38 години по-късно австралиец откри любимата си българка

.

Красивата търновка Снежина Терджуманова, пленила преди 38 години завинаги сърцето на австралиеца Дейвид Гарвин, живее в Сан Диего, Калифорния, откри в. „Борба“.
.
.
.
.
.
.

 

През далечната 1973 г. съдбата среща българката и чужденеца в старата столица. Дошлият като турист в България Дейвид се влюбва безнадеждно в красивата болярка. За съжаление обаче, по това време подобна връзка е била невъзможна и немислима.

Двамата прекарват две незабравими седмици във В. Търново, след което мъжът си тръгва. На раздяла Снежина му подарява своя черно-бяла фотография.

Днес, 38 години по-късно, Дейвид Гарвин отново е в България с мисията на живота си – да открие бившата си приятелка и двамата отново да си припомнят онези красиви две седмици през лятото на 1973-та.

Историята на българката и чужденеца много наподобява холивудски филм. Дали той ще завърши с хепиенд обаче, все още не е ясно. През юни 1973 г. 21-годишният тогава Дейвид пътува от Лондон за Сингапур. На летището в Хелзинки, докато обменя валута в чейнджбюрото, оставя двата си огромни куфара отвън.

Когато излиза, вижда, че те са изчезнали. „Бяха над 30 кг. И досега се чудя крадците как са успели да ги вдигнат и да избягат толкова бързо“, смее се Дейвид. Липсата на багаж обаче не променя намеренията на младия мъж и той продължава пътуването си, макар и на автостоп.

Така през Германия и Румъния той пристига в България. От София идва във Велико Търново и отсяда в хотел „Янтра“. Там е посрещнат от младата рецепционистка Снежина Терджуманова. „Още в първия момент, като я видях, почувствах, че това момиче страшно ме привлича. Беше като любов от пръв поглед. Беше невероятно усмихната и красива. Знаеше перфектно английски. А по това време във вашия град малко бяха хората, с които можех да си говоря на английски. С нея станахме големи приятели“, връща лентата на спомените Дейвид.

През следващите две седмици Дейвид и Снежина са заедно. Тя го разхожда из Велико Търново, Арбанаси и околностите и му показва природните и културните забележителности. Когато той си тръгва, красавицата му дава своя снимка за спомен и му казва: „Имам странното предчувствие, че един ден ти отново ще се върнеш в Търново“.

„Много исках да й предложа да дойде с мен. Но тогава бях млад и нерешителен и до края така и не събрах смелостта да го направя. А и по онова време при вас беше социализъм и едва ли щяха да й разрешат да напусне страната. Не исках да й създавам излишни проблеми с властта. Тръгнах си, стигнах до Истанбул, но нещо ме теглеше обратно назад и се върнах в Търново за още няколко дни. Имах толкова силни чувства към тази жена, че дори обмислях да остана да живея завинаги в България. Но тя ме разубеди. Прекарахме още няколко дни заедно, след което се разделихме окончателно“, спомня си Дейвид.

Цели 38 години чужденецът таил дълбоко в сърцето си силните чувства към българката. И накрая решил, че трябва да я намери отново. В продължение на няколко години Дейвид пестил пари за новото си пътуване до България. След това един ден хванал самолета и пристигнал у нас. Никой обаче не знаел нищо за красавицата Снежина. Дори и специално наетият от него детектив не могъл да му помогне.

Тогава в отчаянието си Дейвид се решил на единственото оставащо му. Пуснал в „Борба“ снимката с обява, че издирва въпросната дама. В обявата чужденецът посочва хотела, в който е отседнал, и дава имейла си за връзка.
За себе си Дейвид Гарвин не разказва много. Споделя, че през живота си е бил какъв ли не – електротехник, санитар в болница, работил е дори и в библиотека. Обича пътуванията и досега е извършил 4 пътешествия по света.

„Борба“ успя да открие къде се намира днес жената, пленила сърцето на австралиеца. Бивш колега на Снежина Терджуманова разказа, че тя от 25 години живее в САЩ. През 60-те години Снежина завършва висше образование „Международен туризъм” и работи в „Балкантурист“ като рецепционистка в хотел „Янтра“.

Била е изключително красива и владеела 4-5 езика перфектно. Мечтата на младата жена обаче е да живее и да се развива в чужбина. В средата на 80-те години, по време на посещението си в една от социалистическите европейски страни, тя бяга и стига до Австрия. Там известно време живее в лагер – общежитие за бегълци от соцстраните.

Докато е там, Снежина пише писмо до посолството на САЩ, в което обяснява, че иска да живее в Страната на неограничените възможности. Молбата й е удовлетворена и оттогава българката живее в Америка. В момента тя работи като кетъринг мениджър на летището в Сан Диего.

За огромно съжаление на Дейвид обаче, Снежина е щастливо омъжена за българин, фитнес инструктор, с когото се запознава в Щатите. Въпреки това обаче австралиецът не се отчайва от съобщението, че жената на живота му е семейна. „Това е нормално, все пак толкова години минаха от тогава, а тя е умна и красива, разбира се, че ще се омъжи. Ако съдбата ми се усмихне, бих искал само да се видим, да седнем и да си припомним онези далечни дни, които за мен бяха и си остават едни от най-щастливите в живота ми. Ако Снежина ме приеме в живота си просто като приятел, много бих се радвал“, не крие надеждите си Дейвид Гарвин.

http://www.blitz.bg/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert