Новата сексуалност: ще раждаме деца без да ги „правим“

.
Откривателят на противозачатъчните хапчета Карл Джераси, американски учен с български корени, е на път да погребе рожбата си. Според него бъдещето принадлежи на размножаването без секс. Ето и неговата теза:

.

Карл Джераси е смятан за бащата на противозачатъчното хапче. Джераси е американски учен с еврейски корени – баща му е сефарадски евреин от България, а майка му – ешкеназка еврейка от Австрия. Джераси е роден през 1923 година във Виена, но част от детството си прекарва в България. Когато е на 5 години, майка му се връща с него в Австрия. Заради националсоциализма обаче те отново се преместват в България, а оттам емигрират за САЩ.

Сбогом на противозачатъчните!

Самият Джераси би предпочел откритието му да не се нарича „антибебе хапче“, тъй като предназначението му всъщност е да се раждат само наистина желаните деца. Джераси цитира изследване на Световната здравна организация от 1955 година, според което за 24 часа по света се осъществяват 100 милиона полови акта. Резултат от тях са един милион оплождания, от които 50 процента са неочаквани, а половината от тях – нежелани. Последствията се свеждат до 50 000 незаконни аборта. А данните надали са се променили в положителен смисъл и до днес.

За откритието си, пуснато на пазара за първи път преди 50 години в Съединените щати, Джераси получава съвсем не само похвали. И като че ли напоследък предпочита да говори повече за работата си като писател и драматург, на която се е отдал напоследък. Известният учен прогнозира, че през следващите години изобретеното от него хапче все повече ще губи значението си, а изкуственото оплождане ще става все по-популярно. „И днес има между три и четири милиона души, които са дошли на света без родителите им да са правили секс“ – казва Джераси.

Сперматозоидите са в състояние да се съхраняват безпроблемно с години, по-проблематично бе до момента запазването на яйцеклетките, но науката прави гигантски крачки напред в това отношение. В най-близко бъдеще ще се окаже възможно за дълъг период да се запазват не само сперматозоидите, но и яйцеклетките, благодарение на което сексуалността ще придобие съвсем нов образ

Радикалният обрат – след десетина години

Така младите двойки, които биха искали да имат деца по-късно, биха могли да консервират съответните си клетки, за да износят бебето по-късно. При което би било напълно достатъчно единият от партньорите да се стерилизира, за да може жената да се освободи от необходимостта да взима хапчета в продължение на години.

Джераси подкрепя прогнозите си с доказателства – и сега при 33 процента от браковете в Съединените щати поне единият от партньорите се е стерилизирал. Във Великобритания процентите са 23, а в Германия – 6. Жените, които се решават на тази стъпка, са три пъти повече от мъжете. Според Джераси светът на новата сексуалност ще се утвърди в рамките на десетина години. А раждането на деца без класическото им „правене“ ще се превърне в нещо нормално в голяма част от света.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert