Дипломните фабриканти

.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева направи отново актуален въпроса за търговията с подправени документи. Г. Папакочев за някои парадокси на този български „бизнес“:

Търговията с фалшиви документи за образование – средно, висше и научни степени – далеч не е български патент. В САЩ например „фабриките” за недействителни дипломи по медицина съществуват от над 120 години и още след първите си прояви са попаднали под най-тежките удари на закона. Според германското законодателство да обявиш някаква институция за университет, за висше училище по приложни науки, или да предоставяш академични степени без оторизирането им чрез специален акт от съответното Министерство по образованието във всяка отделна провинция, е тежко криминално престъпление. Такова престъпление е и издаването на диплома, ако тя не е преминала по установения ред на акредитационно одобрение.

Дипломи на килограм

„Фабриките” за дипломи /или за академични степени/, както ги наричат на Запад, всъщност са измамен престъпен бизнес, който се прикрива зад някакъв законен колеж, университет или професионално учебно заведение. „Фабрикантите” печелят от продажбата на готови дипломи, от даване на академични препоръки или фалшифицирани документи на хора, които знаят, а възможно е и да не знаят, че въпросните книжа са невалидни, сиреч безсмислени.

В България дипломи-менте за всичко и отвсякъде могат спокойно да бъдат напазарувани по интернет. Просто е необходимо мераклията за висшист да плати 700 за бакалавърска, или 900 евро за магистърска степен, с което освен че ще си спести досадното три или повече годишно губене на време над книги и изпити, ще се сдобие с фалшификат от високо качество, с всички необходими подписи и печати. При това за не повече от пет работни дни!

Висшисти менте

Засега операция на МВР и ДАНС с кодово название „Висшистите” не е известно да е осъществявана, но по данни на образователни експерти от тази година, в страната и чужбина циркулират 150.000 фалшиви български дипломи и сертификати, като повечето са датирани от времето на 10-годишния хаотичен етап на прехода, когато регистри на подобни книжа въобще са липсвали.

Все още помним как към края на 90-те Гърция категорично отказа да признава дипломите на завършилите медицина в България, а от ноември тази година и Турция въведе тежки приравнителни изпити за дипломираните в България студенти от всички специалности, като едва ли има съмнение, че придобитите от тях български документи също ще бъдат проучвани под лупа.

Хем вълкът сит

И още нещо: в началото на 2007 година държавата обяви нещо като амнистия за няколко десетки хиляди неправомерно издадени дипломи от незаконни филиали на иначе легални местни университети. Така българските „дипломни фабриканти” успяха да уредят с „легално” висше образование куп млади активисти от партийните и политически среди, като по този начин постигнаха двоен успех – хем превърнаха държавата в свой съмишленик, хем порядъчно си напълниха касичките.

Поради всичко това казусът около фалшивата германска диплома на бившата високопоставена държавна служителка от фонд „Земеделие” придобива характеристиките на местен образователен оксиморон. Нещо като „чист боклук” например…

http://www.dw-world.de

2 Gedanken zu „Дипломните фабриканти

  1. Разбрах,
    че в нашите Вузове на много с такива „дипломи“ са им вписани данните със стари дати,
    това не мога да си обясня, нали във Всяка диплома за Висше Образувание, и моята също разбира се, фигурира моят факултетен Номер , за периода на обучение ?

    Нищо не рабирам? Или са унищожени – трябва да проверя!

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert