Феноменът Бойко Борисов

.

Давайки си сметка, колко и какви „капацитети“ вече дадоха оценка на министър-председателя ни, все пак още ме сърбят пръстите и аз да пусна моите 5 цента в кюпа с мнения. Защото ще се съгласите, че в момента няма друг по-споменавам и по-коментиран индивид в България от него*. Ще кажете и с право, ама той самия търси медиите и упражнява някакъв своему рода политически ексхибиционизъм. Да, така е, ама това не е ли част от избиване на комплексите, така характерни за народопсихологията ни? С други думи, ще се опитам да докажа, че сам по себе си Бойко Борисов е дотолкова феномен, доколкото е огледално изображение на средно статистичния ни сънародник и му го показва всекидневно именно това. Ни повече, ни по-малко. Но именно от това има нужда ‚наш Ганчо Балкански‘. Да види, че човек и с неговите възможности, ако е ‚перде‘, може и далеч да стигне…

А иначе как действува въпросната личност? Ами от една страна първо сигнално, но гарнирано с порядъчна порция здрав селски разсъдък. Концепцията, както му е проста, така и донякъде успешна. Той не се залъгва, че от нещо и най-малко хабер има, ама затова във всяка област се стреми да ангажира хора, които би трябвало поне теоретично да са професионалисти там. Принципа е елементарен, ама чрез него Америка стана най-великата страна. Просто изкупи водещите мозъци от различните сфери на научния живот. Резултатът (за Щатите) няма какво да го коментираме – той е налице и очевиден.

ОК, ще каже някой, след като и г-н Борисов си служи със същия способ,  защо неговите резултати не са толкова добри, а постепенно губи почва под краката… Ами защо – много просто. Защото въпросната формула на успеха може да бъде печеливша само, ако критерия за оценка на специалистите е правилен. А точно там е ахилесовата пета на наш‘ Бойко. Той не може и това. Той не може да отсее просото от плявата и редовно заради негови съветници стъпва на криво… Добре де, ама все пак още е любимец!? Да, такъв е! И обяснение и затова има. И то е залегнало пак в народопсихологията ни. Ние (Българите в голямата си маса. Като изключения винаги има, ама те са малко и само потвърждават правилото) сме толерантни към лъжата, защото ние всички много лъжем или бръщолевим врели-некипели… Там е белята. Не случайно имаме и подходящ израз за подобна ситуация – ‚казал, не рекъл‘.

Та така. Бойко Борисов не е феномен, а е само достатъчно естествен и на това единствено се крепи популярността му. Той е ‚българина‘ захласващ се по Лепа Брена, той е ‘сънародника’ ни помпащ се с химия за да изглежда „страшен“ (псевдо мъжествен), той е и полуобразования ни ‚комшия‘, които се прави, че от всичко разбира… Той е ‚съвременна‘  България… Това е ‚Той‘! ‚ТОЙ‘, това сме ние или по-скоро една голяма част от ‚нас’… 😕

*) Гоце много се напъва поне да се изравни по популярност с него, ама единственото,  което постига е прякото доказателство на народната мъдрост, че никога не е късно,  да станеш още повече за резил… 😛

.

16 Gedanken zu „Феноменът Бойко Борисов

 1. Явно всички коментари са насочени към оправдаване на действията на Бойко. А това, че той умишлено и целенасочено се възползва за лично облагодетелстване на гърба на „типичния нашенец“ никой не споменава.
  Е явно като представители на „нашенеца“ предпочитаме да оправдаем заблудата и лъжата на „Ръководните кадри“ излезли с подмазване и блюдолизничество на първа линия и мачкащи знаещите и можещите за да неги катурнат и да загубят облагите си.

 2. Георги, ако съм оставил в теб грешната представа, че може би защитавам или оневинявам за нещо бат‘ Бойко, то или аз грешно съм се изразил или ти не напълно вярно си ме интерпретирал.
  Помъчих се само, през моята призма на светоусещане да си обясня личността му и в груби щрихи да нахвърлям някои корени на поведението му.
  Това, нищо друго!

 3. Аз съм го кръстила „Царят – свинар“.

  Вярно, лесно е да се говори от страни, а и ние сме си критикари, но този въобще не се вписва в пейзажа. Било то и в Балканският. Лошото е, че нищо по – добро не се задава.

 4. Аби, надеждата последна умира…, та аз специално не всеки следващи избори се надявам. Проблемът е, че и тези на които вярвах, започнаха да ме разочароват и много читави хора там бяха заменени (сами се оттеглиха) с плиткоумни нагаждачи, на които единственото оръжие е безусловната вярност към вожд и партия… Гледам да заобикалям подобни гнусни твари, ама лошия привкус на комсомолската им вярност, остава…

  • О и аз съм за Надеждата ! Та кой ли не е ?
   Странно ми е, че всеки материално – обеспечен човек, влязъл в политиката, автоматично става Леке ! Без изключение !?
   Наистина ли трябва дръжките на вратите ти , да са обковани с диаманти и бидето ти да е от платина…….Забравили са легендата за цар Крез !?
   Крепя си Надеждата, но тя не ме „дебне“ от всякъде .

 5. Kam Abi @ ta Stefan e dobre obezpe4en ,
  no ne e „Leke „, ili as nepravilno sam razbrala !?
  E, toi ne e vlqzal napalno v Politikata kato ime moje bi,
  no si sedi tam – na Visoko!
  I kakvo zna4i -dobre obezpe4en , vlqzal v Politikata – ne 4e ne e taka
  no mi e interesno kakvo Vie razbirate pod tova koeto pi6ete?
  Blagodarq za otgovora predvaritelno !

  Tuk ima izklu4niq , ta dori i samata as !!!

 6. Към Юлия.
  Здравейте Юлия, не сте ме разбрали. Не визирам Стефан, най – малкото, защото не го познавам и не зная с какво се занимава. Съдейки по блоговете и коментарите му във ФБ, само смятам, че е доста вещ по мн. въпроси. Предполагам какво ви е подвело. Написах: „дръжките“ Ти и „бидето“ Ти и вие сте го приели буквално. Не, все пак в блога ставаше въпрос за нещо друго.
  Под „добре обезпечен“, разбирам материално /пре/ задоволен политик, комуто не е нужно по време на мандата, да умножава „богатството“ си по скалата на геометричната прогресия. По този повод, споменавам за „дръжките“, „бидетата“ и цар Крез.
  Приветствам изключенията! И аз малко се вписвам между тях.

  Поздрави !

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert