Как да помним по-добре

.

Знаете ли, че женският мозък е „по-лек“ от мъжкия, но въпреки това жените учат по-бързо, помнят по-добре и дори имат по-развинтена фантазия? Ето още „мозъчни“ факти, свързани с паметта и способността ни да помним:

 


.

Изведнъж забравяме името на съседа, когото виждаме всеки ден, не помним пин-кода на дебитната си карта, от ума ни изхвръква дори собственият ни телефонен номер. Сякаш някой е изтрил тези информации от паметта ни – както гъбата изтрива тебешира от черната дъска. Да, може да се случи на всеки. Въпросът е обаче как да го предотвратим? Започваме с добрата новина: специалистите са разработили техники, които стимулират мозъка и му помагат да запомня.

Колкото по-активни, толкова по-умни

Женският мозък тежи 1.245 грама, а мъжкият – 1.375, но това не означава, че мъжете са по-умни от жените. Просто жената по принцип има по-малка телесна маса от мъжа. Теглото на мозъка няма нищо общо с начина му на функциониране, важни са единствено връзките между стоте милиарда мозъчни клетки – така наречените синапси.

Доказано е, че при жените мозъчните полукълба имат повече връзки помежду си. Затова жените учат по-бързо, помнят по-добре и дори имат по-развинтена фантазия. Колкото до паметта, сигурно ще се изненадате да го научите: способността ни да помним не зависи от възрастта.

А какво да направим, за да запомняме по-бързо? Който иска да тренира мозъка си и да го поддържа в активно състояние – да се запише на езиков курс, например. Или да се събира по-често с приятели, но не само на маса и на чашка, а за обща дейност. Спортът и танците също въздействат благоприятно. Важното е постоянно да сме активни и да се занимаваме с нещо, защото в противен случай мозъкът бездейства. А в режим на бездействие той не може да разгърне потенциала си и синапсите умират.

Как да възвърнем спомените си?

Забравена информация, която ни е “изхвръкнала от мозъка” в даден момент, можем да възстановим с няколко специални техники. Тъкмо с тяхна помощ мнoгoкратният шампион на Германия по “Бързо помнене” д-р Гюнтер Карстен успява да запамети близо 2.000 цифри за един час, с което поставя нов световен рекорд. Той ни съветва да свързваме нещата, които се опитваме да запомним, с онези, които вече познаваме

Така например много по-лесно ще запомним, че в човешкия мозък има 100 милиарда клетки, ако ги свържем с броя на звездите в нашата галактика, които също са приблизително толкова. Когато се опитваме да запомним цифри, можем да приложим същия метод. Така например числото 91,1 (да речем, че това е честотата на любимата ви радиостанция) се помни най-лесно, когато го свържете с известното Порше 911.

Доброто запаметяване често върви ръка за ръка със силните чувства, с емоционалната обагреност. Помислете си за филма „Титаник“, примерно. Скъсахме се от рев с Джак и Роуз, но и добре запомнихме съдържанието на филма.

http://www.dw-world.de/

2 Gedanken zu „Как да помним по-добре

  1. На теория може да е така, но на практика не съм съвсем съгласен. Аз лично мога да изброя 50 мъже, допринесли в науката за човечеството, но не мога да изброя 50 жени направили същото. Това сигурно се дължи на по-малкото връзки в мозъчните полукълба …

    • И няма и да можеш, Nt001. Мястото на жената в обществото е да бъде преди всичко домакиня, майка и съпруга. А, ти ще можеш ли да ми посочиш 50 мъже в същото положение? Няма? Аз поне познавам само един и то пак не е напълно сам, а с помощта на майка си изпълнява ролята на майка и домакиня в семейството.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert