Какво ни казва тялото

.

Човешкият организъм е една комплексна и сложна система. Често той индикира даден проблем или болест по нетрадиционни начини. Научете как да разпознавате сигналите на тялото си и как да ги тълкувате правилно, за да се радвате на отлично здраве.

 

.

 

.


Депресия

Ако постоянно се чувствате отпаднали или склонни към депресия, вероятно страдате от синдрома на професионалното изчерпване. Той се характеризира с повишено чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Възможно е проблемът да се дължи на непоносимост към глутен, което води до блокиране на имунната система, а оттам и на мозъка.

Световъртеж

Виенето на свят може да е индикатор за нервни или сърдечни проблеми, както и за заболяване на слуховия нерв и напрежение в областта на шийните прешлени. Не е изключено то да е странична реакция на медикаменти. В 80% от случаите световъртежът е защитна реакция на мозъка при сериозно претоварване на организма.

Шум в ушите

Постоянното свистене в ушите може да се дължи на вътрешни болести като диабет и хипертония, а също и на натоварване на гръбначния стълб. Възможно е причината да е изкривяване на челюстта или проблеми със зъбите. Шумът в ушите често е знак за извънредно претоварване (психическо и физическо).

Болки в гърба

Те често са причинени от гинекологични или стомашно-чревни болести. Дори камъни в бъбреците, чревни колики и инфекция на пикочните канали могат да предизвикат неприятни гръбначни схващания.

Болки в раменете

Освен добре познатите схващания, силните болки в раменете и ръцете могат да са причинени и от разместване на прешлените в гръбначния стълб. В този случай болката е съпътствана от нарушена чувствителност и отслабена сила на отделни мускули. Не е изключено болките да са предупреждение за инфаркт.

Болки в корема

Те не винаги са причинени от лошо храносмилане. Понякога проблемът си крие в психиката. Неконтролируемите ситуации, стресът, проблемите в ежедневието, както и притесненията често се отразяват на стомаха и червата.

Глъхнещи уши

Това неприятно усещане ни е познато от летене със самолет или при настинка. Заглъхването е резултат от разликата в телесното и външното налягане, когато тъпанчето бива притиснато. Среднощното скърцане със зъби също води до глъхнене на ушите. Челюстната мускулатура се напряга толкова силно, че притиска вътрешното ухо.

Сухи очи

Те за сигнал за ревматизъм, диабет, проблеми със щитовидната жлеза или хормонални отклонения. Възможно е да са и резултат от обезводняване на организма или пък просто от продължителна работа пред монитор.

Лош дъх

Устната кухина е огледало на тялото. Ако въпреки честото миене на зъбите усещате лош вкус в устата си, то не е изключено да се разболявате. Устната кухина е изключително чувствителна към нарушения в обмяната на веществата. Вкус на гранясало подсказва за заболяване на панкреаса и жлъчния мехур. Сладникавият дъх пък е знак за нарушен обмен на захар при диабет.

Лоша концентрация

Зад нарушената концентрация може да се крие анемия. Тогава тялото не синтезира достатъчно количество хемоглобин, защото страда от липсата на еритроцити (червени кръвни телца). В следствие на това кръвта не доставя достатъчно кислород на клетките.

Загуба на гласа

Не е задължително загубата на гласа да се дължи на проблеми с гласните струни или ларинкса. Възможно е причинител да са киселините. Когато киселите стомашни сокове се изкачат до хранопровода, те често дразнят гласните струни.

Лошо храносмилане

Ако ви е тежко, коремът ви е подут, имате газове и силни болки, сигурно имате лактозна непоносимост. При някои хора производството на ензима лактаза, необходим за усвояването на млечни продукти, се блокира след достигане на определена възраст, в резултат на което те не могат да се хранят с прясно мляко.

Проблем с очите

Ако пред очите Ви често проблясва ярка светлина, много е вероятно да имате отлепяне на ретината. Друга възможна причина за това оплакване е мигрената.

Запек

Проблемът често се крие в лошото храносмилане. Взимането на разслабителни може още повече да влоши ситуацията, защото те обезводняват организма и предизвикват ленивост на червата. Причина за запека обикновено са честите и продължителни диети. Редовното лишаване от храна предизвиква „мързел“ у червата и забавя тяхната работа.

Отпадналост

Ако страдате от безсъние, липса на апетит и болки в тялото, тогава най-вероятно сте жертва на депресията. Особено при мъжете тя се изразява в отпадналост и болки в цялото тяло. Мъжете често не споделят емоционалните си проблеми и се срамуват да признаят, че имат психични амплитуди. Страданието намира външно проявление в най-различни болежки.

Потене

Среднощното потене при жените в напреднала възраст е типичен сигнал за навлизане в климактериума. Други причинители на среднощно потене са изтощението, недостигът на белтъчини, хиперфункцията на щитовидната жлеза, инфекциозните болести и диабетът.

Често уриниране

Диабетиците и хипертониците имат повишено производство на урина. Възпаленията на пикочните канали и простатата пък водят до често и болезнено уриниране.

Умора

Ако въпреки че спите достатъчно, на сутринта чувствате отпадналост и умора, може би страдате от сънна апнея. Тя е вид сънно разстройство и се характеризира с ненормално дълги дихателни паузи. Всяка пауза, наречена апнея, в някои случаи трае цели минути и е с честота от 5 до 30 пъти на час.

Постоянна жажда

Неутолимата жажда може да се дължи на хиперфункция на околощитовидните жлези. Те произвеждат твърде голямо количество паратироиден хормон. При увеличено производство на този хормон от костите започват да се отделят соли, костите стават лесно чупливи, реакциите се забавят.

Ранички около устата

Ако ъгълчетата на устата Ви се цепят, може да боледувате от диабет. Не са изключени гъбични и бактериални инфекции. Раничките около устата обаче най-често са причинени от недостига на цинк и витамини.

Набраздени нокти

В случай че набраздяването е равномерно, то е неизменна част от процеса на стареене. При широки и неравномерни неравности има опасност от рак на ноктите.

Зачервен език

Яркочервеният език се появява при скарлатина. Чернодробните и чревните заболявания също могат да зачервят езика. Ако освен зачервен, езикът е и необичайно гладък, става дума за т. нар. „лъскав“ или „лакиран“ език, който се наблюдава при недостиг на желязо или на витамини от групата В.

Болки в ставите

Болките в ставите са сред най-разпространените проблеми на хората от средна възраст, на тези с наднормено тегло и на тези, които прекомерно натоварват костната си система. Те се срещат и при артроза, подагра и хемохроматоза (повишено натрупване на желязо в органите).

Бледост

Бледата кожа е знак за недостиг на витамин Б12, наричан още „червеният витамин“. Той участва в образуването на червените кръвни телца и недостигът му води до анемия. Най-добри източници на витамин Б12 са животинските продукти, яйцата, рибата, морските дарове и млечните продукти.

Автор: Екатерина Николова                        Редактор: Даря Попова-Витцел

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert