Най-шокиращите прогнози за 2011 г.

.

Датската Saxo Bank публикува подбраните от нея прогнози за следващата 2011 г., като критерият за класацията е само един: „шокиращи“. Както се казва в прессъобщението на банката целта е да се предвидят „редките, но притежаващи сила на въздействието събития, които излизат отвъд рамките на обичайните пазарни очаквания“.

През 2010г. три от десетте шокиращи прогнози за годината на банката се сбъднаха. Ето как изглеждат те за 2011 г.:

Конгресът на САЩ блокира третият кръг количествени облекчения

През втората половина на 2011 г. ФЕД се оказва на подсъдимата скамейка, обвинявана за срива на жилищния пазар и банкрутите на банки. В същото време системно важни банки отново се оказват в затруднено положение, а Конгресът лишава ФЕД от възможността за увеличаване на баланса му.

Apple купува Facebook

Ръководителят на Apple Стив Джобс, припомня банката, през тази година отбеляза, че компанията му е обсъждала възможността за сътрудничество с Facebook, но преговорите не са се увенчали с успех. Джобс обясни още, че Facebook му е поставила твърде обременителни условия. Това може да подтикне ръководителят на Apple да купи изцяло социалната мрежа, прогнозират анализаторите на Saxo Bank.

Индексът на долара достига 100 пункта

През 2011 г. траекторията на икономическия ръст на повечето страни в света ще изглежда благоприятна, но след това ще възникнат проблеми в Китай. Имайки предвид бавният ръст на промишлената база на азиатския гигант, инвеститорите ще спрат да търсят рискови активи. Имайки предвид трудностите на японската икономика и хаосът в Еврозоната, привлекателността на щатския долар рязко ще се повиши. Така в края на третото тримесечие на 2011 г. доларовият индекс ще се повиши с 25% до над 100 пункта.

Доходността по 30-годишните щатски държавни облигации пада под 3%

Политиката на девалвация на долара, която води началото си от 2010 г., принуждава развиващите се страни да използват свободните долари за покупка на щатски държавни облигации.

При това ЕЦБ, ЕС и МВФ не успяват да се справят с проблемите в страните от групата PIIGS (Португалия, Ирландия, Испания, Гърция и Италия), което кара разтревожените инвеститори да търсят безопасни активи при чичо Сам. Така през 2011 г. доходността по 30-годишните държавни облигации на САЩ пада под 3%.

Курсът на австралийския долар спрямо британската лира пада с 25%

През 2011 г. неочаквано започва силно възстановяване на икономиката на Великобритания. Австралия, напротив, преживява спад. Австралийският пазар на имоти прилича на балон, готов във всеки момент да се спука, т. е. условията за падане на курса на австралийския долар спрямо паунда с 25% са налице, смятат от банката.

Цената на петрола излита, после губи една трета

Петролът, който в настоящия момент е поддържан от макроикономическите очаквания на фундаментални инвеститори, продължава да поскъпва и в началото на 2011 г. достига цена над 100 долара за барел. През втората половина на годината започва силна корекция, която води до спад с една трета.

Цената на природния газ скача с 50%

Що се касае до световните цени на природния газ, в началото на 2011 г. се наблюдава излишък на запасите. Увеличението на промишленото търсене обаче, историческото поевтиняване на газа спрямо петрола и въглищата и реализацията на предлагането след увеличение на износа на газови ресурси от САЩ- всичко води до това пасивните инвестиции в газ да станат по-доходоносни. Освен това запасите стремително намаляват във връзка с рязкото захлаждане, затова през 2011 г. цените достигат 25-годишен максимум, нараствайки с 50%.

Цената на златото скача до 1 800 долара за тройунция

През 2011 г. валутната война се възобновява с удвоена сила на фона на подобряването на състоянието на американската икономика. Дефицитът по търговския баланс на САЩ расте, натискът от страна на Китай става по-силен, което стимулира инвестициите в метали. На този фон златото поскъпва до 1800 долара за тройунция.

S&P 500 достига исторически максимум

През 2011 г. ФЕД продължава да помпа ликвидност в системата. Инвеститорите разбират, че единствената стратегия, която трябва да следват, е да купуват при спадовете. Тази тактика, макар и изградена на пясъчни основи, работи за ФЕД, защото американските потребители започват да увеличават разходите, виждайки как се подобрява портфейла им от акции. S&P500 оставя зад себе си максимума от 2007 г., когато достигна 1600 пункта и се устремява нагоре.

Руският РТС достига 2 500 пункта

В началото на 2011 г. започва да се надува следващият глобален икономически балон, който води до ръст на цената на петрола до 100 долара/барел. За средностатистическия американски инвеститор не остава друго освен да купува акции по време на спад. В резултат руският РТС скача двойно, до 2 500 пункта.

Saxo Bank ежегодно представя своите шокиращи прогнози за следващата година, разграничавайки се от средните пазарни очаквания. Тази методология няма претенции за абсолютна точност, но част от шокиращите прогнози все пак се сбъдват.

http://profit.bg/

Ein Gedanke zu „Най-шокиращите прогнози за 2011 г.

  1. За първи път в моят Живот си разговарям с неодушевен ‚Предмет“

    Вече нямам какво да му казвам

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert