Българите – недоволен народ

.

Само пет са нациите, които са по-нещастни от българите – установи проведено наскоро проучване. България се представя доста зле и в една друга класация – за готовността на хората да помагат на по-бедните и по-нещастните.

.

България изглежда много зле в графиката на германския седмичник „Ди Цайт“, който измерва страните в света по два показателя: по субективното усещане за щастие на хората и по готовността им да даряват. От списание „Икономист“ наскоро научихме, че българите – заедно с хаитяните – са сред най-нещастните хора в света. А от Световния индекс на благотворителността за 2010 година, който публикува Фондацията Charities Aid разбираме, че българите са сред националностите, които даряват най-малко, и най-рядко практикуват всякакъв вид благотворителност.

Българите – на светлинни години от отличниците

Индексът, впрочем, е изготвен на базата на допитвания на Галъп в 153 страни по света. От тези 153 страни само в 12 хората са по-сдържани в благотворителността от българите: Камбоджа, Пакистан, Румъния, Руанда, Бангладеш, Китай, Литва, Гърция, Сърбия, Украйна, Бурунди, Мадагаскар. Критериите, по които се измерва готовността да помагаш, са: даряване на пари, отделяне на време за благотворителност, отзивчивост да помогнеш на непознат човек.

В България 17 процента от хората са готови да дарят пари, едва 3 на сто биха отделили от свободното си време, за да помогнат, и цели 30% са готови да подкрепят непознат. Ето за сравнение данните на отличниците в класацията – Австралия, Нова Зеландия, Канада, Ирландия, Швейцария, САЩ. В Австралия и Нова Зеландия около 70% от хората са готови да даряват пари, около 40 на сто жертват свободно време за благотворителни цели, а около 60 процента биха помогнали на непознат.

И така, българите не са сред шампионите по благотворителност и… не се чувстват щастливи. Преди две седмици британското списание „Икономист“ излезе със статия под заглавието „Богатите, бедните и България – парите наистина могат да ви купят щастие“. Статията потвърждава опасенията на скептиците, които не вярват на поговорката, че щастието не се купува с пари. Според цитираното изследване колкото по-богата е една държава, толкова по-щастливи се чувстват гражданите й.

България и Хаити: открийте разликите!

В България усещането за щастие е високо точно колкото в Хаити и по-ниско отколкото в Ирак – 3,8 по 10-степенна скала.

Дания, Япония, Германия и САЩ са еднакво богати, но щастието в Дания се оценява с 8, в САЩ – със 7,1, в Германия – с 6,4, в Япония – едва с 6. В Хонг Конг при същото богатство хората се чувстват щастливи на равнище 5,5 – колкото двойно по-бедните португалци. По-нещастни от българите са само хората в Того, Сиера Леоне, Грузия, Буркина Фасо и Коморските острови.

Логичен е въпросът, който негласно поставя публикацията в германския „Ди Цайт“: дали готовността да даряваш и да участваш в благотворителност няма нещо общо с усещането за субективно щастие? Ако отговорът е положителен, тогава лошата класация на българите в двете измервания ще има тъжно обяснение.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert