Компютърна зависимост

.

В най-скоро време компютърната зависимост ще бъде регистрирана като болест . Такава тенденция се налага сред средите на психиатрите. Според последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение 91 процента от учениците прекарват до шест часа пред компютрите вместо да играят навън. Хитът при летните занимания за родителите на днешните деца са били игрите с приятелите в квартала. Съвременната мода обаче е компютърът.

Според последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение 91 процента от учениците ползват интернет всеки ден от 3 до 6 часа, а през ваканциите 11 процента от децата прекарват най-много време пред мониторите след полунощ.

Според психолозите именно ваканцията е времето, когато най-лесно може да се забележи дали тинейджърът е развил компютърна зависимост – състояние, което се очаква скоро да бъде включено в списъка на болестите. Признаците са изключително трудното намиране на алтернативни занимания, разговори предимно на тема компютърни игри, агресия срещу забрана да се играе.

„Има изказвания на хора като Бил Гейтс, Джон Атанасов, че на деца под 11 години трябва да им се забрани достъпът до компютър. Те дори по-добре от психолозите знаят, че компютрите са опасни. Игрите изграждат мораториум върху формирането на собствената личност. Децата не могат да получат реални отговори, защото всичко е фантазно. Не могат да губят, защото в игрите просто натискаш рестарт“, коментира психологът Ирина Шумкова.

Според невробиологичния подход зависимостта от компютър се дължи на отделянето на допамин – вещество, което кара организма да предизвиква удоволствия. Но за разлика от хероиновата зависимост, например, трудно може да се стигне до осъзнаване на реалната опасност.

„Има хора, които повече от 10 години не могат да се откъснат от компютъра. Това са предимно млади мъже. Те губят работа, връзки… Родителите у нас все още са толерантни – мислят, че това детето им да стои пред компютър дава умения и сигурност, но сега при кризата започнаха много да ни търсят. Това е много интересен феномен, на който все още търсим отговори“, добави Шумкова.

Ситуацията, в която момичетата предпочитат да останат пред компютъра пред това да общуват с приятелки, е по-тревожна отколкото при момчетата, заради изначално по-голямата необходимост на жените от социални контакти.

http://www.tvevropa.com/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert