Защо не харесваме Петък 13?

.

Няма точно обяснение защо този ден е нещастен, фатален, опасен и т.н. Защо петък е лош ден? Защо 13 е лошо число? За всяко от двете има някакви обяснения, но как точно се е стигнало до комбинирането им е загадка.

Страшният петък

Думата „friday” и подобните й в германските езици идват от името на скандинавската богиня Фрея (или Фрия, или Фриг). Тя се свързва с любовта, секса и плодородието. Затова древните северни народи всъщност смятали петък за щастлив ден, подходящ за сватби.
Вероятно затова, с идването на християнството, се наложило това езическо вярване да се оцвети в черно. Фрея се превърнала във вещица, денят й – в нещастие. Като прибавим и това, че тя често била изобразявана гола, ще разберем защо ранната Църква се ужасявала от образа на тази богиня.

Освен това според една легенда северните вещици се събирали на гробищата, за да вършат вещерските си дела. И един път, когато се били събрали 12 вещици, при тях дошла и Фрея и им подарила котката си – свещеното си животно. Така вече на гробището имало 13 участника. Оттогава се смята, че на вещерските сборища има винаги 13 вещици. Макар че едва ли има документирани доказателства за тази практика.

Библията също има доста голяма роля в демонизирането на петъка. Това, че Исус е бил разпнат в петък някакси можем да го преживеем. Обаче чуйте това: Адам и Ева изяли забранения плод в петък; потопът започнал в петък; езиците на строителите на Вавилонската кула се разбъркали в петък; храмът на Соломон бил разрушен в петък. Е, не знам, на мен това ми се струва като някаква кампания, но да не ставаме мнителни.
В Древния Рим петък бил ден за екзекуции. По-късно в Англия – ден за обесвания.
Страшното 13
Според някои това суеверие е толкова старо, колкото е броенето. Примитивните хора можели без проблем да броят до 12 – с 10 пръста на ръцете и с два крака. Затова 13 и онова, което е след него, се смятало за непознато и следователно страшно.
Разбира се, на това място се питаме нямали ли са примитивните хора пръсти на краката, но тази теория мълчи по въпроса. Може би не ги смятали, защото като им сложели чорапки от мамутска козина, не си виждали пръстите и смятали, че ги няма? Знаеш ли…
13 души на масатааа!
Това суеверие се е появявало на различни места, по различно време, Смята се, че индусите са вярвали, че е на лош късмет на масата да има 13 души. Викингите също са смятали така. Нещо повече, според тях, ако се съберат 13 души на една маса, единият ще умре. Причината – скандинавските богове – 12 на брой – се били събрали веднъж на една маса на Валхала,когато дошъл лукавият бог Локи. Така всички станали 13, а Локи убедил един от присъстващите да убие друг. И вината, според митологията, не била негова, ами на злощастното число 13! Вероятно това се е прехвърлило в историята за Тайната вечеря.

Щастливото 13

Някои древни култури всъщност смятали 13 за щастливо число. Египтяните например вярвали, че човешкият живот се разгръща на 12 етапа, а 13-ят е смъртта и вечният задгробен живот. Следователно 13 символизирало смъртта не като край и изчезване, а като начало, като желано преминаване от другата страна.
Има вероятност други култури да са взели това вярване, само че, свързвайки смъртта с нещо лошо, да са натопили и числото 13 като зло.
13 – женското число
Интересна е теорията, според която 13 се свързва с женското начало. Годината на много древни народи е имала приблизително същата дължина, колкото и днешните години – около 360 дни. Това значи, че в една година има 13 лунни (менструални) цикъла (13х28=364). Поради тази причина в много древни култури, които почитали главна богиня, а не главен бог, числото 13 се свързвало с тази богиня, с жената. Затова, когато западната цивилизация започнала да се оформя като патриархална, се наложило „женското число” да се оплюе, за да може по-лесно да се изградят общества, доминирани от мъжа.
Доказателство за това е издълбаната в пещерата Ласко фигура на Земята-майка. Тя е на 27 000 години и се смята за един от примерите за боготворенето на майката в примитивните култури. Тя държи полумесец, който има 13 резки…
Едно е сигурно – няма никакви документи, доказващи, че петък 13 се е смятал за нещастен преди 19 век. Което означава, че обяснения като това за избиването на тамплиерите в петък 13 през 14 век не са много убедителни. При всички случаи, когато и да се е появило суеверието, медиите също са се погрижили да го разтръбят. Резултатът е, че днес едва ли има човек от Европа и Америка, който да не е чувал, че петък 13 е на лош късмет.
Нашето мнение: ден като всеки друг, просто ни дава малко повече поводи да четем интересни неща и да се ровим в историята 😉
.

http://www.belladonna-bg.com/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert