Академията на царя била суворовско училище

.

За да описваш живота на цар, трябва да имаш познания на историк и въображение на писател. Само така ще можеш да съчетаеш истината с измислицата в едно неразривно цяло. Отлично творение в този жанр е официалната биография на Симеон Сакскобургготски в сайта му http://www.kingsimeon.bg/.

Тя хем е пространна, хем дава смътна представа за някои периоди от живота на нашия цар и бивш премиер. От нея така и не става ясно какво образование е получил той, въпреки че са изброени няколко колежи и академии, в които е „учил“ или „следвал“.

Симеон Втори е изгонен от България заедно с майка си и сестра си след референдума „Република или монархия“ през 1946 г., когато е бил на 9 г. Въпреки това, за разлика от баща си цар Борис ІІІ и чичо си княз Кирил, той не е посещавал български училища. Няма човек, който да е казал: „Аз бях негов съученик!“

Причината може би е, че малолетният цар става на 7 г. през 1944-а и е трябвало да тръгне да учи няколко дни след 9 септември, когато вероятно поради политическата обстановка е бил нежелан във всички училища на царството. Затова остава тайна кои са били наставниците, които са го научили на четмо и писмо. Първото училище, което се споменава в неговата Интернет страница, е прочутият Виктория колидж в Египет. Той е в Александрия.

Това е средно училище, но майка му царица Йоанна иска да се върне в Европа и пише писма до няколко правителства. От Франция не получава отговор, но през юли 1951 г. испанският диктатор Франко й предлага не само убежище, но и дипломатически паспорт. Семейството се мести в Мадрид. Затова Симеон не успява да завърши средно образование в прочутия александрийски колеж.

В испанската столица според собствения му сайт Симеон „завършва Френския лицей“, после „следва право и политически науки“. Тези брилянтни дипломатически формулировки се нуждаят от разяснения. Името „лицей“ идва от градина в древна Атина, където преподавал Аристотел. Френският лицей в Мадрид като всички други училища с това име от древността до наши дни е елитна гимназия.

Според речника на чуждите думи лицей „във Франция и други страни е общообразователно средно учебно заведение“. Следователно Симеон би трябвало да има диплома за средно образование – макар че никой не я е виждал. За цар и за премиер не се иска образователен ценз.

Историята и сайтът мълчат по въпроса кога точно царят е завършил лицея, а също кога е следвал. В Мадрид има много университети и е невъзможно да бъдат запитани всички. Но в царската интернет страница изобщо не се твърди, че Симеон има висше образование. Там елегантно е казано: „През периода 1958- 1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия „Вали фордж“ в САЩ.* Там става известен още като кадет Рилски.

Завършва с чин младши лейтенант.“ Човек остава с впечатлението, че „Вали фордж“ е нещо като „Уест пойнт“, където се обучава военният елит на САЩ, или като Генералщабната академия в Москва. Намекът на талантливия биограф е, че Симеон Втори, като своя предшественик Симеон Велики се е подготвял за пълководец.

„Вали фордж“ се намира в град Уейн, щата Пенсилвания, и има две образователни степени – академия и колеж. Академията е гимназия, в която се приемат ученици от 7-и до 12-и клас. В нея се набляга на физическото възпитание и дисциплината. Всъщност „Вали фордж“ е нещо като съветските суворовски училища, създадени през 1943 г.

В тях отначало се приемали момчета от 10-годишна възраст. В процеса на 7-годишното обучение целта била те да станат пределно дисциплинирани – подходящ материал за висшите сталински военни училища. Суворовец е и бившият български държавен глава Петър Младенов. По-късно обаче този модел е преразгледан и макар в Русия още да има суворовски училища, те вече приличат повече на специализирани гимназии, защото в тях се приемат момчета на минимум 13 г. също като във „Вали фордж“.

От 1935 г. в академията в Пенсилвания е открит и двегодишен колеж. В него желаещите кадети могат да минат курс за запасни офицери и да излязат със звание младши (втори) лейтенант от резерва. Това им дава право да продължат да учат във висшите военни училища на Щатите безплатно.

Според сайта на колежа от завършилите през миналата година 52-ма кадети 1 е постъпил в армията, един във флота, а останалите са продължили в университети или равностойните им 4-годишни колежи. Тъй като курсът на колежа е двегодишен, „Вали фордж“ не дава степен бакалавър.

Какво е завършил царят – академията или колежа? Тук биографът отново е проявил своя талант да не казва нищо конкретно. От една страна, курсът на Симеон бил едногодишен, а от друга – излязъл с чин младши лейтенант. От коя армия? Според сайта на академията се произвеждат в звание само американски граждани. Освен това има един едногодишен курс – подготвителен клас между академията и колежа.

Не е ясно също кога е бил там Симеон. Ако се вярва на сайта му – през 1958-1959 г. В страницата на академията в интернет обаче е посочена като година на завършването на кадет Рилски 1960-а. Че това е вярно, свидетелства и една публикация във в. „Сънди стар“, излизащ във Вашингтон, на 1 май 1960 г. В нея има снимки от „Вали фордж“, където според вестника на българския цар е разрешено да ползва услугите на адютант – полковник от царската армия.

В спомените на царица Йоанна Симеон дава друга версия: „В академията като курсант никой не знаеше кой съм, пък и никой не ме забелязваше, тъй като бях младеж като всички останали… Не след дълго и местните вестници разбраха, че съм пристигнал Истинското публично съобщение обаче бе направено след 10 месеца, в края на курса…“

Интересна история – царят бил като всички други кадети, само дето вестниците публикували репортажи за него със снимки и имал за адютант полковник. Но началниците и съучениците му го смятали за съвсем обикновена личност.

Селинджър прописал във Вали фордж

Във „Вали фордж“ се гордеят с именитите си възпитаници. Затова кадет Рилски е в почетната книга на академията, но не като цар, а като премиер на България.

Училището е основано през 1928 г. от ген. Милтън Бейкър, който измислил девиза: „Дайте ни вашите момчета. Ние ще ви ги върнем мъже!“ Там се набляга на физическото възпитание и дисциплината, но в сайта на академията се признава, че „малък процент от нашите кадри отиват в армията… не подготвянето на войници е нашата цел“.

В почетната книга на „Вали фордж“ има и един писател, известен в целия свят -Джеръм Дейвид Селинджър. Авторът на „Спасителят в ръжта“, който умря в началото на миналата година на 91 г., е завършил средно образование във „Вали фордж“ през 1936 г. В академията Селинджър дори написал първите си разкази нощем, като си светел с фенерче, скрито под завивката.

Директор на „Вали фордж“ сега е полковник Дейвид Грей. Пратих на мейла му молба за подробности относно следването на кадет Рилски в академията. Все още чакам отговор. Кой знае – това може и да са военни тайни.

КРУМ БЛАГОВ

Следващия път четете: Дисертацията на Иван Костов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=770556

*) За всеки, който има елементарни военни познания веднага става ясно, че военната школа на Симеон се равнява на нашата  школа за запасни офицери (ШЗО), на времето в Плевен и беше един вид по квалифицирана военна служба, но в никакъв случай не и  повече от това. От Плевен „фазаните“ (така ни иронизираха другите редови войници),  след като се уволняваха, получаваха званието младши лейтенант от запаса – точно което и Симо Ментата е получил в САЩ.

Да се сравнява въобще подобна военна служба с „Уест пойнт“ е направо гротескно и показва нулеви военни познания. Явно на автора, там не му е силата.

Смея горното да твърдя, защото аз самия, като войник съм бил в Плевен и по една ирония на съдбата съм обучаван също, като Симо Ментата, за минохвъргач. Уволних се, като младши лейтенант от запаса (друг е въпроса, че запас никога не съм ходил, защото избягах от страната…).

4 Gedanken zu „Академията на царя била суворовско училище

  1. Мъжете винаги са имали предимство в избора си. Без значение, дали на професия или нещо друго…:)

  2. Както винаги Крум Благов пак не е наясно със себе си. Не е наясно и с детството, ученическия живот на Н.В.Цар Симеон II.За висшето му образование също не знае нищо.Винаги, непросветените и лъже журналисти, като Крум Благов,си служат с дезинформация/както и всички невежи люде/само и само да обърнат върху себе си внимание.Прочетете истинска информация или задайте лично на Н.В.Цар СимеонIIвъпросите си за неговото образование и ще имате отговор, но вече истински.Лъжата е многолика, а истината е само една.Жал ми е за вас.Уж толкова „честен“, „образован“,а толкова ниско стоящ.Та Бай Ганьо стои ,къде по- високо от вас.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert