България: този път изненадата е положителна

.

Направо не вярваме на очите си, но няма грешка – в новия Индекс на икономическата свобода България се изкачва тази година с цели 15 места нагоре, оставяйки зад себе си ред западноевропейски държави.

.

България се класира изненадващо добре в новия Индекс на икономическата свобода, изготвен от експертите на „Уол стрийт джърнъл” и „Херитидж”. Страната е 60-та в света сред 183 държави – значително подобрение в сравнение с миналата година, когато България беше 75-та. Тогава тя беше пропаднала с 19 места надолу.

Направо не вярваме на очите си, но няма грешка – тази година експертите на „Уол стрийт джърнъл” и „Херитидж” са на мнение, че България е подобрила значително резултатите си. Какво означава това? Преди да отговорим на този въпрос, трябва да уточним, че икономическата свобода не се измерва просто с покупателната способност. По-скоро става дума за фундаментални права на всеки човек – свободата да контролираме труда и собствеността си. Такъв ли е случаят с България?

Подобрения по 7 от 10 критерия

В аналитичната част на индекса се казва, че страната е постигнала значителни подобрения по седем от десетте критерия за оценка на икономическата свобода. Най-много точки България е спечелила с намаляването на държавните разходи и ниското ниво на дълга.

Слабите места са намаляла бизнес свобода, липса на подобрение по критериите „защита на личната собственост” и „финансова свобода”. Под „финансова свобода” се разбира независимостта на финансовия сектор от държавен контрол и интервенции.

Най-ниската оценка на България е по критерия „право на собственост”. Според индекса, собствеността не е добре защитена, корупцията е много широко разпространена, а съдебната система е под силното влияние на други клонове на държавното управление. Има и случаи на конфискация на частна собственост.

Най-високата оценка, получена от България, е за свобода на търговията, но авторите на индекса са отнели наказателно 10 точки заради използвани от държавата нетарифни бариери за защита на някои стоки и услуги.

България изпреварва Франция и Италия

По критерия „ограничаване на корупционните практики” е отбелязано слабо подобрение, но от анализа става ясно, че според авторите в страната има повече корупция, отколкото се полага на държава-членка на ЕС. Да не забравяме, че въпреки подобреното си място в индекса България остава в групата на държавите с умерена икономическа свобода. Тази група е трета отгоре надолу след „свободните” и „почти свободните” държави, чийто списък се изчерпва с държава номер 33: Уругвай. Да припомним, че България е 60-та.

Как се представя тя на фона на останалите европейски държави? България е 26-та сред 43-те държави в Европа. Ако погледнем държавите от нейната черга, само Естония, Литва, Чехия и Грузия са във втората група на „почти свободните” държави. Словакия, Унгария, Македония и Латвия са в същата група като България, но с по-добри резултати.

За сметка на това България оставя зад себе си не само Румъния, Гърция, Словения и Полша, но и ред западноевропейски страни като Франция, Италия и Португалия. Италия почти изпада от списъка на „умерено свободните”, класирайки се на 87-мо място.

Къде е най-добре?

С най-голяма икономическа свобода в света са Хонг Конг, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. С изключение на Швейцария тези страни оглавяват листата вече години наред. Куба, Зимбабве и Северна Корея отново са последни в индекса, но след тях идват държави без данни за оценка като Афганистан, Ирак и Судан.

САЩ, които миналата година за първи път изпаднаха от групата на най-свободните, остават и тази година „почти свободни”, но са слезли още по-надолу в класацията. В Северна Америка най-добри са условията в Канада.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „България: този път изненадата е положителна

  1. Такава една статистика може определено само да предизвика радост.Особено когато става дума за наслоени с времето не дотам добри традиции.Все пак позитивното надделява

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert