МВФ: Гледаме с оптимизъм на българската 2011

.

2010 година ще остане в съзнанието на мнозина българи като една от най-тежките в икономически план. Дали най-лошото вече е отминало? Какво е състоянието на икономиката в края на 2010 и какво очаква българите през 2011?

Соня Каникова разговаря по тази тема с Катриона Пърфийлд, ръководителка на мисията на МВФ за България. Ето нейните прогнози:

„Българската икономика категорично е в по-добро състояние в сравнение с 2009 или с началото на тази година. Растежът се завръща, а натрупаните в периода преди кризата дисбаланси намаляват. Краят на рецесията дойде през второто тримесечие на 2010, когато икономиката премина към положителен растеж. Данните за третото тримесечие също показват малък положителен ръст.

Главният фактор за това възстановяване е голямата активност в износа. През последните 6 месеца растежът в този сектор е най-голям. На базата на тези развития ние от МВФ предвиждаме, че растежът тази година ще е между 0 и 0.4 процента, макар че потреблението остава много слабо. Друга причина за по-доброто състояние на икономиката е голямото „пренагласяне“ – балансът по текущата сметка непрекъснато се подобрява и напоследък дори виждаме положителни стойности. Да не забравяме, че преди кризата, през 2007 година, дефицитът беше 25 процента от БВП. За тази година очакваме само 2-3 процента дефицит по текущата сметка. А инфлацията спадна от 12 на само 2.5 процента.

Опасни зависимости

Но въпреки тези добри новини, растежът остава слаб и уязвим, а икономиката разчита на само един мотор: износа. Така че виждаме и доста рискове. Безработицата все още е много висока – 9 процента, а фискалният дефицит скочи на 4.8 процента от БВП. Това е голямо влошаване спрямо предкризисния период, когато България имаше фискален излишък. Така че – водена от износа – икономиката на България върви към възстановяване, но то е много бавно и несигурно“ – казва Пърфийлд и отправя следното предупреждение:

„Всяко забавяне у някой от главните търговски партньори на България ще представлява сериозен риск за страната. България има много тесни търговски връзки с държавите от ЕС, две трети от целия търговски обмен е именно с тези страни. Тази зависимост е ключов риск. Другите рискове са вътрешни – висока безработица, слабо кредитиране, което от своя страна води до слабо вътрешно потребление. Данните от третото тримесечие показват ново свиване на потреблението. Така че, рисковете са както външни, така и вътрешни“ – обобщава Катриона Пърфийлд.

Адекватен ли е според нея бюджетът на правителството за 2011 с оглед на тези икономически предизвикателства? „Да“  – казва Катриона Пърфийлд и аргументира така: „За 2011 е предвидена бюджетна консолидация. Правителството планира амбициозно намаляване на бюджетния дефицит до 2.5 процента през 2011. Това е разумна мярка, най-вече поради факта, че това намаляване ще дойде от намаляване на разходите. По време на икономическия бум държавните разходи растяха много бързо, така че най-добре е едно бюджетно консолидиране да разчита тъкмо на намаляване на тези разходи. Другата положителна страна е, че се очакват добри данъчни приходи, но без да се прибягва до увеличаване на данъците“ – казва Катриона Пърфийлд и продължава:

Бели пари за черни дни

„Фискално България е в много по-добро състояние от повечето си съседки. Ето някои факти в подкрепа на това твърдение: публичният дълг е един от най-ниските в ЕС, само 16 процента от БВП. Второ, обществените финанси на България по време на добрия период бяха управлявани много разумно. В добрите икономически времена правителството успя да спести много пари, в резултат на което сега е налице фискален буфер, равняващ се на 6 милиарда лева. Това са спестявания, с които правителството разполага за финансирането на своя бюджет.“

Колкото и положително да звучат тези цифри и статистики, за обикновения българин икономическата ситуация изглежда все още доста мрачна. Какво да очакват българите в икономически план през 2011 година? На този въпрос Катриона Пърфийлд отговаря така: „МВФ гледа към българската 2011 година с повече оптимизъм. Надяваме се възстановяването да се ускори. Прогнозата ни е за икономически ръст от 2 до 2.5 процента. Започваме да съзираме и признаци, че инвестициите се съживяват. А това ще се отрази положително на потреблението. Освен това инфлацията ще остане ниска, което означава увеличение на цените с 3 до 3.5 процента“ – прогнозира Катриона Пърфийлд, ръководителка на мисията на МВФ за България.

http://www.dw-world.de/

4 Gedanken zu „МВФ: Гледаме с оптимизъм на българската 2011

 1. Интересно ‚нещо ‚ е Животът!!!

  Много!!!

  И така наречените Ние Човеци в него,
  колко злоба , колко завист не го разбирам наистина,
  стана дума за теб във ФБ, бях обвинена , че съм най-добрата ти
  „дружка‘, не си спомням … това като обида,

  е, аз им казах каквото зная и съм видяла .

  Колко са жалки , долни и нещастни,
  не зная дали трябваше да пиша тук , но не мога да лъжа , крия и т. н.
  това ще ме измъчи , та така … Директно
  Аз съм си Аз,
  Никога , Никой , по Никаъв повод и т. н .
  не може да ми определи чия ‚дружка‘ ще съм.

  • Не, не трябваше да го пишеш тук, защото малките кирливи сиви мишлета, които цял ден сплетничат, винаги са ме отвращавали и никога тяхното мнение не е било мерило за мен.
   За подобна сган важи единствено: „по-добре в устата им, отколкото в краката…“

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert