Да те е страх не е от болестта, а от лекаря…

.

Лекарски грешки стават не само в България. Претоварени от работа и стресирани лекари, но и немарливост и лоша хигиена застрашават живота на пациентите в редица клиники на Германия. Не ви се вярва?

.

Рудолф Айх бил опериран в продължение на шест часа. Направили му няколко байпаса на сърцето и всичко щяло да е добре ако последната банка кръв, която му преляли, не била с грешна кръвна група. Служител на реномираната Университетска клиника допуснал грешката, явно по невнимание, вследствие на преумора. Малко по-късно пациентът умира.

Малката Вада плакала повече от нормалното след раждането си. Болничният персонал обаче забелязал причините за това със закъснение от цели два дни: по време на операцията със секцио, на бебето му било счупено дясното бедро. При това ставало дума за планова операция, без всякакъв елемент на спешност или извънредност.

Невнимание, преумора, незнание

Случаите на подобни закъснели лекарски намеси, на лекарски грешки с фатални последици, стават все повече. Сдружението за сигурност на пациентите предполага, че годишно се стига до 500 000 лекарски грешки по отношение на регистрираните общо 17 милиона пациенти на болници.

Според проф. Матиас Шрапе около 17 000 смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени всяка година. Шрапе е директор на Института за сигурност на пациентите към Университета в Бон. Хроничното безсъние, стресът и преумората поставят лекарите под толкова голям натиск, че самите те се превръщат в огромен риск за пациентите, казва професорът.

Зачестяват случаите на забравени в оперираната рана инструменти, на незабелязани инфекции или фрактури, на погрешни преливания на кръв или ползването на неподходящи медикаменти, чиито странични въздействия нерядко водят до смъртни случаи. При това положение не е чудно, че повече от половината от германските граждани се страхуват от престой в болница.

Страх от лекаря…

На първо място /65% от анкетираните/ ги е страх от лекарска грешка. Това показва проучване на социологическата агенция Форза. В същото време една от най-големите опасности, дебнещи пациентите, е толкова банална, че често пъти остава незабелязана: слабата хигиена в клиниките.

Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали заяви, че всяка година в ЕС умират по 37 000 души, само вследствие на вътрешноболнични инфекции. Съвсем наскоро в Германия имаше шокиращ скандал в клиниката във Фулда, който потресе обществеността. За пореден път там бяха открити хирургически инструменти, зацапани с остатъци от кръв и ръжда.

„Икономии“ на гърба на пациента

Понякога причината за подобни прегрешения е незнанието на персонала, недостатъчната му квалификация. Станаха известни случаи, когато ръководства на болници предоставят важни дейности като например стерилизирането на хирургическите инструменти и хигиената в операционните зали на външни, частни фирми.

По тази начин клиниките пестят пари, а „частниците“ нерядко наемат неквалифициран персонал, който няма и понятие от специфичните изисквания за хигиена в една операционна. През идното лято в Германия ще влезе в сила нов закон за хигиената в болниците. Предвидено е и сертифицирането на болниците със специален знак за нивото на хигиената.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert