Фалшивото щастие, да живееш в невежество

.

lammПроучване направено от група учени и психолози в САЩ показва, че колкото са по-невежи хората, толкова повече вярват на правителствата! Интернет прави умните хора по-умни, а глупавите – още по-големи глупаци!
Не мисля, че има нужда от научни изследвания, за да се доказват този вид неща. Както неотдавна видяхме проучване направено в университета на Лийдс, което доказа, 95 % от хората са наистина като овцете.
Сега е направено друго изследване, което мисля, че няма да ни изненада. То доказва, че колкото по-невежи са хората, толкова повече вярват на своите лидери.
Невежеството осигурява робство, а не щастие.
Хората предпочитат да не взимат под внимание социалните проблеми, разкрива едно проучване на общественото мнение. Колкото по-малко се знае по проблемни въпроси, толкова по — голямо е доверието в правителството.
Общо пет проучвания, проведени от Американската психологическа асоциация (АПА) в САЩ и Канада показват, че хората, които са по-малко информирани по основните социални проблеми като изменението на климата или икономическа криза, са доволни от тази си нагласа. В допълнение, индивидите, които пренебрегват тези въпроси имат по-голяма увереност, че правителствата винаги ще намерят решения за всички проблеми.Тези резултати от разследването ще помогнат на правителствата да подобрят стратегиите си за дезинформация, за да увековечат своето скрито поробване на човечеството.
Хората, които са малко информирани по трудни и важни въпроси като икономиката, енергетиката и околната среда са тези, които избягват да бъдат добре информирани, разкрива ново изследване, публикувано от Американската психологическа асоциация (АПА). И това, което е още по-лошо, все повече и повече хора предпочитат да игнорират тези въпроси, според статия, публикувана от списанието на Американската психологическа асоциация.
”Ние направихме това изследване за да се опитаме да разберем поговорка “невежеството е блаженство “със социална насоченост, заяви авторът на проучването, Стивън Шепърд, завършил в Университета в Уотърлу, Онтарио (Канада).
С помощта на серия от пет проучвания, проведени с 511 възрастни между 2010 и 2011 г. в Съединените щати и Канада, изследователите открили “верижна реакция, която започва с неведението по една тема, и завършва с пълна зависимост и доверие към правителството да се справи с този проблем.
Колкото по-малко знания, повече доверие.
В едно от петте проучвания, участниците, които са били най-засегнати от икономическия спад са изразили най-доверие към правителството да управлява икономиката. Въпреки това, тези същите участници не избягват информация, когато тя е положителна новина.
В този случай в допитването са участвали 197 американци със средна възраст от 35 години (111 жени и 89 мъже). Те са получили комплексна информация за икономиката и са отговорили на въпрос за това как тази ситуация ги засяга пряко.
В друго проучване са тествани връзките между зависимостта, доверието и избягването на информация. Изследователите предоставили едно пълно и несложно описание за икономиката на група от 58 канадци, със средна възраст 42, състоящ се от 20 мъже и 38 жени.
Участниците, показали високи нива на безпомощност пред икономическата криза, по-голямо упование и доверие в правителството, когато става въпрос за управление на икономиката и ниско желание да знаят повече по този въпрос.
’’Хората са склонни да реагират на подобни ситуации избягвайки проблема. Склонни са да се оставят в ръцете на държавата, което от своя страна ги прави и по-зависими. В крайна сметка, те избягват да научат повече за ситуацията, така че продължат да разчитат сляпо на работата на правителството “, казва Аарон В. Кей, който има докторска степен от Университета Дюк.
При трето проучване, 163 американци на средна възраст 32 години (70 мъже и 93 жени) бяха запознати с проблемите свързани с природните ресурси. След това им беше казано, че резервите на петрол са за по-малко от четиридесет години. След това те били помолени да отговорят на различни въпроси.
В този случай, участниците, които първоначално не знаели нищо по този въпрос, не пожелали да получат повече информация по темата.
Две други проучвания показват, че участниците, които са получили задълбочена информация за енергийните източници, вярват повече на правителството, от колкото онези, които са получили информация по повърхностен начин. За тези случаи, изследователите са поискали мнението на 93 души (49 мъже и 44 жени) от Канада, предимно ученици и студенти.
От тези резултати, авторите на изследването отбелязват, че “Преподавателите омаловажават катастрофалните аспекти, педагозите трябва да се научат да обясняват проблемните социални въпроси, така, че да са лесно смилаеми и разбираеми, с ясен акцент на локално и индивидуално ниво. “
Казано накратко “Колкото по-малко знания, повече доверие в системата”, това е мечтата на всяко правителство и изглежда, че го постигат с малко усилия.
Но, ако се замислим и отразим правилно реалността за момент, ще разберем, че “Колкото по-малко знания” … повече идиотия, повече апатия. И това не е истинско “доверие” в правителството. Това е просто заспало съзнание: Единственият начин по който Плутокрацията може да бъде смятана за “Демокрация”.
През 1975 г. “Тристранната комисия” богатите и силните, които командват капиталистическата диктатура) се срещнаха в Токио и като кулминацията на тази среща е направена публикацията “Кризата на демокрацията”, в която е казано, че “участието на хората във вземането на решения от правителствата е заплаха за демокрацията “и следователно,” населението трябва да бъде доведено до апатия и невежество, ако искаме да се запази “демокрацията”.
Този израз одобрен и приложен в действие изглежда така:
”Колкото по-малко знания, колко повече апатия, колко идиотизъм, по-малка заплаха за буржоазната диктатура.“
Сега въпросът е по-ясно. Силата е в ръцете ни, просто трябва да искаме да я използваме и тя не се нуждае от насилие, а само от интелект. И за да се убедите в това ето един прост, но свещен цитат от Айнщайн:
”Ако светът е опасно място за живеене, то не е заради злите хора, а заради добрите хора, които не правят нищо за него.” Алберт Айнщайн.
Мързеливите и посредствени хора, единственото нещо за което използват интернет, е да разглеждат снимки във Facebook и да пишат всичките глупости, които могат да измислят, типично за човешката раса, които обичат да чакат някой друг да им реши проблемите. Има сериозен екологичен спешен проблем — да взимат решения за това правителствата, за това има корупция навсякъде. Защото от едно общество или цивилизация като цяло се изисква да работят ефективно всички елементи, да носят отговорност. Но това се изисква повече осъзнаване и по-малко оглупяване. Благодарение на средствата за масово осведомяване, които ни предоставят патетичните си телевизионни програми и забавления затъпяването на умовете става внезапно и лесно.. Хората се интересуват все по-малко от световните проблеми. Те предпочитат да приемат тенденциите на обществото, или по-скоро, това, което една група доминираща обществото налага върху тях, и вярват, че това е нормално е, че те са прави.
Човек става жертва на инстинктите и капризите си, на суетите си и следвайки тези псевдо идеали пренебрегва своето интелектуално и духовно обогатяване. Хората пренебрегват най-важно в съществуването си. Очевидно тези, които дърпат конците на системата се възползват от човешките слабости. Но това явление не е ново. Достатъчно, е да погледнем в историята и ще забележим, че същата грешка е допускана, поколение след поколение. Не защо хората не ценят историята и изпадат в забвение като ужасени животни. Ако хората се заинтересуват от вълнуващия свят на историята, това със сигурност ще им послужи за генериране на значителен период на размисъл и може би това ще спомогне да се избегне повтарянето на същите грешки, които нашите предшественици са извършили.
Поради невежеството процъфтяват религиите, сектантството, войните, неравенството и така нататък. Ако искаме един по-добър свят е необходимо да се действа, да бъдем информирани, да направи малко усилие и да направим собствени изследвания. В противен случай всеки, което претендира, че е политически експерт, икономист или всякакви измамници със сладки приказки и излъскан вид могат да ни накарат да направим това, което те искат, а ние ще сме съгласни на всичко, точно като овцете.
Отговорността трябва да бъде споделена.
Не само правителството (пълно с корумпираните държавни служители), но и гражданите трябва да имат траен ангажимент и сътрудничество помежду си, за да помогнат нещата да текат малко по-добре. Трябва да изоставим безразличието, умствената леност и да поискаме за знаем повече за реалността. За тази реалност, която елита се опитва да скрие от нас, за да останем в гнилото и гнусно блато на невежеството.

Андре Рохас

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert