Изкуството на малките крачки

.

Съвършенството е достигнато, не когато няма какво повече да се добави,  а когато няма какво повече да се изхвърли.“
Антоан дьо Сент Екзюпери

.
Имам чувството, че напоследък създаваме представите си за хората, за нещата и събитията около нас само по външния им израз и форма. Все едно, че вътрешното, същността, причината, нямат значение, нямат смисъл…
И тогава се сетих за тази „Молитва“ на Екзюпери…
При Екзюпери всичко е вътрешно, дълбоко, осъзнато. За него „там“, „вътре“ е истинския смисъл. И истински важното е невидимо за очите.

Макар, че повечето от вас го познават най-вече с „Малкият принц“, Екзюпери разкрива житейската си философия възможно най-кратко и ясно именно в това кратко произведение.

МОЛИТВА

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Господи, аз моля не за чудеса и не за миражи, а за силата на всеки ден.
Научи ме на изкуството на малките крачки.
Направи ме наблюдателен и находчив, за да мога в пъстротата на ежедневието навреме да се спирам на откритията и опита, които ме вдъхновяват.

Научи ме правилно да разпределям времето в живота си. Дари ми тънък усет, за да различавам значимото от маловажното. Аз моля за сила за въздържание и мярка, за да не пърхам и да не пълзя в живота, а разумно планирал деня си, да мога да видя върхове и далечни простори.
Помогни ми да осъзная, че илюзиите не помагат с нищо. Нито спомените за миналото, нито мечтите за бъдещето.

Помогни ми да бъда тук и сега и да възприемам тази минута като най-важната.

Опази ме от наивната вяра, че всичко в живота трябва да бъде гладко. Дари ми ясно съзнание за това, че сложностите, пораженията, паденията и неудачите са естествена част от живота, благодарение на която ние растем и съзряваме.

Напомняй ми, че сърцето често спори с разума. Изпрати ми в нужния момент някой, който има силата да ми каже истината, но би го направил с любов.

Знам, че решението на много проблеми е в изчакването. Затова научи ме на търпение.

Ти знаеш колко силно се нуждаем от приятелство. Направи ме достоен за този прекрасен и нежен дар на съдбата. Дай ми богата фантазия, за да мога в нужния момент, на нужното място, мълчейки или говорейки, да подаря някому нужната топлина.

Направи ме човек, способен да достига до тези, които са стигнали дъното. Опази ме от страха да не пропусна нещо в живота.

Дай ми не това, което искам, а това което действително ми е необходимо.

Господи, научи ме на изкуството на малките крачки.

Антоан дьо Сент-Екзюпери  е френски писател и летец, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и не толкова популярните „Нощен полет“ и „Земя на хората“.
Екзюпери е роден през 1900 г. в старо френско благородническо семейство. Въпреки, че баща му умира рано, бъдещият автор на „Малкият принц“ живее в среда, която представлява за него източник на литературно вдъхновение.
При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където  завършва гражданското авиационно дружество. Не след дълго обаче катастрофира и получава много тежки черепни увреждания.
При избухването на Втората световна война започват непрестанните му опити да се върне като действащ пилот във военната авиация. Успява наполовина и не без трудности — назначен е в разузнавателна авиогрупа и изпълнява 7 разузнавателни мисии в района на Северна Африка през 1943 г.

Станал командир, на същата година той извършва полети над окупирана Франция. По-късно му забраняват да лети поради възрастта му, но след задействане на старите си връзки с командването, Екзюпери успява да си издейства още няколко разузнавателни полета.
След един от тях на 31 юли 1944 г. над Югоизточна Франция, Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща повече в базата си.

http://fengshui-bg.com/bg/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert