Предсмъртното писмо на Левски

.

.

Байовци, Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение.Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди”. Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате”. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте – Аз неведнъж съм ви казвал: ”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”.
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Васил Левски1873 г.

в.Търговски вестник

Ето, какво казва самият Миралай Тефик Бей, след като Левски е осъден на смърт:
– Хитър и прозорлив е… Умен, има честни очи, които дълбоко в мене гледат… Ако не бях турчин и не бях Миралай, щях да тръгна след този човек!
– Ти си луд, Тефик Бей! – възкликва Орхан Бей. – Неговите дири свършват до бесилото.
– Не! Започват от бесилото! Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!

.

5 Gedanken zu „Предсмъртното писмо на Левски

  1. бай Илия ,фалшификат си ти!Или някой ти плаща да ги „цвъкаш“ такива по сайтовете,а родоотстъпнико?!

  2. Интересно кой е родоостъпник,тези които разиграват цяла Б-я или Стефан К.А за истинските хора не са нужни псевдоними.

  3. АБСОЛЮТНО ФАЛШИВО И ПОЗОРНО ПИСМО! ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е БИЛ С ИЗВАДЕНИ КОНТИ И ПРЕБИТ СЛЕД КАТО Е ХВАНАТ ОТ КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ! КАКВО ПРЕДСТМЪРТНО ПИСМО! НИТО ЕДНА ДУМА НЕ Е НЕГОВА – КАКВА Е ТАЗИ ЖАЛБА ОТ НЕГОВА СТРАНА И ЛЪЖИ! ТОВА Е ПОРЕДНАТА ГАВРА СРЕЩУ НЕГО

    • Вестник „Търговски вестник“ го е поместил 1873 година, та на теб ли да вярвам или на списващите вестника навремето?

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert