Що за чудо е времето?

.

Как бързо минава времето! Това изречение се чува не само в края на старата и началото на новата година. Но какво представлява времето? Швейцарски експерт по феномена „време“ има няколко отговора на този въпрос.

„Най-добрата дефиниция, която съм срещал, сочи, че времето е всъщност промяна. Както казва Луман, фактът, че светът се променя, поражда времето“, казва швейцарският експерт по феномена „време“ Михел Баерисвил. Той е женен, има две деца и следователно твърде малко време. Но тъй като и съпругата му работи, грижите за децата се поделят.

„Битието ми определя съзнанието за време“

„Същината на времето е промяната и тъкмо защото светът непрестанно се променя, съществува феноменът време“, обяснява ученият. Времето е универсално, казва той. Всеки човек в света има определена представа за времето – представите могат да се тълкуват от гледна точка на културата. А от кога съществува времето като понятие?

„Според някои антрополози и еволюционни биолози съществуването на човека само по себе си, поне както го познаваме, т.е. от момента, когато човекът вече не е неандерталец – точно това е преходът към наистина модерния човек и този преход съвпада с факта, че времето става релевантно, то бива открито. С други думи, човешкото съществуване е пряко свързано с откриването на времето, на преходността на света.“

Отношението си към времето швейцарският учен определя така: „Ако трябва да използвам твърдението, че битието определя съзнанието, то моето битие определя и моето съзнание за време. Аз работя на свободна практика, т.е. времето ми не е строго регулирано съобразно трудовия ми ритъм. Имам сравнително много свобода да избирам, така у мен възниква чувството, че всъщност животът ми е добре запълнен.“

Часовникът променя обществото

Алберт Айнщайн, който първоначално е бил чиновник в патентно бюро в Берн, твърди по-късно, че времето е онова, което показва часовникът. Според Баерисвил това е странно статично понятие за време. От индустриалната революция насам времето е норма, а часовникът – контролен инструмент на стандартизирането и ефективността.

Дали времето във френска Швейцария, там, откъдето идват часовниците, е по-специално? „Когато съм в швейцарските планини, установявам, че там е много по-спокойно, отколкото другаде; планинските склонове са далеч от големите транспортни потоци. Дали обаче времето е друго, по-специално, не знам.“

Баерсвил обича точността. Казва, че мрази да закъснява и да кара другите да чакат. Но иначе часовникът изобщо не е важен за него, казва швейцарският учен.

http://www.dw-world.de/

2 Gedanken zu „Що за чудо е времето?

  1. Когато си точен по време с другия ,означава че уважаваш и неговото присъствие и усилията му да бъде точен към теб. Аз не мога да се похваля с такъв отработен навик.Все нещо ме притеснява в последната минута и стават гафове.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert