Един Българин се изправя срещу Уолстрийт (една модерна версия на борбата между Давид и Голиат)

.

Един млад българин, все още почти неизвестен в България, се опитва да катурне пирамидата наречена Уолстрийт демонстрирайки, че с един блог човек може да промени света около себе си.

Струва ви се невероятно? Добре, четете по-нататък.

През пролетта на 2009, този млад българин започва да сглобява пъзела на една конспиративна теория в блог си ZERO HEDGE (Зироу Хедж), за да покаже, че инвестиционната банка Goldman Sachs използва високоскоростни компютри за незаконни печалби от търговия на фондова борса в Ню-Йорк (New York Stock Exchange, NYSE). Или като цяло, че Goldman Sachs е в една клика начело на американската политика, заедно с Министерството на финансите и Федералния резерв в заговор за запазване на статуквото. 

Каква е обаче крайната цел на Иванджийски? Пречистване на пазара, което означава премахване на големите банки като цяло и възстановяването на истинския свободен пазар.

В началото броят на читателите на блога му е относително малък и от различни групи, т.нар. day-traders, научни работници или хора като него, които са работили във финансовия сектор и са останали разочаровани.

Но когато един ден бивш компютърен програмист от Goldman Sachs бива арестуван по обвинение в кражба на софтуер (използван за електронна търговия от фирмата), който според федералния прокурор може да се използва за „неправомерно манипулиране на пазарите„, изведнъж се получава верижна реакция от засилващ се интерес към блога на младия българин.

В днешно време дори Министерството на финансите и Федералния резерв, разпространяват „blog watch“ е-мейли, които се изпращат всеки ден дори в Белия дом.

Кой е този мистериозен българин?

Името му е Даниел Иванджийски (Daniel Ivandjiiski), 31-годишен българин, в момента живеещ в САЩ.

Първоначално Иванджийски отива в САЩ да учи молекулярна биология в Университета на Пенсилвания в подготовката си за медицинско училище. След дипломирането си обаче, той започва работа като младши инвестиционен банкер в Jefferies & Co в Лос Анджелис, последван от кратък престой в Imperial Capital.

През 2005 г. Иванджийски се мести в Ню Йорк, за да постъпи на работа в Miller Buckfire, където е обвинен в спекулации с акции на авиокомпания, един ден преди обявяването на голяма сделка с бившия му работодател – Imperial Capital. Въпреки, че от това той спечелва само $780, официално разследване е назначено и Иванджийски загубва лиценза си като брокер-дилър. Тази забраната обаче го изстрелва в едно ново поле – нерегламентираният свят на хедж фондовете (hedge funds), където той научава триковете за търговия с високи залози, точно типа машинации, за които по-късно ще пише в блога си.

Напълно разочарован от това как системата работи, той се отдава изцяло на блога си.

В блога си Иванджийски се нарича „Тайлър Дърдън“ (Tyler Durden) – мазохистичния анархист, който Брад Пит играе във филма „Боен клуб“ (Fight Club). Това е героят, който взривява сградата на големите компании за кредитни карти.

Новата журналистическа кариера на Иванджийски, бележи нещо като завръщане към семейния бизнес: Баща му, Красимир Иванджийски, е редактор в България на Строго Секретно, известен с разследващи репортажи.

През април 2009, Зироу Хедж (Zero Hedge) започва седмични доклади с данни за търговията на Ню-Йоркската фондова борса. Докладите показват, че Голдман Сакс участвуват с много несъразмерни проценти в почти всички сделки на борсата. Това, според Иванджийски им дава монополистично предимство да се възползват от ситуацията и да манипулират пазарите в своя полза.

Докладът се разпространява светкавично из Интернет и блогът бива затрупан с коментари. Говорителят от Голдман Сакс Ед Канадей (Ed Canaday), разбира се почуствувал задължен да отговори, като нарича направените обвинения „невярни и обидни„. Това, разбира се, само стимулира Иванджийски да задълбае още по-дълбоко в раната.

Той се заема да разследва една много по-голяма конспирация, а именно от времето когато през седемдесетте години Робърт Рубин (Robert Rubin) е отговарял за арбитража на търговията на Голдман Сакс, тя и нейната мрежа от сътрудници са по същество манипулирали пазара в своя полза. Това разследване послужи като основен източник за скандалната статия  „Goldman Sachs The Giant Vampire Squid“ в Rolling Stone на журналиста Мат Таиби (Matt Taibbi).

С времето Зироу Хедж (Zero Hedge) привлича все по-влиятелни читатели. Джеймс Чанос (James Chanos), основател на инвестиционната фирма Kynikos Associates, нарича блога „задължително четиво“ за служителите на фирма му. Чанос споделя мнението на Иванджийски, че големите банки са заплаха и трябва да се разбити на по-малки.

В момента Зироу Хедже (Zero Hedge) е предмет или на адмирации от лоялните си читатели, или на мощна критика от страна на старата медия, като CNBC например. Творението на Иванджийски е вече повече от блог и работи като истинска информационна агенция с офиси в Лондон и Цюрих.

Манипулациите на пазара в крайна сметка ще се провалят, смята Иванджийски, и пирамидата ще бъде изложена на бял свят. Нека да му пожелаем успех и да се гордеем, че един от нас има смелостта да се изправи като Давид срещу мощния Голиат, в случая Уолстрийт, в защита малкия човек.

Браво на Даниел, българският Давид!!!

Цялата статия може да се прочете тук.

http://zelas.blog.bg/

8 Gedanken zu „Един Българин се изправя срещу Уолстрийт (една модерна версия на борбата между Давид и Голиат)

  1. Какво ще спре чифутите да елиминират когото и да било, ако големите им интереси са застрашени? Те Иисус Христос разпънаха, та едно българче ли ще ги спре….Д. Иванджийски не знае с кого си има работа. Ако той наистина застраши чифутите, ще бъде унищожен като муха… Свободата, Данчо, не е като салама, който ти така лекомислено режеш…

    • Само не разбрах, къде видя евреи, тук?
      Да се обвинява за всичко (принципно) един народ, само защото е природно интелигентен, е признак на ниска култура и вроден примитивизъм.

    • Чети по внимателно, крайната цел е да се срутят голямите банки, нооо това е и целта в момента на Новия световен ред, всичко старо да се срути и обедени в едно, така че това пак е работа на чифутите, като използуват таланта на българчето, което обаче не е достатъчно гениялно, че са го превърнали в маша пак на същите, така че …. ??? Ако нещо го застрашаваше това момче, нсямаше да види бял ден и блога му отдавна да е блокиран или кой знае какво още, според ситуациите и съответните опасности,. Всичко е под контрол, не им бери грижа на чифутите и тия които и тях са ги превърнали в най-жалки маши за постигане на тотална власт над човечеството, а това изисква не много пари, а направо планини от пари и естествено само чихутите са способни да го направят и го правят, като Властелините са им дали зелена светлина и така … Божей колко заблуден народ има по земята, при това с компютри и четат всеки ден информация от цял свят и пак си остават мулета, водени за носовете. Ха, това е и причината светът да е на най-ниската скала от деградацита, цяло чудо е, че още се крепи на нещо, само Бог знае на какво.

      Е това е, дано си схванал поне нещо, макар че те са си го написали много ясно каква е крайната цел, ати ако знаеш защо искат да срутат банките много лесно ще разбереш каква е галимацията на манипулацията. Прочети точките на Илюминатите по които работят човечеството и го вържи с това тогава ще видиш каква е далаверата.
      enkade.blogspot.com

      • Мисля, че или страдаш от мания за преследване или имаш някаква фобия относно евреите.
        Според мен, те са съвсем нормални хора с всички плюсове и минуси, характерни за даден етнос.

  2. Браво! Но как да хванем големите „пирамиди“, че май те ще ни свършат, докато ловим по-малките? 🙁

  3. Problemat na golemite banki (i na bankite vaobste) e che ne pravjat tova, koeto edna banka trjabva da pravi(kato naprimer da otpuska zaemi za da moge malkia bisness da sashtestvuva), a zapochnaha da targuvat s akzii na pazara. V momenta vav zjala zapadna Evropa bankite ne otpuskat krediti (zasto da poemat risk), a perpochitat da igrajat na sigurno i da kupvat dargavnia debt – ne mogat da izgubjat poveche ot tova koeto vlagat, a pri pechalba te sa edinstvenia oblagodetelstvan..  
    P.S. Edinstvenata prichina everite da sa po-inteligentni e bil fakta che sa imali smeseni brakove (megdunarodni i t.n.) tai kato sa bili razpiljani po zjal svjat. No e i fakt, tova koeto Zorba kazva: te imat vrodenia  nstinkt i navika na `stick together`..Zorba ne se jadosvai: iziskva se mnogo poznanie na svetovnata filosofia i istoria kakto i mnoooooogo lichen opit za da uspee chovek da pridobie kagi-rechi realistichna predstava za `goljamata kartina`. Eto za tezi, koito se interesuvat: edin ne mnogo izvesten filosof, koito opisva mnogo dobre obstestvoto:

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Theory_of_the_Leisure_Class#Thesis

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert