Алкохолът по-вреден от хероина

.

Учени смятат, че вредата на алкохола за индивида и обществото като цяло е по-голяма от тази от хероина. След тях се нареждат крекът, метамфетамините и кокаинът.
.

Алкохолът е по-вреден от хероина, сочи ново британско проучване. Според него тютюнът и кокаинът са еднакво вредни за здравето, а екстазито и LSD-наркотиците са най-безопасни.

Скалата е със стойности от 0 до 100, като 0 означава най-малко опасен, а 100 – най-опасен, предава ВВС.

Алкохолът има резултат 72, хероинът – 55, крекът – 54, метамфетамините – 33, кокаинът – 27. Следва тютюнът с резултат 26, амфетамините с 23, канабисът – 20. Екстазито е с резултат едва 9, а на предпоследно и последно място са LSD и халюциногенни гъби с индекси съответно 7 и 5.

Учените са класирали вредата на наркотиците по отношение на вредите за психическото и физическо състояние, степен на пристрастяване, в каква степен са свързани с извършване на престъпление и какво струва на икономиката и обществото.

Така те заключили, че хероинът, крекът и метиламфетамините са най-опасни за отделния индивид, но алкохолът, хероинът и кокаинът са най-опасни за обществото като цяло.

Обединявайки резултатите от двата типа вреда, учените установили, че определено алкохолът стои на първо място като най-опасното „порочно“ вещество.

„Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества – алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава., че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици“, твърди проф. Дейвид Нът, който оглавява Независима научна комисия по наркотиците.

Home

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert