Груби щрихи на Дейтрейдинга

Общи правила и принципи в търговията

Правилата, които се използват от един дългогодишен трейдър на финансовите пазари – Луис Борсалино.

Изхождайки от своя опит на професионалист, търгувал дълго време на пода на борсата и като самостоятелен трейдър пред компютъра, Борселино акцентира предимно върху психологията и управлението на капитала. В своите книги той отделя голямо внимание на цялостния процес на подготовката и откриването на една позиция.

“Всяка позиция трябва да има това, което аз наричам подготовка, прицелване и огън”

Независимо от това дали търгувате с търговска система или посредством свой собствен анализ, трябва да се стремите всяка ваша сделка да може да се раздели на три стъпки- подготовка, прицелване и огън.

1. Подготовка: това е първата стъпка от нашето приготвяне за търговия. Тя включва освобождаването ни от мисли, които не са свързани с търговията. Изучаване и анализиране на графиките. Определяне каква ще бъде вашата ориентация в течението на деня, на каква цена ще купувате/продавате, основавайки се на нива на подкрепа или съпротива.

2. Прицелване: на този етап наблюдаваме пазара, опитвайки се да видим сценариите, определени в първият етап. Например, ако сме открили много силно ниво на подкрепа на дадения пазар. Пазара отваря над това ниво, за кратко върви нагоре, след което започва движение надолу. Приближавайки към нашето ключово ниво на подкрепа, ние се подготвяме да купим.

3. Огън: това е момента когато всичко се комбинира в едно. Идентифицирали сме ценово ниво и сме се прицелили. Стартира очакваният сценарий. Сега “стреляме”, изпълнявайки сделката по вече идентифицираната цена. Поставяме стоп и първоначална цел.

Следвайки тези три стъпки разработваме това, което може да се нарече план за търговия. Според Борселино винаги трябва да има план, да търгуваме своя план, да знаем точката на влизане, стопа и кога да излезем от пазара.

“Това е което трябва да се разработи, парите идват в резултат на това”

Освен посочените три стъпки за откриване на сделки, Луис Борселино обръща внимание на цялостното изграждане на човекът-трейдър. Именно затова той публикува в своя “Учебник по Дейтрейдинг” серия от правила, които нарича “Десетте Заповеди на Търговията”.

1. Заповед 1 – “Търгувайте заради успеха, а не заради парите”. Вашата мотивация трябва да е отлично изпълнената сделка. Всички имаме желание да преуспеем и забогатеем, но целта трябва да ни е самият успех.

2. Заповед 2 – “Дисциплина”. Най-важното качество, което трейдърите трябва да притежават е дисциплината. Ключа за търговията е в това да можем да владеем своя ум, тяло и емоции. Може да използвате техническия анализ перфектно, но без дисциплина ще е много трудно, дори невъзможно да се правят печеливши сделки. Независимо от това дали днес е получил печалба или загуба, дисциплинираният трейдър може да се върне и отново да търгува на следващия ден.

3. Заповед 3 – “Опознайте себе си”. Преди да започнете с търговията е необходимо да познавате себе си. Да знаете дали сте човек, който може да се справя с риска или само при самата мисъл да рискувате нещо се обливате със студена пот. Мисълта, че рискувате собствените си пари, Ви лишава от сън? Ако това е така, то от гледна точка на търговията на финансовите пазари подходящ за Вас ще е диверсифициран портфейл с минимален риск. Но ако с помощта на дисциплината може да се справите с риска, тогава е възможно търговията да е работа за Вас. Запомнете, че главното тук е да се справяте с риска с помощта на дисциплината. Важно тук е да прецените дали сте човек, който иска само да играе, хазартен човек, способен на големи залози на масата в казиното. Ако отговора е да, то най-добре отидете в Лас Вегас, но ако сте човек, стараещ се да изпълнява отлично сделките базирани на технически анализ тогава помислете за търговия.

4. Заповед 4 – “Избавете се от своето его”. Да позволите на егото да влияе на процеса на вземане на решение е най-бързият начин да приключите своята кариера на трейдър. Не трябва да позволявате на егото да влияе върху вашите решения, трябва да слушате пазара, да следвате това което показва вашия технически анализ. Колкото по-големи успехи правите толкова тази задача ще става по трудна. Когато можете да се отвъртете от своите съмнения и да следвате за капризите на пазара, тогава имате шанс да постигнете успех. Обратно, смятате ли че работите успешно, защото притежавате определени умения или още по-опасното да вярвате че сте познали пазара- това е пътя към прекратяването на вашата трейдърска кариера. В същото време е възможно да сте емоционално чупливи и губещите сделки да разрушат вашата увереност в собствените Ви сили. Когато търгувате забравете за вашето его. Не позволявайте нито на загубите нито на печалбите да Ви влияят.

5. Заповед 5 – “Когато говорим за пазарите, не трябва да включваме неща като надежда, желание, молитва”. Котировките се покачват когато има повече купувачи и съответно спадат когато има повече продавачи. Пазарът не се движи в дадена посока само защото вие “искате” това, или го “молите” да стане така.

“Виждал съм много трейдъри, които в паниката, гледайки компютърния екран се молят на пазара да се придвижи в една или друга страна”

Причината за това е че са се хванали здраво за губещите позиции и не желаят да ги затворят. Те искат, надяват се, молят се за това пазара да се придвижи в тяхната посока. Действителната картина се вижда на екрана. Когато нивото на вашата стоп поръчка бъде достигната, вие сте длъжни да я затворите позицията. Независимо от това, че след като закриете позицията пазара може да тръгне в желаната от вас посока, вие трябва да сте доволни от проявената дисциплина.

6. Заповед 6 – “Позволявайте на печалбите да ръстът, а загубите ги затваряйте бързо”. Достигната ли е стоп поръчката ликвидирайте сделката, затваряйте позициите докато загубите са малки. В същото време изчаквайте печалбите, позволете да се развие сценария от вашия анализ. Но не бъдете прекалено алчни, защото пазара може в даден момент много бързо да се обърне против вас.

7. Заповед 7 – “Знайте кога да търгувате и кога да изчакате”. Да търгувате всеки ден е непрактично и невъзможно. Вие търгувате когато вашият анализ, вашата система и вашата стратегия ви дават сигнал че имате възможност да купите или продадете. Ако този сигнал е неясен, пазарът няма ясна посока е под-добре да почакайте да придобие такава. “Присъствайте на пазара с ум, а не с пари”.

8. Заповед 8 – “Обичайте еднакво своите печеливши и губещи сделки”. Губещите сделките ше са най-добрия ви учител. Загуби се получават когато има някакъв недостатък или нещо за доизпипване във вашият анализ. Когато това се случи определете какво точно се е случило и защо и ако е необходимо коригирайте вашите методи на анализ.

9. “След три поредни губещи сделки направете почивка”. След три поредни загуби е по-добре да направите почивка и да не търгувате известно време. Използвайте тази пауза да успокоите емоциите, да си изчистите главата от мислите за загуби. Наблюдавайте пазара, прегледайте стратегията си след което започнете да търгувате отново.

10. “Не трябва да нарушавате правилата”. Това е най-важното правило. Не трябва да нарушавате
тези десет правила ако искате да постигате успехи.
.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert