Голяма Богородица

.

dd150f1446a6608e16ad7ad442f6a160_400x300Днес честваме Успение на Пресвета Богородица или познат още като Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници. Той се чества както от православни, така и от католици и от други християнски деноминации.

Празникът е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да я погребат на този ден, сочи преданието. Божията майка отива при сина си и напуска този свят на 64-годишна възраст, според Светото писание. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил й казва, че Бог иска да я вземе в своето небесно царство, за да царува вечно с него. Богородица иска да види Светите апостоли заедно за последно и после да почине. Желанието й се изпълва и те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това Исус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват в пещера край Гетсимания, затварят входа й с камък. След няколко дни го махат, за да може закъснелият апостол Тома да се поклони пред тялото на Богородица, но намират само плащеницата й.
„Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ Това чуват апостолите и виждат в облаците Божията майка, обкръжена от ангели. В нейна памет църквата отслужва тържествена литургия и прави „въздигане на хляба“.

Днес във всички епархии на Българската православна църква се чества големия християнски празник с литургия. В катедралния храм „Успение Богородично“ на град Пловдив за храмовия празник на Пловдивската катедрала Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи Архиерейска Света Литургия, която ще започне в 09, 00 часа.

Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава са хората, които имат имен ден днес.

standartnews.com

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert