Налудничаво

.

thumb296x233След изборите положението е налудничаво. Политическата логика не е като формалната, но все пак е добре, когато поне има близки отношения с нея. Но когато съвсем няма, абсурдът е гарантиран. Не че не сме свикнали да живеем с абсурдите, ама все пак.

Окончателни резултати все още няма, но е ясно едно. ГЕРБ печели изборите. Добри, лоши – за кандидатите на партията са гласували над 1 милион българи и никоя друга политическа сила не може да се похвали с това. Логиката, нормалната логика изисква, щом първата партия не може да състави сама правителство, поне да бъде представена по някакъв начин в управлението. Понеже има 1 милион гласа зад себе си.

Българската логика говори друго.

И от Изток, и от Запад, и от официални български институции, и блуждаещи коментатори пред очите на всички българи и на целия свят бутат съставянето на правителство към модел, който да изключи победилата партия и съответно 1 милион българи от представителство в изпълнителната власт.

Защо?

Да не би избирателите на Бойко Борисов да са по-долно качество от тези на Станишев? Или на Местан? Или на Сидеров? Пък тези на Меглена Кунева сигурно са по-горно, понеже Станишев вече ги кани в управлението. Няма значение, че партията не е минала бариерата.

А всички вкупом се надпреварват да обясняват, че час по-скоро трябва да имаме правителство, понеже… Понеже щяло да падне небето.

Че ние си имаме правителство. То е излъчено от президента на републиката и си е абсолютно легитимно. Между другото, да не забравяме, за Росен Плевнелиев са гласували повече българи, отколкото за БСП и ДПС на тези избори, взети заедно.

Независимо дали харесваме или не ГЕРБ, правилата на демокрацията са такива: гласува се и който има повече гласове, той управлява. Сега гледаме някаква друга демокрация. Тя априорно изключва от играта победилата партия и нейните избиратели.

За добро или зло избирателите не дадоха категоричен отговор на въпроса за властта. Вижда се, че който и да състави правителство, ще трябва да направи много големи компромиси, да сключи сделки, а някои по-умни хора направо съветват Станишев и Местан да си купят недостигащата бройка депутати.

При това положение и логиката, и демокрацията изискват едно: нови избори, които – дай, Боже – да излъчат резултат, който не развихря в такава степен въображението на комбинаторите.

Ако хората искаха да ги управляват Станишев и Местан, щяха да си го кажат.

Нови избори не са слабост. А сила. Начин да не се плетат интриги зад гърба на избирателите.

Но май не влиза в плановете. Ще ни управляват точно комбинаторите.

Яка ни душа.

ekipnews.com

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert