Хранене и Спорт

.

19 начина, които драматично ще подобрят живота ти и ще те изпълнят

.

Тази съставка от пъзела оформящ по-добрата картина от нашето съществуване, въпреки, че е последна е немислимо да се мине без нея ако имаме желанието да сме малко по-щастливи.

Ако някога сте спортували и хранили здравословно вероятно сте забелязали, че самото ви мислене, самите ви реакции и самоувереност са на много, много по-високо ниво отколкото ако не го правите.

Точно затова темата на този пост от малката ни серия е неизменна съставка от рецептата, която ще подобри живота ви и ще ви изпълни. Нека да видим и съставките…..

1. Релакс

Стресът убива всеки един от нас бавно и мъчително. Отделете време от деня си, за да се отпуснете. Медитирайте, не мислете за нищо няколко минути, разходете се, обградете се поне за малко през деня с любимите си хора или домашен любимец. Вземете си гореща вана или сауна. Просто се опитайте съзнателно да отпуснете мисленето си поне за 30 минути през деня. Не е много, нали?

2. Слушайте тялото си

Какво ви казва вашето тяло? Работите ли твърде много? Или може би тялото ви ви казва, че не поемате достатъчно хранителни вещества. Поддържайки тялото си доволно, можете да поддържате ума си щастлив, което пък ще ви позволи да разгърнете творческия си потенциал.

3. Яжте плодове

Плодовете са храна, която доста лесно се усвоява от нашия организъм, за разлика от прясното мляко например, което съдържа лактоза. Те също така както много добре знаете съдържат витамини, минерали и т.н., все вещества, които ни помагат да останем живи за по дълго време. Тук обаче не става въпрос за оцеляване, става въпрос за разцъфтяване...Е, яжте и зеленчуци, но внимавайте с краставиците….:)

4. Упражнявайте се

Вие и аз знаем, че упражненията ускоряват процеса на обмяна на веществата в нашето тяло и в резултат на това започваме да мислим по положително, по мотивирани сме и сме по-готови от всякога за действия. Точно това правят упражненията, спорта, фитнеса и т.н. Знаем това, но колко го правим е съвсем различен въпрос.

Аз лично когато спортувам, след това мозъка ми е абсолютно активен, сетивата ми са изострени и се чувствам адски положително. Ако това не е предпоставка да се напънем поне за 30 минути, не знам кое би могло да ни накара да го направим!

Всички тези процеси на удовлетворение от живота след като сме тренирали са в резултат на това,че когато го правим в мозъка ви се отделят ендорфини, адреналин, допамин и серетонин.

Това са все химикали, които работят зад кулисите, само и само вие и аз да се чувстваме добре. Всичко е биохимия и точно затова дали ще тренирате и какво ще ядете определя до изключително голяма степен вашето настроение и постижения!

5. Сън

Дори малкото лишаване от сън или недоспиване може да промени настроението и познавателните ви способности. Знаете, че трябва да си вземате 7-8ч сън, но дали го правите? В противен случай няма да се чувствате никак комфортно и ще гледате през 2 секунди часовника, за да видите кога ще свърши този гаден ден, за да може да се приберете и да се наспите.

Освен това добрия сън насърчава и образуването на здрава и красива кожа в допълнение с пиенето на вода!

6. Пийте чиста вода

Размерът на химикалите, които се съдържат в нашата чешмяна вода е просто страшен. Изберете да приемате изворна вода или използвайте качествена система за филтриране на вода, за да си осигурите възможно най-чистата питейна вода.

В края на краищата ние се състоим предимно от вода, така че пийвайте си по често от нея.

7. Изграждане на мускули

Изграждането на мускули и това да направим така, че да изглеждаме по-добре и по-здрави насърчава нашата самоувереност.

Мускулите доста често се подценяват. Съществуват огромни ползи от чистата мускулна маса. Като тук искам дебело да подчертая, че не става въпрос за мускули на културисти или спорт като бодибилдинг, който и без това е в своя залез.

Тук става въпрос за развиване на вашата мускулатура по един нормален и естествен начин. Един от често срещаните митове отказващ хората от вдигането на тежести в различните им форми, е че те изведнъж ще станат огромни. Това не е вярно! Помислете за новият вид трениране-функционално трениране!

8. Яжте лека храна

Яжте храна, която ви доставя удоволствие и нищо повече. Яжте бавно и слушайте тялото си. Ако ядете съзнателно, подчертавам съзнателно, а не докато гледате телевизия и мислите за още 20 неща, вие ще можете съвсем спокойно да чуете вашето тяло, когато ви каже да спрете да ядете.

Опитайте се да интегрирате този съвет в живота си и ви гарантирам, че след всяко хранене ще се чувствате не вяли и отпаднали, а енергични и активни!

В този ред на мисли искам да ви препоръчам системата за отслабване на Пол Маккена, която се основава на следните правила: яжте само когато сте гладни, яжте само това, което ви харесва, а не това което смятате че трябва, съзнателно приемайте всяка хапка, дъвчете добре и спрете когато решите че сте се нахранили. Това е!

9. Пийте големи зелени шейкове

Шейковете са големи хранителни бомби пълни с аромат, но зелените такива са още по полезни и за съжаление понякога не толкова вкусни.

Получавате енергия, без да натоварвате храносмилателната си система и без да се налага голяма част от кръвообращението ви да слиза в стомаха, което знаете че ни прави много заспали и мързеливи след хранене.

По този начин вие давате на тялото си хранителните вещества, от които има нужда без дори да дъвчете някои от неприятните на вкус зеленчуци. Аз лично ви препоръчвам зелен шейк от киви, което е по-богато на витамини от един лимон или пък шейк от свежи зелени подправки, краставица, броколи и зеле! Вземете си пасатор и миксирайте здраво!

10. Изхвърлете преработените храни

Вашето тяло ще има големи проблеми с преработените храни като захар, газирани напитки, сосове, бонбони, тестени изделия и практически всичко, което идва опаковано в красива цветна кутия или бутилка.

Опитайте се да ядете естествени храни, пресни храни, вместо преработените такива и така поемете контрола върху вашето здраве, поемете вашата лично отговорност към него. Не е лесно в нашето модерно ежедневие, но пък какво по ценно има от здравето ни, нали?

11. Карай колело

Имате ли изобщо колело? Аз признавам, че нямам и не съм карал от години. Но истината, е че карането на колело става все по модерно не само заради здравословните ползи и тонуса, който дава, но и заради удобството, което предоставя-все пак колелетата са с една предавка, на две гуми и не се налага да чакате на светофара! Купете си колело, карайте колело!

12. Пропусни асансьора, вземи стълбите

Влюбен ли си в асансьора в блока или във фирмата ти? Толкова си привързан към него и не можеш да си представиш живота без него, нали?

Асансьора в нашия живот е като един неуспешен брак: свикнали сте с него, не осъзнавате и не забелязвате когато е близо до вас, но навика да го използвате ви кара да забравите другите по здравословни и полезни алтернативи.

Следващия път го пропусни и тичай нагоре по стълбите. Защо ли? Защото е по трудно и с безкрайно по страхотен резултат за самия теб.

13. Отгледай част от собствената си храна

Идеалният вариант е да си отглеждаме своята собствена прехрана. Поне ще знаем с какво я захранваме, за да расте, но естествено това за повечето от нас е просто невъзможно.

И все пак доста голяма част от нас имат село или тераса, където на малко пространство могат да отгледат малка част от салатата или подправките си.

Това освен, че ще придаде страхотен външен вид на мястото, което ще използвате за тази цел, но и ще бъде още една полезна добавка към хранителното ви меню.

По този начин ще се грижите за нещо, което ще расте и ще ви осигурява мъничка част от необходимите ви ензими и хранителни вещества. Замислете се, с това удряте три заека с един куршум: удоволствие от отглеждането, красота и витамини!

14. Поглезете се един ден в седмицата

Изберете си един от седмицата, в който да си направите хранителен празник. Изберете си един ден от седмицата, в който да се натъпчете като свиня!

Осигурете си едно, две от нещата, които адски много обичате, но непрекъснато се сдържате да хапвате или се ограничавате от страх да не напълнеете. Вземете си любимата пица, купете си любимия сладолед и седнете и си хапнете колкото ви душа иска.

Това е доста освобождаващо най-вече психически. Пълните ограничения са само за професионалните спортисти, но дори и там се съмнявам, че се въздържат от абсолютно всичко.

Така че определете си един ден, в който ще си направите малък кулинарен пир. След него и без това ще сте се отвратили от себе си колко много сте погълнали и така доста по лесно ще се въздържате през останалите дни!

15. Опитайте йогата

Йога е древна практика, която свързва ума, тялото и духа в едно. Тя помага при високо кръвно, раздвижва тялото, учи на баланс, дава ви сили и настроение и е страхотно средство за освобождаване от стрес. Какво повече искате, опитайте йогата!

16. Детоксикацията-големият проблем

Храната, която ядем, въздуха, който дишаме и водата, която пием са пълни със замърсители, химикали и токсини.

Прочистването на всички тези боклуци в телата ни може да стане например чрез билкова детоксикация, която да помогне на тялото да премахне всички тези отрови и така да подобрите здравето си в един по-дългосрочен план.

Добра идея е да използвате антиоксиданти, които са най-добрия чистач на тези видове токсини намиращи се във всяка една сфера на заобикалящия ни свят. Червените боровинки са един страхотен и вкусен вариант за тази задача, както и червеното вино!

17. Опитайте бойните изкуства

Бойните изкуства или по модерните напоследък тренировки по свободни двубои или т.нар. “Martial arts” не са за всеки, факт! Но ако можете да намерите нещо, което ви харесва сред тях, използвайте го, тренирайте го.

Това със сигурност ще повдигне духа ви, ще освободи адреналин в тялото ви и ще ви зареди със самоувереност. Практикуването на бойни изкуства, бокс или кик-бокс ще отпуши творчеството ви, колкото и да не ви се вярва и ще ви държи във форма, ще изглеждате добре, а може и да счупите нослето на някой, който ви дразни-не е ли освобождаващо това…..?

18. Отидете на масаж

Направете масаж и получете масаж! Първото ще ви помогне да освободите напрежението и натрупаната енергия, а второто ще ви отпусне мускулите и ще отведе отрицателната енергия извън тялото ви. А ако може масажа и да е тайландски още по-добре 🙂

19. Вземете си омега 3 добавка

Ползите от рибеното масло е доказвана безспорно отново и отново. Можете да ядете малко по мазна риба и да си осигурите тази така ценна за организма мазнина както и  да получите омега 3 мастни киселини.

Но за тези, които не обичат риба или все нямат време да си направят една страхотна скумрийка на плоча например, добавките от омега 3 може да бъдат доста добра опция!

Бонус към статията: Супер храни на помощ!

Сочни ягоди, потопени в натурален шоколад; печена сьомга; картофено пюре, поръсено с канела; салата от спанак с червени боровинки и орехи.

Тези ястия определено са гастрономическа наслада и доза здраве за сърцето и организма като цяло съставена от „добри” мазнини, фибри, мощни антиоксиданти и жизненоважни витамини и минерали.

Храните от типа  описани в този списък, действат по-добре от каквито и да било хранителни добавки за понижаване риска от сърдечносъдови заболявания. Те са не само наслада за небцето, но се борят и срещу 6-те най-опасни вредители на сърцето и организма като цяло. По-конкретно продуктите в този бонус списък ще ви помогнат да:

  • понижите риска си от атеросклероза /която запушва артериите/.
  • намалите нивата на холестерола.
  • понижите кръвното си налягане.
  • потиснете възпаленията.
  • неутрализирате разрушителните свободни радикали.
  • намалите риска си от метаболитен синдром, като поддържате ниско и стабилно нивото на кръвната захар
  • ще отслабнете, ако ги приемате в здравословни количества.

Не е необходимо да ги купувате от магазин за здравословни храни, просто в кварталния супермаркет потърсете пресни плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти. Или се разходете до пазара, за да си купите най свежите зеленчуци от производителите.

Да посегнете към резен лимон или пакет с орехи е точно толкова бързо, колкото и да си вземете пакетче чипс. Но вкусът и ползата за здравето са доста по съществени.

Следват храни с уникални хранителни вещества:

Авокадо

Мононенаситени мазнини (които понижават нивата на „лошия” холестерол), фолиева киселина, витамин Е, калий. Порция половин средно голямо авокадо; около 150 ккал. В едно мексиканско проучване при хората, които са консумирали по едно авокадо на ден в продължение на седмица, се регистрирало понижение на общия холестерол със 17%. Авокадото съдържа хранителното вещество бета-ситостерол (точно то понижава холестерола). Но не забравяйте, че в този плод има и много мазнини и ако прекалявате с него и не изразходвате енергия, можете да напълнеете.

Банани

Уникални хранителни вещества-Калий, магнезий. Порции 1 средно голям банан- 95 ккал. Изследователи от Индия установили, че при хората, които консумират по два банана дневно, кръвното налягане се понижило с 10% благодарение на съдържащите се в тези плодове калий и магнезий (минерали, поддържащи еластичността на артериите).

Калият регулира натриевата и водната обмяна – покачването и на двете води до повишаване на кръвното налягане.

Предупреждение: ако страдате от диабет, измерете кръвната си захар, след като сте консумирали банан – високото му съдържание на въглехидрати може да доведе до повишаването й.

Горски плодове

Антиоксиданти, витамин С, фибри. Порции от 80 г, около 25 ккал. Червените боровинки, ягодите, малините, къпините и черните боровинки са на челните позиции във всеки списък за храни, богати на антиоксиданти. Всеки един от тези сочни плодове съдържа полезни растителни вещества като кверцетин, кемпферол и антоцианини (на които се дължат прекрасните им червени и сини окраски).

Те действат като антиоксиданти, които понижават окисляването на „лошия” холестерол и потискат възпаленията. Горските плодове съдържат и салицилова киселина – противо-възпалителното вещество, което стои в основата и на аспирина. Ако разполагате със замразени горски плодове, ще можете да хапвате от тях всеки ден независимо от сезона.

Фъстъци

Една шепа фъстъци съдържа 62 мг фитостероли – растителни вещества, които намаляват усвояването на холестерола. Това обяснява защо хората, които редовно консумират фъстъци или фъстъчено масло и други ядки, са с 30-50% по-малко застрашени от фатален инфаркт. Фъстъците са и добър източник на фолати, понижаващи хомоцистина. Но се спирайте на не-осолени ядки и не консумирайте прекалено много – те съдържат и голямо количество мазнини.

Овес

Разтворими фибри, които понижават холестерола, и бавно разграждащи се въглехидрати, които не повишават кръвната захар. Порции 25 г овес (овесена каша); 100 ккал. Бета-глюкан (от разтворимите влакнини в овеса) – действа подобно на гъба в стомаха, защото попива богатите на холестерол жлъчни киселини и ги елиминира. Резултатът е ниска концентрация на „лоши” липопротеини. Ако всеки ден изяждате по една голяма купа овесена каша, ще понижите холестерола си с 2-3%. Разтворимите влакнини помагат също и за регулирането на кръвното налягане.

Броколи

Антиоксиданти, калций, фолат, глюкорафанин. Порции от средно голяма глава; 50 ккал. Различни изследвания сочат, че глюкорафанинът (съставка в броколите, за която се счита, че предпазва от рак) може да понижи риска от повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и инсулт.

За разлика от антиоксидантната молекула, която атакува един свободен радикал и след това губи силата си, това мощно вещество стимулира антиоксидантната защита на целия организъм и по този начин може да неутрализира много свободни радикали наведнъж. Флавоноидите в броколите потискат възпаленията и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Канелата

Учени от Мериленд, САЩ, твърдят, че малко канела на ден – половин супена лъжица, поръсена върху сутрешната ви препечена филийка – може да понижи нивата на триглицериди и холестерол с 12-30%.

Тази ароматна подправка прави мускулните и чернодробните клетки по-чувствителни към хормона инсулин и помага да се преодолее инсулиновата резистентност, която нарушава доброто равновесие на мазнините в кръвта (и кръвната захар).

Може ли ШОКОЛАДЪТ да е здравословна храна?

Само 25 г плътен, натурален шоколад съдържат 41 мг флаваноли – мощни антиоксиданти, които предпазват артериалните стени от натрупване на плаки.

Това са повече антиоксиданти, отколкото се срещат в чаша зелен чай, 1 ябълка или чаша червено вино, и могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци и да поддържат еластичността на артериите.

Но не се втурвайте да купите какъвто и да било шоколад.

За да е максимално полезен, трябва да изберете марка с високо съдържание на какао – най-малко 70%. И не забравяйте, че освен здравословни антиоксиданти, шоколадът съдържа и много мазнини и захари.

Натуралният има по-малко мазнини и повече антиоксиданти от млечния, но съдържа и повече захар. За да извлечете ползите, без да приемате прекалено много мазнини, се ограничете до 25 г на ден.

Моркови

Добър източник на бета-каротин – антиоксидант, предпазващ артериите. Порции 85г-20ккал. Морковите са богати на бета-каротин – антиоксидант, който  действа като щит срещу окисления и запушващ артериите лош холестерол.

Единствено храни като морковите предлагат подобна защита. Скорошни изследвания сочат, че медикаментите с антиоксидантно действие не са полезни за сърцето.

Сготвените моркови имат двойно повече антиоксиданти от суровите, защото топлината разрушава твърдите им обвивки и организмът извлича това, което се намира в тях.

В морковите се съдържат калий и магнезий (те понижават кръвното налягане) и комбинация от фолати (понижаващи концентрацията на хомоцистина), витамин В6 и антиоксидантите алфа-каротин, лутеин и зеаксантин.

Боб

Разтворими фибри, фолат, калий, магнезий.  Ако консумирате бобови растения четири пъти седмично (печени, в сосове, чили или салата с нахут), можете да понижите риска си от коронарно заболяване с 20-30%.

Червеният боб е богат на разтворими фибри (6 г на 100 г порция) и фолат, контролиращ хомоцистина, на калий и магнезий, понижаващи кръвното налягане.

Благодарение на здравословните дози фибри и протеини бобът осигурява постоянна енергия, а не внезапно спадане (и покачване) на кръвната захар, което повишава риска от метаболитен синдром и затлъстяване. Така, че яжте бобец!

Ябълките

Уникални хранителни вещества, антиоксиданти и фибри. Порция 1 средно голяма ябълка- 50 ккал. Червените, зелени и жълти са сред най-богатите на антиоксиданти храни, което се дължи на големите количества от флавоноида кверцетин/флавоноидите са естествени вещества в растенията, които попадайки в кръвообращението неутрализират молекулите свободни радикали и потискат възпаленията и раковия процес.

Ябълките са богат източник на пектин – от групата на разтворимите влакнини. В скорошно проучване, проведено в университета в Калифорния, хората, които са консумирали 2 ябълки дневно, имали по-малко окислени „лоши” липопротеини от тези, които не изяждали нито една. Това още веднъж подкрепя теорията „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.”

Орехите

Най много омега-3 мастни киселини от всички ядки. Порции 25 г – 7 ореха; 17 ккал. Една порция орехи съдържа 2,6г алфа линоленова киселина-мастна киселина от омега 3 фамилията, която предотвратява образуването на съсиреци и поддържа правилен сърдечен ритъм. Орехите са богати  на витамин В6, контролиращ, хомоцистима.

В едно проучване при хората, които изяждали по 40 г орехи всеки ден в продължение на шест седмици, се регистрирало понижение на концентрацията на свръхопасните липопротеини с много ниска плътност с 27%.

Тези вкусни ядки ни набавят също и аминокиселината аргинин, която спомага синтезирането на азотно съединение, отпускащо свитите кръвоносни съдове.

Бадеми

Мононенаситени мазнини, магнезий, калций, калий, фибри. Порции 25 г – около 24 бадема; 160 ккал. Една единствена порция от хрупкавите, богати на белтъчини ядки ви набавя 9 г мононенаситени мазнини и това понижава „лошия” холестерол и повишава „добрия”. Ако два пъти дневно замените поничките, чипса или солетите с бадеми, ще понижите нивата „лош” холестерол с 10%.

Една порция бадеми осигурява 10% от дневната ви нужда от калций и 25% – от магнезий. Приемате 60% от препоръчителното дневно количество витамин Е (антиоксидант, който предпазва артериите), както и 2 г фибри.

Но се ограничете до 1 шепа за следобедна закуска. Този съвет е валиден за всички ядки, защото те са особено калорични.

Сьомга

Сьомгата е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини. Порции 100 г печена сьомга съдържат около 200 ккал. Сьомгата е царица сред рибите, богати на омега-3 мастни киселини – една порция съдържа почти 2 г ейкозапентаенова (ЕРА) и декозахексаенова (DHA) киселини/егати имената/.

И двете са важни омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от ритъмни сърдечни нарушения, понижават „лошия” холестерол (особено свръхопасните линопротеини с много ниска плътност, които лесно увреждат артериите), потискат възпаленията и дори могат да предотвратят развитието на атеро склероза и образуването на застрашаващи сърцето кръвни съсиреци.

Британската кардиологична фондация  препоръчва всеки да консумира по една-две порции тлъста риба на седмица, защото това е лесен начин хората да понижат риска от сърдечносъдови    заболявания.

Истината за живака и останалите замърсители

Повечето риби съдържат следи от живак и в САЩ са загрижени за потенциалните вреди от внасянето му в opганизма чрез консумацията на риба меч и акула, което е особено опасно за растящия мозък и нервната система при децата.

Във Великобритания е установено, че нивата на живак в рибата са много ниски и са в безопасните граници, зададени от Световната здравна организация.

Препоръчва се на бременните, кърмещите майки, жените, които правят опити да забременеят, и децата под 5-годишни възраст да избягват акула, марлин и риба меч и да не консумират големи количества риба тон – не повече от две пресни парчета риба тон или четири средно големи консерви (по 140 г) на седмица.

Знае се, че диоксините и полихлорираните бифенили също се отлагат в мастната тъкан на рибите и с времето могат да се натрупат в организма, причинявайки неблагоприятни за здравето ефекти.

Но според изследвания ползите от тлъстата риба са далеч повече от вредите, освен в случаите, когато тя се консумира в огромни количества и за дълъг период от време.

Финал

Глупаците в този живот искат нещата да се случват бързо и лесно-пари, успех, внимание. Техни главни врагове са отегчението и страхът. И каквото и да докопат, то бързо се изплъзва от ръцете им. Напротив, вие искате да изпреварите съперниците си като градите основите на нещо, което ще продължи да се разраства. За да се случи това е необходим продължителен процес на усъвършенстване и отрано да свикнете да търпите дългите часове практика и тежък труд с ясната мисъл и надежда, че те един ден ще се трансформират в особен вид удоволствие. Вашата цел е да достигнете максимално високо ниво на умения и удовлетворение от живота, които ще ви позволят интуитивно да усещате какво трябва да направите във всеки един момент. Не забравяйте това….

http://www.lifehack.bg/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert