Здрав сън в новото време

.

Промяната в денонощния ритъм, настъпваща с преминаването от лятно към зимно часово време или обратното, често води до напрежение и безсъние. Как да избегнем този дискомфорт? Ето няколко трика:

.

Тази нощ отново въртим стрелките на часовника. И докато едни се радват на 60-те минути повече време за сън, други посрещат смяната на времето със смесени чувства. Защото за тях тази промяна е свързана с неприятни емоции, най-вече изразяващи се в чувство за умора, отпадналост и душевен дискомфорт. „Човешкото тяло трябва да преработи смяната на времето. А това може да отнеме от няколко дни до няколко седмици“, казва Тони Гнан от мюнхенската фирма Милхкристале-ООД, производителка на био-хапчета за добър сън.

Как да помогнем на тялото си?

Много хора така и не успяват да се нагодят към т.нар. тъмен сезон от годината, когато тъмните часове в денонощието преобладават. На човешкото тяло обаче може да му бъде помогнато вечер да намира покой, а през деня да бъде във форма, добавя още Гнан.

С това той обръща нимание на един проблем, касаещ мнозина. Тази категория хора просто не успяват да се събудят истински през целия ден, тъй като вечерта настъпва рано, а през деня често небето е покрито с тъмни облаци. През деня те се чувстват уморени, а вечерта трудно запсиват. Една от причините за това състояние на тялото е хормонът мелатонин. Той се произвежда в епифизната жлеза, и както при всички бозайници регулира ритъма между деня и нощта.

„Ако през есента и зимата ни липсва достатъчно слънчева светлина, често това води до неспокоен сън през нощта“, обяснява Тони Гнан. Тогава може да помогне приемането на мелатонин. Синтетичен мелатонин се продава в аптеките с лекарско предписание. Отскоро на германския пазар е друг продукт – „нощни млечни кристали“, съдържащи естествен мелатонин. Те се продават без рецепта. Освен това от мюнхенската фирма-производител дават следните съвети за спокоен сън през есенно-зимния период:

Най-важните правила за здрав сън

През деня акумулирайте достатъчно светлина. Човешкото тяло, което е „заредило“ достатъчно светлина през деня, произвежда усилено мелатонин, когато светлата част от деня се сменя с тъмната. А ако работното ви място е в затворено помещение, непременно планирайте кратка разходка през обедната почивка, съветват експертите.

Включително когато навън е студено и неуютно, не забравайте, че движението е една от най-важните предпоставки за здрав сън. Независимо дали ще плувате, ще тичате в парка или ще карате колело, тялото се нуждае от движение, за да ви се отблагодари със спокоен сън. Който спортува, той спи по-добре. Важно правило тук: последното физическо натоварване трябва да е приключило най-малко 4 часа преди лягане.

Освен това избягвайте тежките храни! За предпочитане през деня са храни, съдържащи аминокиселини, които подсилват производството на мелатонин в организма. Идеални в това отношение са например орехите или прясното мляко.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Здрав сън в новото време

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert