Интернет маркетингът гарантира информирани решения и резултати

.

Предимствата на онлайн маркетинга са неговата достъпност и възможността много лесно да се приложи

Интернет маркетингът е маркетингът на информираните решения и резултати. В интернет много лесно може да се получи обратна връзка, да се събере нужната информация дали дадено послание работи или не.

Това коментира Мартин Линков от иновативната платформа за споделяне и обмен на съдържание favit.com.

Мартин завършва НГДЕК „Константин Кирил Философ“ и продължава образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ специалност „Новогръцка Филология“, специализира в университетите в Атина и Янена. Започва ΙΤ кариерата си в българското подразделение на водещата американска хостинг компания Aplus.net, а от есента на 2008 е част от екипа на favit.com. Отговорен е за маркетирането и промотирането на услугата, връзката с потребителите и партньорите на favit.

Линков е един от лекторите, които ще говорят на семинара “Интернет маркетинг с нулев бюджет”.

*   *   *

Какво е интернет маркетинг според Вас? Какви са предимствата и недостатъците му?

– Интернет маркетингът е маркетинга на информираните решения и резултати. В интернет много лесно може да се получи обратна връзка, да се събере нужната информация дали дадено послание работи или не, как се приема от потребителите, от кои потребители и тн. Всичко това може да се случи без допълнително заплащане за съмнителни и често мъгливи метрики, каквито предоставя „офлайн“ средата. Предимствата на онлайн маркетинга са неговата достъпност и възможността много лесно да се приложи. Недостатъци? Подценяването и съответно надценяването на възможностите на интернет маркетинга са недостатъци, но не на средата, а на хората в нея.

Кои са най-ефективните интернет маркетинг канали за Вас?

– Зависи от редица фактори, като основният винаги е: Къде е аудиторията ви, къде са клиентите ви? Ако клиентите са предимно във facebook, то и нашето послание ще трябва да се разпространява по този канал. Ако са предимно в някой форум, ще трябва да присъстваме там (и там). Аз бих обърнал въпроса и дали сравнение с изстрелването на сателит. Сателитът е качен на совалка, тя има двигатели и на свой ред е качена върху други двигатели, които я изстрелват, отделят се и единствено сателитът достига орбита. Сателитът, в нашия случай – посланието е истински важното и посланията ни трябва да се натрупват количествено и качествено в среда, която по възможност контролираме максимално (корпоративният ни блог, каналът ни в youtube). Каналите са като племената – неустойчиви в интересите и големината си. Бърз пример е възходът и падението на MySpace. Не бих отличил един канал като най-важен или най-ефективен – кой би отсъдил така за ТВ, радио или принт?

Каква стратегия бихте препоръчали на непрофесионалисти, които започват да се занимават с интернет маркетинг, за да популяризират бизнеса си?

– Никога да не подценяват човешката нужда от разбиране и изслушване.

„Най-големият проблем в живота на всеки човек е да си намери слушател. Но е невъзможно да се осъществи, тъй като всички останали са заети със същото — търсене на собствени слушатели“ В. Суворов

Препоръчвам им да имат търпението да слушат, за да отговарят по-добре на нуждите на клиентите си, да ги разбират. Доброто слушане е половината на хубавото говорене.

Бихте ли споделили за какво ще говорите на семинара “Интернет маркетинг с нулев бюджет”?

– Ще говоря защо е важно да диферсифицираме каналите които използваме в онлайн маркетинговите ни усилия и за възможностите за създаването на собствени такива.

Работата ми е свързана с непрестанното поставяне под въпрос на утвърдени принципи и приети постулати. За да видя дори най-малката си идея пресъздадена от екипа онлайн, трябва да се боря за нея, както руснаците са се борили за Сталинград, да я защитавам, да я подобрявам, но преди всичко да я осиновя, да я направя част от ежедневието ми. Когато не се боря за идеите си, гоня съотборниците си по пътищата и пътеките на страната с колело или гоня шайбата по леденото поле, тогава пък се раждат нови идеи и цикъла се затваря.

Бихте ли ни разказали нещо интересно за Вас и Вашата работа? Какво Ви предстои тази година?

– Предстоят ми много пътувания и много нови контакти, вероятна смяна на континента, времето ще покаже, ще разказвам в блога си, следете го.

http://news.expert.bg/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert