Жизнена енергия

.

chinese_acupressure_therapy1efb81e245fa881e8798Различните култури са дали различни имена на тази енергия. В Индия се нарича прана, в Китай чи или ци; в Япония ки, а в Тайланд лом, което преведено означава вятър. Тази енергия може да бъде дефинирана като живителна сила. Тя се акумулира от въздуха, който дишаме и храната, която ядем и се движи по невидими пътища в човешкото тяло. В Тайланд тези пътища се наричат сен; в Индия-нади; в Китай и Япония меридиани или канали.
В Китай има поговорка, която гласи: „Ако лекарят не познава каналите, той много лесно ще допусне грешка. „В резултат на различни наблюдения лекарите в древността са открили цяла система от напречни, надлъжни, кръгообразни, големи и малки, дълбоки и повърхностни канали, по които безспирно циркулира енергия, която захранва целия организъм като осигурява нормалната жизнена дейност, прониква в организма отвън от повърхността на тялото, достига до най-дълбоките му части и се връща обратно навън. Енергийните канали представляват една сложна разклонена система, която отразява патологията на организма при заболяване и активно поема всичко от околната среда.
Концепцията за каналите или меридианите, която на китайски се нарича Дзин-луо, се явява съставна част на традиционната източна медицина. Меридианите-това са канали или пътища, по които циркулира жизнената енергия Ци. Голяма част от каналите не са прави, а криволичат и се свързват с други меридиани. Всеки един от основните 12 канала има многобройни разклонения. Т.е. това е една сложна система, която е невидима за окото.
Интересен е фактът, че системата от енергийни канали е била открита още преди новата ера. Най-ранните писмени източници датират от 2 в.пр.н.е.. Как е открита тази система в основата на която лежи структура, която е невидима? Най-разпространената теория е, че тя това е станало случайно. Хората установили, че при случайно убождане се проявява лечебен ефект.Но ако се замислим, на практика това е невъзможно. Вероятността да бъде открита една точка, която е разположена по средата на тялото е 1 : 320 000, а за тази, която е разположена симетрично – 1 : 160.000. За откриването на всички 361 точки по метода на случайното убождане са необходими около 40.000.000 проби…
earacuА по какъв начин са открити каналите, където са разположени тези акупунктурни точки?
Изказват се предположения, че това е станало възможно като резултат от вътрешни видения по време на медитация или упражнения. Но и това няма как да бъде доказано.
Съвременната Западна медицина е настроена скептично към теорията за енергийните канали, затова също прави различни опити, за да провери дали те са реални. През 50-те години на миналия век е било открито, че в акупунктурните точки електрическото съпротивление е по-ниско. По-късно този факт е бил потвърден от множество научни трудове, които се базират на опити правени с най-модерната съществуваща техника. Величината на съпротивление в акупунктурните точки варира от 5 до 50 KW, докато в другите участъци на тялото тя е равна на 0,5 до 3 MW. Потвърждение на този факт е един цитат от книгата „Лин Шу“, която е писана преди 2000 години. Цитатът гласи: „Това, което наричаме акупунктурни точки, се намира на места, където нито кожата, нито мускулите, нито костите възпрепятстват движението на енергията Ци навътре и навън. „С други думи- това са места с понижено съпротивление на енергията. В човешкото тяло съществуват 12 двойки основни канали, които съответстват на органите, 2 единични меридиана, 15 вторични и 8 „чудесни“. По тези канали са разположени биологически активни точки, които са като регулатори на потока на енергията.Най-използваните точки са общо 365 на брой.
Меридианите са входът, от където болестите навлизат в организма, разпространяват се от повърхността навътре и отвътре навън, когато болестта се лекува. По всеки меридиан съществуват биоактивни точки и въздействайки върху тях е възможно да се възстанови правилния поток.
Жизнената енергия прави един пълен цикъл в рамките на едно денонощие. Часът в който енергията минава по определен канал, се характеризира с максималната активност на органа и функцията му, на който съответства меридиана. Цялата натрупана енергия в тези часове се съсредоточава в противоположния канал.
Жизнената енергия циркулира в строго определена последователност, преминавайки от един канал в друг в течение на денонощие. Така тръгвайки от меридиана на белите дробове, чиято максимална активност е между 3 и 5 часа сутринта, от 5 до 7 часа енергията преминава в меридиана на дебелото черво, след това в меридиана на жлъчката от 7 до 9 часа, далака и надбъбречната жлеза от 9 до 11 часа, сърцето- от 11 до 13 часа,тънките черва между 13 и 15 часа,пикочния мехур от 15 до 17 ч., бъбреците – от 17 до 19 ч., перикарда – от 19 до 21 ч., тройния нагревател от 21 до 23 ч., жлъчката от 23 до 1ч. и черния дроб от 1 до 3 ч. и след като завърши един пълен кръг отново се връща в меридиана на белите дробове.
Може да се разгледа циркулацията на енергията и от друг аспект-от гледна точка на теорията за Ин и Ян.
812 двойки канали, които са разположени от двете части на тялото, се разделят на 6 ински и 6 янски. Според теорията за Ин и Ян Ян-това е Небето, Ин-Земята, а човекът се нимар посредата. Горната част на човешкото тяло се отнася към Ян, а долната-към Ин. Как се движи енергията в съответствие с Ин и Ян? Според древния „Трактат по акупунктура“: „Трите канала Ян на ръцете и на краката се издигат нагоре към главата, а от главата се спускат към краката. Трите канала Ин от областта на краката се качват нагоре към гърдите и от там се спускат по ръцете. Субстанцията Ин се качва, а Ян се спуска. „Ако трябва да обясним този цитат, то можем да направим следните изводи:
От 6-те янски меридиана три минават по протежението на краката и 3 по ръцете или по-точно три канала от ръцете се качват нагоре към главата, а от главата 3 се спускат надолу към краката. От своя страна 3-те ински канала от краката се качват към гръдния кош (нито един от тях не се качва към главата, където се концентрира Ян енергия) и 3 от гръдния кош слизат към ръцете.
По такъв начин се постига правилно регулиране на Ин и Ян в организма. От горе от Слънцето получаваме янска енергия и тя се спуска надолу затопляйки Ин, която ни дава Земята. Ин се качва от долу нагоре и охлажда горещата Ян.
Трудно е да си представим такава абстрактна система, но тя е факт. Въздействайки посредством игло-убождане или натиск на определени биоактивни точки по меридианите е възможно лечението на различни заболявания. Всъщност основната цел е да се възстанови баланса на енергията в организма. Болестта се появява, защото някъде в потока на циркулацията на енергията настъпва дисбаланс.

От Мрежата

3 Gedanken zu „Жизнена енергия

 1. Чудотворна рецепта:

  – два по-големи корена джинджифил се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед…сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.

  Да се ползва само НЕметална лъжица!

  Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни…

 2. Чудотворна рецепта:


  два по-големи корена джинджифил се обелват и рендосват на най-ситното
  ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед…сместа се
  консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.

  Да се ползва само НЕметална лъжица!

  Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни…

 3. Тази рецепта с джинджифила май е против рак.Всички видове рак се лекуват и с помощта на ….хлебна сода..така известната сода бикарбонат.Вижте сайта на италианският доктор Тулио Симончини,там е описано всичко.

  А колкото до прана яма..дзен ..енергии китайски ,индийски и т.н. лечения…извинете,но един българин претендиращ да е православен,не може да вярва в подобни глупости.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert