Къде колко бакшиш да даваме

.

Когато таксиметровият шофьор е любезен, когато обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите с удоволствие оставят по някой лев „за почерпка“. Предлагаме Ви кратка сравнителна таблица на бакшиша в различните страни:

Гърция

Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10 на сто, в таверните – максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят /нагоре/.

Италия

В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. „коперто“, един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

Франция

В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15 процента е нещо обичайно. „Льо пурбуар“, както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на „пари за почерпка“ не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10 процента от сметката.

Англия и Ирландия

В британските ресторанти бакшишът – т. нар. „тип“ – е в размер на 10 до 15 процента от сметката. В Ирландия – максимум десет на сто. Ако в сметката е вписан и „сървис чардж“, бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Австрия

В ресторантите и такситата обичайната сума „за почерпка“, или както казват австрийците – „Schmatt“, възлиза на 5 до 10 процента. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.

Испания и Португалия

В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15 процента бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонол да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.

Египет

В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15 процента от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.


САЩ и Канада

Бакшишът от 15 до 20 процента е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката – един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15 процента.

Тайланд и Малайзия

И тук вече са възприети западните маниери. 10 процента в ресторанта е обичайният бакшиш. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.

Китай и Япония

В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и с изключение на международните хотели може да бъде сметнато и за обида. В китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10 процента, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.

DW-WORLD
АГ/КЦ/ДПВ

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert