И много слънце не е на хубаво…

.

Мрачните есенни дни и липсата на слънчеви лъчи предразполагат към депресии – това е добре известно. Но и обилната светлина не е непременно благоприятна за здравето. Тя също вреди.

 

.

.

Колкото важна е слънчевата светлина за живота на земята, толкова важна е тя и за нашата психика. Нека само помислим за дългите зимни дни – сиви, мрачни, тъжни. Колко по-различно става настроението ни, когато насред мрачния есенно-зимен сезон получим като подарък някой слънчев ден!

Мелатонинът е виновен!

От разведряващия ефект на светлината се възползват и психотерапевтите: от години в лечението на депресии се е наложила т.нар. светлинна терапия. Пациентът се излага сутрин няколко минути на обилна светлина. Светлинният източник е съвършено копие на слънчевата светлина и съдържа целия й светлинен спектър. Енергията, която попада върху кожата на пациента при светлинната терапия, предизвиква редица биохимични процеси, които в крайна сметка повишават съдържанието на мелатонин в кръвта.

Мелатонинът регулира обикновено ритъма на будуването и съня. По-голямото количество мелатонин предизвиква чувство на умора. Когато сутрин слънцето изгрява, съдържанието на мелатонин в кръвта спада и ние се събуждаме. При хора, страдащи от депресии, светлинната терапия по сходен начин регулира полезното за здравето съдържание на мелатонин в кръвта.

Но светлината има и тъмни страни за нашата психика: когато сме постоянно изложени на светлина, опасността от депресии също се повишава. Постоянната изкуствена светлина не действа добре на нервите ни – това е известно включително от методи за мъчение от рода на държане на арестантите в помещения без прозорци и при изкуствено осветление.

Балансирано количество мрак и светлина

При опити с лабораторни мишки е доказано, че млекопитаещите са зависими от регулиран цикъл на будуване и сън. При постоянно осветление у опитните мишки се наблюдават признаци на депресия, те стават слабо подвижни и вяли. Оставили им се обаче възможност да се скрият на тъмно, те се оттеглят в тъмното ъгълче на клетката за сън.

Сходно стоят нещата и при хората. Балансираното количество светлина и мрак се отразява най-добре на психиката.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert