Къде в ЕС колите са най-изгодни?

.

Покупката на нова кола в чужбина може да ви спести няколко хиляди евро. Как става това? И къде точно? Ето какво съветва в тази връзка специализираното издание „Моторвелт“ на Германския автомобилен клуб ADAC:

.

.

Швеция и Дания вече не се смятат за класически евтини страни, посочва списанието. Но когато става въпрос за покупка на нов автомобил, скандинавските страни са истински рай за любителите на изгодните сделки. Не са редки случаите, когато това може да ви излезе с до 25 процента по-евтино, отколкото в Германия например.

Разходката до Швеция си заслужава!

Тези разлики проличават най-добре в таблицата с нетните цени на новите автомобили, издавана от Европейската комисия. Така например ново Ауди А4 2.0 TDI струва 27 546 евро в Германия и само 20 137 евро в Швеция. Ако предпочитате марката БМВ, също си заслужава да се разходите до Швеция, където моделът 320d излиза числом и словом 5 000 евро по-евтино, отколкото ако го закупите в Германия.

Почти 7 000 евро пък е разликата в цената на Мерцедес C 220 CDI в Германия и в Дания, разбирай – в Дания излиза със 7 000 евро по-евтино. Тези разлики се дължат основно на различните ставки на ДДС, но също така и на различните условия на съответния пазар. Пример – в някои страни автомобилните производители са длъжни да правят различни видове отстъпки от цената, за да достигнат определени пазарни дялове. Но все пак трябва много да се внимава, предупреждава списанието в същото време. Ето някои от най-важните съвети:

Внимавайте какво е оборудването на предпочитаната от вас кола, защото отделните страни имат различни представи за стандартно оборудване. Например – по-малко на брой въздушни възглавници, или само антиблокираща система ABS, но не и горещо препоръчваната от ADAC електронно стабилизираща програма ESP. Много важно също така е автомобилът да има общоевропейския сертификат CoC.

Заложете на сигурна карта!

Най-удобният начин е да купите колата чрез посредник, напр. в интернет. В такъв случай данъкът върху добавената стойност, който при покупка в Германия се начислява едновременно с регистрирането на автомобила, вече е включен в цената в чужбина. За да заложите на сигурна карта, съветът е да сключите и договор за покупка по съответното национално законодателство. Чак тогава продавачът отговаря, ако се случи нещо с колата.

Ако обаче решите сами да се огледате, тогава си отваряйте очите за евентуални дефекти, които трябва да рекламирате на място – на отстъпка от цената или на анулиране на договор за покупко-продажба можете да разчитате само при продавача. Иначе на територията на целия ЕС получавате нужното гаранционно обслужване, независимо в коя страна от ЕС сте закупили колата.

АГ/ЕЛ/ДПВ (Дойче веле)

.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert