Когато душата страда…

.

Отразяват ли се отрицателните eмoции върху здравето на човека? Може ли стресът на работното място да предизвика хепатит или заболяване на черния дроб? И защо самотата атакува имунната система?

 

.

Според невролога Бернд Рикенброк дори само една лоша мисъл може да окаже неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм. Днес често страдаме от хроничен стрес, обяснява той.

Болестите на новия век

Страх от загуба на работното място, самота, любовна мъка – всички тези фактори се отразяват върху здравословното състояние на човек, като същевременно натоварват имунната му система. Животът на скорост и стресът представляват сериозно предизвикателство за организма и не е учудващо, че му влияят отрицателно.

Емоционалното състояние на човек се отразява непосредствено и върху неговата физическа кондиция. Когато в организма трайно се отлагат стрес-хормони, това отслабва функцията на важни хормони като серотонина и мелатонина. Серотонинът е известен още като хормон на радостта, а мелатонинът спомага за възстановяването на клетките и се грижи за добрия ни сън.

Oтрицателните емоции се отразяват и върху кръвообръщението. Дори минималното напрежение кара сърцето ни да бие по-ускорено, а стресът стеснява кръвоносните съдове. Всичко това чувствително увеличава риска от атеросклероза, високо кръвно налягане и тежки сърдечно-съдови заболявания.

Самотата е опасна!

Не само стреса на работното място може да ни разболее. Учени от САЩ са установили, че чувството на самота съкращава живота. То атакува директно имунната система и вреди точно толкова, колкото затлъстяването, липсата на спорт или пушенето на 15 цигари дневно. Изследвания, проведени в Калифорнийския университет, показват, че организмът на самотните хора произвежда много по-малко антитела.

Любовната мъка също се отразява отрицателно както на душата, така и на тялото ни: сърцето ни боли – при това не само в преносния, но и в буквалния смисъл. Установено е, че при любовни терзания хормоните на щастието чувствително намаляват, а хормоналната система излиза извън контрол. Не случайно този феномен е наречен „Broken Heart Syndrome“ или синдром на разбитото сърце.

Сраховете също ни вредят! Страхът много често предизвиква и чисто физиологични болки – в гърба, раменете и главата, причинени от постоянното напрежението в мускулите. Нали знаете израза „Сви ми се гърлото от страх“? Медицински е доказано, че поради стягане на  ларинкса в моменти на страх дишането се затруднява.

Азиатците са убедени, че всяко отрицателно чувство или емоция вреди на определен орган. Така например прекалените грижи и притеснения се отразяват върху белия дроб, като затрудняват дишането и водят до астма и бронхит. Гневът пък въздейства върху черния дроб. А страхът затормозва функцията на бъбреците.

Има светлина в тунела

Няколко лесно приложими трика са много полезни за възстановяването на душевния комфорт, който е непосредствено свързан с функционирането на имунната система.

Учудващо е как едно въображаемо пътешествие може да ни зареди с положителна енергия. Затваряме очи за 15 минути, пренасяме се на спокойно и красиво място и просто изключваме. Бавното и дълбоко дишане снабдява дробовете с кислород и осигурява комфорт на организма.

Ако искате да се отпуснете и да релаксирате – ето още едно упражнение за някои малки групи мускули: свийте, например, ръце в юмрук, отпуснете ги и повторете упражнението няколко пъти. Или пък опитайте с бърчене на челото: смръщете се, после бавно се отпуснете и т.н.

Ако имате проблеми, не се опитвайте да ги отстраните, като тревожно ги премисляте от начало до край и обратно. Ще си помогнете най-добре, ако потърсите подходящо и бързо решение. Не забравяйте, че цялото напрежение възниква първо в главата, тъй че най-напред започнете от там.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Когато душата страда…

  1. Един историк, чието име не помня, каза: “ Човечеството в дългият си исторически период, в който е живяло се дели по принцип на 3 поколения- първото, полагащо основите, второто- гради, третото- руши. Цикъл, който се повтаря през вековете при различните хора в различно историческо време.“
    Смятам, че човек трябва да чувства- мислейки, а не обратното…Трябва да се чете…и
    Самоконтрол.

    „Историята ни учи, че никой не се учи от историята.“

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert