Диети, диети…

.

Кой не е искал някога да отслабне?

Особено на пролет желанието да свалим някой и друг килограм надделява. В борбата с кантара често обаче се пренебрегват негативните ефекти. Кои са най-популярните диети и вредите от тях?

Независимо дали са успешни или не, понякога диетите стопяват не само килограмите, а и собственото здраве. Колко ефикасни са всъщност 10 от най-популярните методи за отслабване? Диетологът д-р К. Лауперт-Дайк разяснява.

Отслабване по време на сън

Концепцията предвижда следното: който вечерно време не поема въглехидрати /картофи, спагети, ориз, хляб, плодове и сладкиши/, изгаря мазнини през нощта и така отслабва. При някои хора тази диета функционира много ефикасно, но има и недостъци. Ако храненията са само три на ден, то това често не е достатъчно за жените и може да възникне заплахата от атаки на глад.

Препоръчително е закуската да е по-обилна, но пък така при мнозина апетитът се възбужда допълнително. Има и още нещо – препоръчваните в тази диета рецепти не са съставени винаги по най-оптималния начин. Изводът: теорията на множеството по-леки хранения, които стимулирали изгарянето на мазнините, не е доказана научно. А този, който не се движи достатъчно, и без това не изгаря никакви мазнини през деня.

Уейт Уотчърс

Тази теория се опира на принципа на оценката в точки на хранителните продукти и ястията и предвижда ежедневното приемане на определено количество точки. Плюсът на тази диета е, че прилагащите я се научават да консумират повече плодове и зеленчуци, тъй като те са с по-малко точки.

Но има и минуси – като този, че всички храни трябва да се проверят в таблиците и твърде много време отива за пресмятания. Може освен това да се случи да попаднете на необучен професионално треньор – например напреднала в материала домакиня, която проектира собствените си забележителни постижения върху участниците в курса.

Още нещо – консумираното при тази диета количество белтъчини често е толкова малко, че води освен до намаляване на мазнините, и до отслабване на мускулатурата. Друг недостатък на концепцията е и това, че здравословни храни като маслото, олиото и ядките се демонизират. Изводът: прилагащите диетата се мотивират към твърде бедно на мазнини и захари хранене.

Гликс /гликемичен индекс/

Това е диета, базирана на ускорената обмяна на веществата, която уж се препоръчва и от лекарите. Храните се делят на подходящи /такива, които не покачват кръвната захар след консумацията им/ и неподходящи. Всички храни се измерват в така наречения гликс-фактор, съобразно с който се определят дневните норми. Положителното в тази диета е, че пълнозърнестите продукти са предпочитани пред тези от бяло брашно. А недостатъците са най-напред в обещанието за отслабване с пет килограма за по-малко от десет дни – нещо, което не е здравословно.

Храненията се „вкарват“ в твърда система с конкретни рецепти за сутрин, обед и вечер. Прилагащите тази диета се случва да развият страхове при приемането на определени хранителни продукти. За здравословни се определят храни, които всъщност не са такива. Най-общо казано – тази диета е твърде строга и не отчита в достатъчна степен съдържанието на витамини и минерали в храните.

Диета според кръвната група

В зависимост от кръвната група храните се делят на препоръчителни, неутрални и проблематични. Този, който приема само препоръчителните и неутралните храни, отслабва, тъй като тялото се освобождата от мазнини и отрови.

Недостатъкът на тази диета е, че в зависимост от кръвната група от менюто се изключват храни, които са принципно здравословни. Хората с кръвна група нула, например трябва да избягват лещата, овеса, пшеницата и портокалите. От научна гледна точка диетата е по-скоро безсмислица.

Диета „Бригите“

 

При тази диета хранителните продукти се делят в съотвествие с енергийната си плътност на подходящи, по-малко подходящи и неподходящи. Предимството е в това, че рецептите са балансирани и добре обмислени. А ето и недостатъците: този, който наистина е с наднормено тегло, се нуждае по правило от повече подкрепа, отколкото само от указания чрез рецепти.

Освен това не се атакуват причините за наднорменото тегло, а и приложението на тази диета не е никак евтино. Изводът: няма да е безмислено да се прегледа класификацията на храните и да се добие представа кои от тях благоприятстват намаляването на теглото.

Разделното хранене

Тази теория е била замислена първоначално като терапия за лечение на бъбречни заболявания. Доброто в нея е, че мотивира към консумацията на повече плодове и зеленчуци, както и на по-малко преработени храни. Но и при нея съществува рискът от бързо възвръщане на килограмите – покрай често твърде малкия дял на белтъчините.

Малък е и делът на млякото и млечните продукти, което може да доведе до дефицит на калций, респективно – до остеопороза. Изключването на варивата от менюто също е минус и изобщо чрез разделянето на храните, съдържащи белтъчини и тези, които съдържат въглехидрати, тялото не винаги преработва и абсорбира оптимално веществата.

Метаболитен баланс

Това е хранителна програма, създадена от германския диетолог Волфганг Фунфак. На основата на лабораторните стойности от кръвната картина на пациентите произволно се посочват подходящите и неподходящите храни, определени според не напълно достоверен и научно недоказан принцип на ротация.

Минусът на тази теория е в това, че строго фиксираната концепция за всеки участник не позволява никаква гъвкавост и изисква доста усилия при пазаруването и готвенето. Тези, които препоръчват диетата, по правило нямат квалификация в сферата на храненето и поведенческата терапия. Но диетата определено се популяризира много успешно, маркетингът е отличен. Разпространението й чрез лекари и лечители й придава сериозност. Но всъщност става дума за несериозна концепция.

Средиземноморска диета

Под това название всеки разбира нещо различно. Обичайната интерпретация е: много зехтин и ежедневно по чаша червено вино – така, както се хранят селяните на остров Крит. Къде е проблемът? Класическият средиземномерски начин на хранене не би могъл да бъде пренесен автоматично към всяка друга географска ширина, тъй като селяните са хора, полагащи тежки физически усилия.

Изводът? Зехтинът със сигурност ще обогати менюто ни, но все пак не бива да се прекалява с употребата му, тъй като в крайна сметка една супена лъжица съдържа 100 калории. Чашата червено вино би се отразила много добре на мнозина, но не бива да се забравя, че ограничава изгарянето на мазнините, във връзка с което не е препоръчителна при намеренията за намаляване на теглото.

Гладолечението

Този метод е един от най-популярните. След един или два разтоварващи дни, в които се консумират предимно плодове и оризова или овесена каша, се започва с истинските пости, продължаващи между една и три седмици. Пият се изключително и само зеленчукови и пловоди сокове, минерална вода и чай. Предимството на тази диета е, че допринася за развитието на по-съзнателно отношение към яденето и съдържащите се в храните вещества.

Минусите – мускулатурата отслабва, по този начин се стимулира ефектът на бързото възвръщане на килограмите след диетата. Случва се и някои гладуващи хора да започнат да миришат силно, тъй като при пречистването на организма дъхът може да замирише на ацетон. Равносметката за този вид диета е, че хората, които отслабват чрез глад, си възвръщат само след година теглото отново и обичайно тежат повече, отколкото преди постите.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert