Как се става конспиратор

.

Конспиративните теории са по същество неясни и объркващи, въпреки че се базират на реални факти. Абсурдът им се дължи на „вградените“ измислици, които задължително са насочени срещу куп вражески фигури…

 

.

.

Конспиративните теории имат за цел да предизвикат ирационално недоверие и съмнение в определени групи от хора, било то тайни служби или етнически общности. Те са породени от неразбирателството между два народа или пък от недоверието към дадена част от обществото. Измислените догадки относно съответната група прерастват в злобни нападки с ясен резултат – поредната теория за световен заговор.

Добрите срещу лошите

Най-популярният мотив, на който се градят повечето подобни измислици, е разделянето на хората на добри и лоши. Добрите сме ние, а лошите са другите, чуждите, непознатите. Много от подмолните интриги, насочени понякога срещу цели народи, са резултат на предразсъдъци – например твърдението, че евреите искат да завладеят света.

Тайни служби от ранга на ЦРУ, Мосад и КГБ са също от години главни действащи лица във фантасмагориите. Причината за това е съвсем проста – дейността на тези служби е секретна, поради което никой не знае какво точно вършат те.

Ако искате да съставите конспиративна теория, трябва да направите следното – избирате си цел, например ЦРУ, и свързвате всяка световна катастрофа и всеки голям проблем с тази тайна служба. Не забравяйте, че трябва да свързвате „виновника“ само с действителни факти. Само така хората ще ви повярват. Най-добрият пример за подобна връзка са атентатите от 11 септември, които се превърнаха в любим мотив на съставителите на конспиративни теории.

Зад идеите за световен заговор стоят четири вида „болни мозъци“. Първият са „преследваните“. Те са странни личности и в повечето случаи страдат от психическо разстройство. Техните теории по принцип не се славят с голяма популярност. Вторият тип са така наречените „обезумели просветители“. Те самите са последователи на някоя вече позната теория и с цената на всичко се опитват да убедят целия свят в истинността й.

Третата категория теоритици са „идеолозите“. Те съчиняват свои собствени истории и търсят последователи. Един от най-популярните „идеолози“ е швейцарецът Ерих фон Деникен. Според него в далечното минало Земята не е била обитавана само от динозаври, а и от извънземни. Научни доказателства в подкрепа на тезата му не са открити, разбира се.

Вечно актуалният „лов на вещици“

Най-опасни са „ловците на вещици“. Историята познава много жертви на налудничави теории. В съвременната епоха явлението „лов на вещици“ още не е напълно изчезнало. То се среща най-вече в общности, където религиозни фанатици осъждат невинни хора в практикуване на магьосничество и окултизъм.

През 15 век доминиканският инквизитор Хайнрих Кремер съставя наръчник с инструкции за разпознаване на вещици и дава началото на безброй мъчения и убийства, извършени под общия знаменател „лов на вещици“. Негов последовател е американският сенатор Джоузеф Маккарти, станал известен през 50-те години на 20 век с гоненията и нападките си срещу симпатизанти на комунизма и срещу хора, заподозрени в шпионаж за СССР.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Как се става конспиратор

  1. Всичко, на което не може да се противодейства логически, минава в графата конспиративна теория.Всяка теория се потвърждава или отрича в практиката.Тя практиката Стефчо ни прави смешни, но понякога и ние сами се правим за смях.Но на тебе какво ти пука.Важното е да се правиш на интересен.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert