Захарта убива бавно и сигурно

.

„Храните, съдържащи захар или подсладители, трябва да имат предупреждаващи за опасностите надписи и картинки, както върху цигарените кутии, защото причиняват заболявания и смърт повече от тютюнопушенето. Запитвали ли сте се защо се слагат тези грозни и стряскащи образи на умиращи хора и разложени вътршни органи по цигарените кутии? Причина номер едно е правото на избор. Когато тровиш себе си или околните, когато се убиваш или причиняваш смъртоносни болести на близките си – поне да знаеш, че го правиш. По закон, търговците на смърт и болести са длъжни да те предупредят за последствията“, казва в статията си д-р Огнян Пелов. Той нашумя с успеха си за безпроблемно сваляне на килограми. Има разработен свой режим на хранене, който представяме и в новата ни книга, която скоро ще излезе на пазара, „Топдиети за отслабване“.  В режима си д-р Пелов категорично изключва упетребата на захар и сладкиши – прочетете защо:

Истината е, че опасностите от отровите в храните (това включва захарта и подсладителите) са по-големи от алкохола и цигарите, взети заедно. Нямам за цел да ви плаша, а просто ще цитирам един медицински факт. Световната здравна организация е дала ясно определение за това какво количество захар всъщност е безопасно. За здраво тяло, с нормален метаболизъм, е допустим прием до 24 грама захар на ден. Това се равнява на 6 чаени лъжички. Всичко над това количество, трови организма.

За тези, които не вярват и имат нужда от подробни обяснения и доводи, ето какво казва науката:
Двете части на захарната молекула са: глюкоза и фруктоза.
Глюкозата се приема и обработва от тялото естествено и лесно.
Фруктозата обаче се обработва по-трудно. Обикновено се натрупва в и около черния дроб и други вътрешни органи. Така се увеличава обиколката на талията, което е състояние на предиабет (метаболитен синдром). И това е само накратко казано!
Когато хапнем нещо сладко или тестено, (което много бързо се превръща в захар), нивото на захарта в кръвта скача нагоре. Това принуждава панкреаса да изстреля достатъчно инсулин, за да вкара глюкозата в клетките и така да понижи кръвната захар.

И тук става интересно! Имаме двоен ефект. От една страна – това води до бързо огладняване. А от друга – част от глюгозата се превръща в енергия, а остатъкът отива за запаси. Лошото е, че дълготрайните запаси растат и растат … Така се дебелее и все гладен се седи.

И няма значение за каква захар става дума: бяла, кафява, пудра, скрита в храните, в шоколада, в лимонадата, в сладкишите… а подсладителите са още по-страшни.
При ядене на сладко се оглададнява само за около 2 часа и гладът ни кара да ядем често.

А ето какво показва историята:
Ние сме наследили телата си от нашите предци. Те са оживели, благодарение на техните гени. Ние сме потомци на победителите в ествествения отбор. Човешкият организъм  се е развил с определени способности, които са заложени генетично преди  хилядолетия. Прадедите и прабабите ни са се движели повече и едновременно с това са яли сладко много, ама много по-рядко и в по-малки количества от нас.
Те са изяждали толкова плодове, колкото стомасите са могли да поберат и това е количеството, което организмът ни обработва успешно.
Един полезен факт за любителите на чуждиците – фрешът, иначе казано – изцеденият плодов сок, е относително безвреден до количеството, което е равно на 1 плод – до 100 грама. Това е количеството, което човешкият организъм е способен да преработи и то ако се яде целият плод. Всичко над това количество е рязко изливане на много захар, която е непосилна за тялото ни.
Същото се отнася и за меда. Нашите предци (тези, от които сме наследили устройството на телата си) са се натоварвали физически повече от нас и едновременно с това са хапвали мед доста по-рядко и в по-малки количества, от тези, които в днешно време поемаме.
А като заговорим за трапезната захар (включително кафявата) трябва да ви напомня, че тя се появява едва преди 150-200 години. Телата ни не са конструирани да се справят с това огромно количество, което натъпкваме в него, в днешно време.

Резултатите:
Тъпчейки горкото ни тяло със захари, го принуждаваме да се бори на ръба на възможностите си. А ето какви са резултатите от насилието, което му прилагаме: дебелеене, метаболитен синдром, диабет тип 2 – 10% от населението, коронарна болест на сърцето, хипертония, рак, депресии, черндробна цироза…
Един интересен факт. Знаете ли че, в страните със стриктно съблюдаване на Исляма и където алкохолът е зазабранен под страх от смъртно наказание, през последните десетилетия се наблюдава увеличаване на чернодробната цироза. Там причината за тежката болест е яденето на прекомерни количества сладко и пиенето на подсладени напитки. Това е ярко доказателство за факта, че захарта е не по-малко вредна от алкохола.
И още един интересен или по-скоро плашещ факт, но този път дошъл оттатък океана. „Раковите клетки се подхранват от захарта. Ако искаш да ги умориш от глад и да затрудниш съществуването им – спираш сладкото.“
Това твърди д-р Марк Хайман и кой съм аз да го опровергавам?! Американското светило е минало лично през всевъзможни диети и режими за хранене, включая веганство и в момента е най-уважаваният и цитиран функционален медик в света. Повече от 6 месеца се чака за консултация при Хайман. Какъв по-убедителен показател за реалните резултати на този лечител. И ще добавя една медицинска тенденция. Все по-често в научните среди болестта Алцхаймер се разглежда като диабет тип 3.
Време е да се замислите как храните себе си, семейството си и най-вече децата си. Дали наистина не можете да живеете без сладко?!
И едно оправдание, което искам да ви послужи за предупреждение. Вярата в това, че имаме право на сладко и че не можем без „шоколадче“, „десертче“, се крие във внушенията, които ни се налагат вече десетилетия.
А истината е, че захарта действа на мозъка като дрога.
Рекламите показват успели, красиви усмихнати и щастливи хора, които пият подсладени напитки или ядат от лъскави опаковки – това е манипулация. Едва ли не, топлата уютна атмосфера у дома и прекрасните усмихнати лица се дължат на присъствието на бутилката с кафява течност на масата. Все едно ако няма подсладено безалкохолно у дома – няма да има щастие и топлина.
Оттук следват и малките награди, с които създаваме трайни, нездрави навици у децата си: „Слушай мама и ще ти дам десертче…“ или „Ако не слушаш, няма да получиш сладолед…“ Това създава изкуствено усещане, че сладкото и подсладените напитки са награда и носители на щастие.
Ако имате отговорност към себе си и децата си – престанете да тровите телата си, престанете да позволявате на внушения, да влияят на умовете ви.

Д-р Огнян Пелов

Колко бучки захар за скрити в крайния продукт

SinAzucar.org е проект, който има за цел да визуализира захарта скрита в готовите продукти, които често консумираме. Идеята е проста: снима се продуктът до количеството на съдържащата се в него захар. По този начин се използва същия визуален език от рекламите, с който марките ни продават своите продукти. Разгледайте  и може да се изненадате колко захар поглъщаме без да знаем…

блиц.бг

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert