Русия нервничи…

.

Руснаците ужасно нервничат, което е добре! Явно плановете им не се осъществяват много гладко…

Българската страна трябва да устоява максимално исканията си докрай. Дано ДС-прийомите на опозицията, не окажат фатално влияние върху решенията на  правителството.

.

Русия изпълнила всички условия на българското правителство за АЕЦ „Белене“

Руската страна изпълни всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ «Белене», съобщава в информация до българските медии Департаментът по комуникации на «Росатом». Те са:

А. НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания.

Б. Определена е твърда цена на договора със ЗАО «Атомстройекспорт» – 6,298 млрд евро. По този начин ЗАО «Атомстройекспорт» поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г.

В. Проектът е европейски – в него участват финландската компания «Fortum» и френската «Altran Technologies».

Колкото до неуморно повтаряната теза за инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, уточняваме следното: българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта.

По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи.

Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години.

По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК.

В същото време, до момента на регистриране на проектната компания ЗАО «Атомстройекспорт» работи по проекта АЕЦ «Белене» в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г. Поредният двустранен документ – Анекс № 12 към договора – по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна.

При неподписване на Анекс № 12 ЗАО «Атомстройекспорт» ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ «Белене» след 31 март 2011 г.

Съобщението до медиите е в отговор на многобройните запитвания от средствата за масова информация с молба за коментар на изказванията на българските политици от последните дни по отношение перспективите за строителство на АЕЦ «Белене».

http://money.bg/

Ein Gedanke zu „Русия нервничи…

  1. Стефчо,
    тая Белене не я ли започнаха още по ‚татово ‚време ?
    И всеки следващ я ‚строи‘

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert