояние от останалите. Освен това страдат много по-често от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и депресии.

http://www.dw-world.de

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert