Силата на #хаштага в #Twitter / #И #Facebook #залага #на #хаштагове

 

social-marketing-twitter-vs-facebookЧували ли сте за “хаштаг”? Това е елемент, който се използва много често от Twitter потребителите, за да класифицират даден туит в дадена категория. С други думи, хаштагът е символ, който позволява да бъде създавано съдържание по дадена тема, а след това то да бъде лесно достъпно за проследяване, интеракция и информация. Хаштагът започва с “#”. Най-често потребителите го използват, за да коментират дадена тема или събитие. Но каква е неговата истинска сила, що се отнася до информация и социални мрежи.

Наскоро попаднах на статия в Enterpreneur, която ме вдъхнови, и реших да споделя с вас какви според мен са силните страни на този символ в социалната мрежа Twitter. Първото нещо, което можете да правите с “#”, е да генерирате последователи. Когато туитвате, е добре да поставяте “#” пред ключови думи, които смятате, че са важни и следени от други потребители на социалната мрежа. Нещо такова:

Съоснователят Навийн Селвадурай напуска екипа на http://socialevo.net/naveen-selvadurai-napuska-foursquare-47629  via @socialevonet

Тук ясно можем да видим, че думата “foursquare” е придружена от #. Това се прави с цел от една страна всички, които се интересуват от foursquare, да видят и прочетат материала по темата, но и за да могат интересуващите се от социалната мрежа да ви последват. След като вие туитвате по този въпрос, те считат, че вие се интересувате също от темата и мигновено част от тях стават ваши последователи.

Втората силна страна на хаштаговете се крие в отразяването на дадено събитие. Когато искате вашето събитие да попадне в полезрението на интернет обществото, създавате специален #хаштаг, който служи като обединяващ елемент на всички туитове по адрес на случващото се. По този начин ако потребителите използват приложения като TweetDeck или HootSuite, могат да създават “стриймове” и да следят случващото се. Вие печелите популярност чрез “ретуитове”, но и последователи.

На трето място мога да споделя идеята, че #хаштагът е прекрасен символ, който ще ви помогне в търсенето в интернет. Ако се интересувате от дадена тема, можете много лесно да получавате прясна-прясна информация чрез даден #хаштаг. Ще ви дам един пример от личния си опит. Наскоро фалира една от най-големите авиокомпании в Европа, Malev. Както сигурно се досещате, аз бях един от гордите притежатели на билет. Разбира се, исках да си върна парите за билета и единственият начин да получавам свежа информация около казуса Malev бе да следя туитовете по темата. Създадох специален “стрийм” в своя HootSuite, зададох му да следи информация, касаеща #Malev, и именно по този начин научих как да възстановя сумата от билета. Страхотно попадение бих казал.

Това е една основна част от силните страни на #хаштаговете в Twitter. Надявам се да са ви полезни подобни похвати, но ако и вие се сещате за други, ще се радвам да ги споделите с нашите читатели.

 Снимка: Hashtagsecrets

Тихомир Петров (www.socialevo.net)

 

*******************************************************

Новата функция позволява на потребителите със сходни интереси да се свързват лесно помежду си

Онова, за което се говореше от няколко месеца, вече е факт. Най-голямата в света социална мрежа  Facebook въвежда използването на хаштагове, подобно на платформата за споделяне на кратки новини Twitter. В бъдеще потребителите ще могат да означават дадени думи и понятия със знака „#“– и по този начин ще превръщат думата в т. Нар. „хаштаг“, или ключова дума. Ако се кликне на нея, Facebook автоматично ще намира други постинги със същия хаштаг.

Основната цел на новата функция е да се подобри търсачката Graph Search, съобщава The Wall Street Journal. Думите  позволяват лесно търсене и организиране на публикации. Така при търсене на хаштаг #football ще се изведат само коментари на футболна тема, чийто автори са добавили същия хаштаг в публикациите си.

По този начин всеки потребител може лесно да види какво мислят приятелите му по зададена с хаштаг тема. И днес редица потребители използват този вид на обозначаване на ключови думи. Едва сега обаче те ще стават автоматично кликаеми търсачки, пише технологичният блог Mashable. Добавянето на хаштагове във Facebook ще даде възможност на потребителите със сходни интереси да се свързват помежду си много лесно, а на марките новата функция ще предостави нови възможности за по-добро позициониране, когато потребителите ги тагват в свои постове.

В бъдеще чрез търсачката в социалната мрежа ще може директно да се търси даден хаштаг, например „#София“. В намерения списък със статуси може директно да се добави нов. Освен това хаштаговете ще могат да се ползват и в други приложения за Facebook, например в Instagram.

Социалната мрежа твърди, че неприкосновеността на личния живот е спазена: ако даден постинг трябва ли остане скрит от света, той няма да може да бъде намират и чрез хатшаг. Компанията обещава, че хаштаг функцията ще е само първата от поредица нововъведения. Кога обаче ще станем свидетели на следващите функционалности и какви ще са те, засега остава тайна.

Бойчо Попов (www.investor.bg)

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert